Hyppää pääsisältöön

Ennätyksellisen runsas runovuosi

Runoilija Merja Virolainen
Tanssiva karhu -palkintoraadin puheenjohtaja runoilija Merja Virolainen Runoilija Merja Virolainen Kuva: Kustannusosakeyhtiö Tammi / Olli Turunen virolainen merja

Millainen on ollut runovuosi? Runokirjoja on julkaistu ennennäkemättömän paljon, raadin arvioitavana on ollut pitkälti yli sata kokoelmaa. Kokoelmien suosituin teema tänä vuonna olivat elämän eri vaiheet, lopulta kuolema. Parhaimmillaan, kuten palkintoehdokkaina olleissa kirjoissa, ilmaisu on omaperäistä, niin kielen kuin ajatussisältöjen suhteen rohkeaa.

Tänäkin vuonna olemme voineet iloita hyvistä Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaista. Ehdolla ovat olleet seuraavat kuusi kokoelmaa: Janette Hannukainen: Lennä vahingossa, Olli Heikkonen: Teoria kaikkein pienimmistä, Kristiina Lähde: Kuinka voisit minulta puuttua, Aki Salmela: Jokeri, Eino Santanen: Tekniikan maailmat ja Ville Vanhala: Konepeltivirta.

Mutta yleisvaikutelmaksi jää, että suurin osa aikamme lyyrikoista ei pidä kieltä tärkeänä. Päinvastoin, näyttää pyrityn nimenomaan siihen, että kieli olisi samanlaista kuin muukin, että runoudella ei olisi omaa erityistä kieltään. Metaforia esiintyy vain harvoin, ilmaisu on persoonatonta, monessa kokoelmassa jopa epäkirjallista, asiatekstimäistä. Tämän runovuoden erityisiä piirteitä on myös lyriikan ja proosan rajan hämärtyminen: runoutena julkaistaan kertomuskokoelmia.

Vuoden parhaat runokokoelmat tarjoavat tiheästi oivalluksia. Ne ovat painokkaita. Ne ovat suuria. Toisessa päässä vuoden runosatoa moni kokoelma on melko mitätön, mitäänsanomaton. Asiaa näyttää olevan vain vähän. Vuoden runokirjoissa on useita kokoelmia, joissa on tekstiäkin erittäin vähän: on katsottu, että runoteokseksi riittää vain kolmisenkymmentä muutaman rivin runoa.

Vuoden runosato on parhaimmillaan monikerroksista, se on yllätyksellistä, kielellisesti raikasta. Suurin osa kokoelmista on kuitenkin sovinnaisia. Monessa esiintyy jopa perin kulunutta tavaraa, kliseitä, kuten kuita ja tähtiä, pilviä, lintusia, kukkasia ja purjeita, joita ennen tapasi lähinnä harrastajarunoilijoitten teksteissä.

Ruotsinkielisiä kokoelmia ilmestyi vain kymmenkunta. Siinä missä suomeksi kirjoitettuja kokoelmia vyöryy kirjapainoista aina enemmän, käännösrunokokoelmia julkaistaan aina vähemmän. Tilanne on jo huolestuttava: vuoden aikana ilmestyi suomennoksia vain tusina.

Toivotan kaikille erinomaista runon juhlaa ja antoisaa Kajaanin runoviikkoa!

Tanssiva karhu -palkintoraadin puheenjohtaja Merja Virolainen

Kommentit
 • Avaruusromua: Mistä ideat tulevat?

  Miten ideoita synnytetään?

  Uusia ideoita syntyy, kun jo olemassa olevat asiat kohtaavat toisensa uudenlaisina yhdistelminä. Se, millaisia nuo uudet yhdistelmät ovat, riippuu meidän kyvystämme hahmottaa asioiden suhteita toisiinsa. Ideoita voi yrittää luoda tietoisesti, mutta parhaita tuloksia syntyy, kun antaa alitajunnan työskennellä. Tällaisia ajatuksia esitti amerikkalainen James Webb Young jo 1940-luvulla. Hänen käsityksensä luovuudesta ja ideoista ovat edelleen kiinnostavia. Onko mikään muuttunut? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Olisiko nyt oikea aika?

  Analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla.

  4000 dollaria. Plus rahtikulut Yhdysvalloista Suomeen. Se oli edullisin vaihtoehto. Vuoden 2019 valuutassa se on noin 19 000 euroa. Sen verran olisi maksanut edullisin modulaarinen analoginen syntesoija vuonna 1974, amerikkalaisen Moog-yhtiön vähittäismyyntihinnaston mukaan. En taatusti ollut ainoa, joka unelmoi saavansa jostakin yhtäkkiä kasan dollareita. Ajat muuttuvat. Nyt analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla. Nyt olisi mahdollista toteuttaa nuoruuden unelmat. Olisiko nyt oikea aika ostaa oma syntikka? Tai useampi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  Hyvät salasanat suojaavat yksityisyytesi.

  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000. Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri