Hyppää pääsisältöön

Freedom Summer 1964

Mielenosoittajia Mississippin Atlantic Cityssä
MFDP-puolueen Mielenosoittajia Atlantic Cityn kongressikeskuksen edessä. Mielenosoittajia Mississippin Atlantic Cityssä Kuva: Courtesy of George Ballis/Take Stock historia: freedom summer 1964

Vuonna 1964 vajaa 7% Mississippin amerikanaffrikkalaisista oli rekisteröitynyt äänestämään, vaikka muissa etelän osavaltioissa rekisteröityneitä oli 50–70%. Kaksiosainen dokumentti kertoo kampanjasta mustien äänioikeuden puolesta Mississippissä.

Maaseudulla amerikanafrikkalaiset olivat monilla alueilla enemmistöväestö, jonka pelättiin syrjäyttävän valkoisen väestön niin, että valkoisten pitäisi muuttaa pois koko osavaltiosta. Niinpä rekisteröitymään saapuvien mustien piti kohdata kaikkivaltias valkoinen virkamies, joka julkaisi nimet lehdessä ja levitti sanaa työntantajille ja pankkiireille.

Jos työpaikan menettämisen uhka ei vielä säikäyttänyt riittävästi, amerikanafrikkalaiset karkotettiin uurnilta tarvittaessa myös monimutkaisilla ja vaikeaselkoisilla testaussysteemeillä.

Paikallisten kansalaisoikeusaktivistien tuotti pitkään hyvin vähän tuloksia, kunnes vuonna 1964 Bob Moses kehitti uuden suunnitelman. Kymmenen viikon ajan valkoiset aktivistit pohjoisista osavaltioista liittyivät kampanjointiin paikallisten aktivistien rinnalle ja pakottivat median huomioimaan epäoikeudenmukainen tilanne. Liike tunnetaan nimellä Freedom Summer.

Vuotta myöhemmin Yhdysvaltain kongressi hyväksyi äänioikeuslain, joka kieltää rotusyrjinnän.

  • Freedom Summer 1964 (Freedom Summer). USA, 2014. Käsikirjoitus ja ohjaus: Stanley Nelson. Tuotanto: PBS.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa