Hyppää pääsisältöön

Angelika Klas toteuttaa lapsuuden unelmaansa

sopraano Angelika Klas
sopraano Angelika Klas sopraano angelika klas

Sopraano Angelika Klasin ohjelmisto ulottuu ooppera- ja kamarimusiikista musikaaleihin, ja näyttävä musiikkiteatteri on ollut hänen sydäntään lähellä aina. Syksyllä eräs ympyrä sulkeutuu, kun Klas nähdään Tamara Lundina Turun kaupunginteatterissa.

Pikkutyttönä Angelika Klas kulutti ahkerasti Turun kaupunginteatterin penkkejä. Hän lumoutui kerta toisensa jälkeen musikaaleista, joita pääsi seuraamaan teatterissa pianistina työskennelleen äitinsä kautta. Vaikkei muusikon, saati laulajan ura tuolloin vielä häämöttänyt mielessä, palo teatteria, tanssia ja näyttelemistä yhdistävän estraditaiteen tekemiseen syttyi jo silloin. Monipuolinen laulaja-sopraano tunnetaan myös argentiinalaisen tangon taitajana.

- Ryhdyttyäni tälle alalle olen huomannut, että mielenkiintoiset työt tulevat omien vahvuuksien tuntemisen kautta. Jokainen artisti on oma brändinsä, joka tarkoittaa sitä, että äänen, fysiikan ja ulkonäön kokonaispaketista on pidettävä hyvää huolta.

Angelika Klasille freelance-taiteilijan arjessa on tällä hetkellä enemmän plussia kuin miinuksia. Työ on hyvin vaihtelevaa, ja työyhteisöt voivat vaihdella muutaman päivän kokoonpanoista yli vuodenkin mittaisiin yhteisiin produktioihin. Oman toiminimen perustaminen muutama vuosi sitten avasi työn tekemiseen uudenlaisia mahdollisuuksia, nyt myös tuottajan ominaisuudessa.

- Yrittäjyys-ajatus sopii minulle erittäin hyvin, se on tuonut tietynlaista turvaa. Mielenkiintoisiin produktioihin työllistyminen on nyt entistä vahvemmin myös omissa käsissäni.

 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri