Hyppää pääsisältöön

3.9. ja 10.9. Kino Suomi: Pohjanmaalta Ameriikan raitille

Esko Salminen on Veikko elokuvassa Pohjanmaa.
Esko Salminen on Veikko elokuvassa Pohjanmaa. Esko Salminen on Veikko elokuvassa Pohjanmaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu pekka parikka

Antti Tuurin Hakalan veljeksistä kertovat tarinat vievät Pohjanmaan sorakuopilta rapakon taakse onnea etsimään.

Palkittu kirjailija Antti Tuuri keskittyi 1980-luvulla kirjoittamaan Pohjanmaa-sarjaansa, josta lopulta kehkeytyi kuusiosainen tarina Hakaloitten suvusta 1920-luvulta 1990-luvulle.
Sarjan kolme ensimmäistä osaa, Pohjanmaa, Talvisota ja Ameriikan raitti ovat päätyneet myös elokuviksi, kuten myös sarjan päätösosa Lakeuden kutsu. Kino Suomi esittää elokuvat Pohjanmaa (1988) ja Ameriikan raitti (1990), jotka ajallisesti sijoittuvat peräkkäin vuodesta 1978 1980-luvun puoliväliin.

Hakalan veljekset elokuvassa Pohjanmaa.
Hakalan veljessarja. Hakalan veljekset elokuvassa Pohjanmaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu esko salminen ja esko nikkari.

Pohjanmaassa Hakalan veljekset Veikko, Erkki, Paavo ja Seppo kokoontuvat perheineen kotitalolle jakamaan Amerikkaan muuttaneen isoisän pientä perintöä. Veikko ajautuu kahnauksiin entisen liikekumppaninsa Ketolan kanssa, ja muun suvun avustuksella tilanne riistäytyy käsistä.

Pohjalaisen veren kuohunta on läsnä Hakaloitten perinnönjaossa. Tunteet ovat pinnassa ja kaapeista kurkistelee historian luurankoja. Elokuvan on sujuvalla ammattitaidolla ohjannut Pekka Parikka, joka teki vuotta myöhemmin menestysversion myös Tuurin Talvisodasta. Parikan ohjauksessa tarinan maskuliinisuus korostuu enstisestään: naiset ovat syrjään sysättyjä statisteja, joista on korkeintaan pientä harmia ja estettä miesten uhoilulle.

Tarina jatkuu Ameriikan raitissa, jonka elokuvaksi ohjasi Lauri Törhönen. Pohjanmaan tapahtumien jälkeen Erkki Hakala on polttanut mattokutomonsa kumppaninsa Taiston kanssa, ja liikemiehet rahoineen Erkin raskaana olevan vaimon kanssa pakenevat velkojia Floridaan. Amerikka on Hakaloitten suvun Onnela, jonne isoisäkin aikoinaan matkasi. Auvoisesti hommat eivät rapakon takana kuitenkaan suju, vaan monien vastoinkäymisten jälkeen edessä on karvas kotiinpaluu. Tarinan syvyys on Törhösen käsissä hieman kärsinyt.

Parikan Pohjanmaassa veljesnelikkoa esittää vaikuttava uroslauma: Veikkona Esko Salminen, Erkkinä Taneli Mäkelä, Paavona Esko Nikkari ja Seppona Vesa Mäkelä. Taustalle painetuissa naisrooleissakin on osaamista ja voimaa, alkaen pesueen äitiä esittävästä Kirsti Ortolasta. Vaimoina ja ystävättärinä nähdään Miitta Sorvali, Tarja Keinänen, Rea Mauranen ja Eeva Eloranta.

Törhösen Ameriikan raitissa Erkin esittäjäksi on valittu Kari Sorvali, joka tekee vähäeleisen ja uskottavan suorituksen, mutta ei ehkä tavoita Taneli Mäkelän energiaa ja karismaa. Erkin nuorikkoa esittää Mari Rantasila, ja rooliin on kirjoitettu sekä sisältöä että voimaa. Erkin liikekumppanin Taiston roolissa on Jari Järvimaa, joka tuo rooliin leppoisaa tavanomaisuutta. Hän on amatöörinäyttelijä ja taksinkuljettaja, joka on esiintynyt useissa Lauri Törhösen tuotannoissa.

Erkki Hakala ja nuorikkonsa Kaisu elokuvassa Ameriikan raitti.
Hakalan Erkki ja hänen nuorikkonsa Kaisu lähtevät Ameriikan raitille. Erkki Hakala ja nuorikkonsa Kaisu elokuvassa Ameriikan raitti. Kuva: Yle Kuvapalvelu lauri törhönen
  • Pohjanmaa (1988) N: Esko Salminen, Taneli Mäkelä, Esko Nikkari, Vesa Mäkelä, Kirsti Ortola, Paavo Pentikäinen, Rea Mauranen, Eeva Eloranta, Mitta Sorvali, Tarja Keinänen, Sari Mällinen, Konsta Mäkelä, Heikki Paavilainen. O: Pekka Parikka. K: Antti Tuuri ja Pekka Parikka. Tuotanto National Filmi Oy.
  • Ameriikan raitti (1990) N. Kari Sorvali, Jari Järvenmaa, Mari Rantasila, Markku Huhtamo, Åke Lindman. O: Lauri Törhönen. K: Antti Tuuri ja Lauri Törhönen. Tuotanto Jörn Donner Productions.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa