Hyppää pääsisältöön

8.10. Kino Suomi: Yötyö ja Jackpot2

Martti Syrjä Mika Kaurismäen tv-elokuvassa Yötyö (1988).
Martti Syrjä juontaa kontaktiohjelmaa. Martti Syrjä Mika Kaurismäen tv-elokuvassa Yötyö (1988). Kuva: YLE yötyö

Kaurismäen harvinainen tv-elokuva kertoo yöradion tiskijukasta, joka jutustelullaan vahingossa sekaantuu kuulijoitten yksityiselämään. Radiotoimittajana kunnostautuu Martti Syrjä.

Mika Kaurismäen Yötyö valmistui vuonna 1988, ja se sai ensi-iltansa ja ainoan tv-esityksensä 19.1.1989, vain päivää ennen Kaurismäen elokuvan Cha cha cha ensi-iltaa. Saman vuoden syksyllä teattereihin ehti vielä ohjaajan Paperitähti-elokuva.

Suorapuheinen yöradion kontaktiohjelman juontaja ja tiskijukka kohtelee soittajia tylysti, mutta osoittaa hellämielisyytensä ruokkimalla kulkukissaa roskapönttöjen luona. Herkkä nuori mies piikittelee kuulijoita kovan kuoren takaa.

Hänen ohjelmansa Yökukkujat on suunnattu elämäänsä kyllästyneille: "Kaikille niille, jotka eivät tiedä mitä tehdä elämänsä kanssa, niille, joiden kalja on jo loppunut jääkaapista, niille, jotka mies, vaimo tai lapset ovat jo jättäneet, ja kaikille niille, joilla ei ole yhtään ystävää, eikä tule koskaan olemaankaan, mikäli jatkavat elämäänsä entiseen malliin.”

Yhtenä yönä tiskijukka saa yllättävän vieraan. Miehensä pahoinpitelemä Nina, joka on soitellut ohjelmaan, ilmestyy studion eteiseen. Traagisen kolmiodraaman ainekset ovat kasassa.

Yötyö on intiimi tv-elokuva, jossa on vain kolme esiintyjää: Martti Syrjä, Kaija Pakarinen ja Esko Salminen. Kuva ympäröivästä maailmasta rakentuu lähetykseen soittavien, eri tavoin onnettomien ihmisten äänistä. Käsikirjoituksen Kaurismäki on laatinut Richard Reitingerin kanssa. Öistä Helsinkiä on kuvannut Ylen kuvaaja Raimo Hartzell.

Yötyön lisäelokuvana nähdään Mika Kaurismäen dystooppinen lyhytelokuva Jackpot 2 vuodelta 1981.

Martti Syrjä ja Mika Kaurismäki Yötyön kuvauksissa.
Syrjä ja Kaurismäki Yötyön kuvauksissa. Martti Syrjä ja Mika Kaurismäki Yötyön kuvauksissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Seppo Sarkkinen yötyö
  • Yötyö (1988) Rooleissa Martti Syrjä, Kaija Pakarinen ja Esko Salminen. Käsikirjoitus Mika Kaurismäki ja Richard Reitinger. Kuvaus Raimo Hartzell. Musiikki Anssi Tikanmäki. Ohjaus Mika Kaurismäki. Tuottaja Hannu Kahakorpi. Tuotanto TV1 Televisioteatteri.
  • Jackpot 2 (1981) Rooleissa Martti Syrjä, Tiina Bergström ja Jukka Mikkola. Käsikirjoitus Aki ja Mika Kaurismäki. Ohjaus Mika Kaurismäki. Villealfa Filmproductions Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa