Hyppää pääsisältöön

Henkilöauto vai Minimoog?

elektroninern kosketinsoitin, minimoog-syntesoija 1970-luvun alusta.
elektroninern kosketinsoitin, minimoog-syntesoija 1970-luvun alusta. Kuva: YLE minimoog-syntesoija 1970-luvun alusta.

Se maksoi 6100 Suomen markkaa. Siitä lähti ennenkuulumattomia ääniä. Se oli elektroninen soitin, jollaista Suomessa ei ollut vielä kenelläkään. Sen hinnalla olisi saanut henkilöauton, mutta Esa Kotilainen halusi tuo oudon soittimen. Hän halusi Minimoogin.

Eletään vuotta 1972. Esa Kotilainen on Saksassa, musiikkikaupassa Lyypekissä. Siellä ei ole laitetta, ainoastaan esite, josta löytyy maahantuojan nimi ja osoite. Matka jatkuu Hampuriin. Maahantuoja esittelee valtaisan kokoista modulaarista Moog-järjestelmää, jonka hankkimiseen edes useamman henkilöauton hinta ei riitä.

Lopuksi kerrotaan, että myynnissä on myös pienempi saman valmistajan tekemä laite. Se on Minimoog. Se lähtee soittajan matkaan ja kulkee Suomeen.

Esa Kotilainen TV 1:n Tuubi-ohjelmassa vuonna 1979 ja Minimoogin ynnä muiden salaisuudet:

Suhtautuminen syntesoijiin ja muihin elektronisiin soittimiin oli 1970-luvun Suomessa ristiriitaista ja ennakkoluuloista. Ne olivat kalliita ja monimutkaisia laitteita, joista lähti ihmeellisiä ääniä. Niistä oltiin kiinnostuneita, mutta niitä ei aina pidetty vakavasti otettavina soittimia. Myös kateutta oli ilmassa.

Esa Kotilainen muistelee, kuinka suomalaiset muusikot tulivat keikoilla ihmettelemään Minimoogia. Sitä katsottiin ihaillen, mutta sitä saatettiin myös väheksyä. ”Sanottiin, että ei se ole mikään oikea soitin. Se on vain sellainen efektisoitin”, kertoo Esa Kotilainen.

Kesällä 1976 Esa Kotilainen teki levyä, jollaista Suomessa ei ollut vielä tehty. Hän oli jo saanut mainetta eriskummallisten äänien tekijänä, mutta silti levy yllätti monet. Se edusti uutta aikaa suomalaisessa musiikissa.

”Se syntyi niistä vaikutteista, joita kuulin silloin ulkomaisilta levyiltä. Suomessa ei sellaista musiikkia ollut”, muistelee Esa Kotilainen. Levy-yhtiö ei tiennyt lainkaan, millaista musiikkia Esa Kotilainen oli levylleen tekemässä, mutta viitteitä oli ilmassa.

Tangerine Dream keikalla vuonna 1975:

Euroopassa tehtiin outoa musiikkia. Tangerine Dream ja Klaus Schulze veivät kuulijansa pitkille matkoille horisontin taakse, uusiin maisemiin ja outoihin tarinoihin. Ja niin halusi myös Esa Kotilainen tehdä.

Klaus Schulze keikalla vuonna 1977:

”Se oli tunnelmamusiikkia”, sanoo Esa Kotilainen levystä. ”Se oli yömusiikkia, joka syntyi pitkälti äänitystilanteessa.”

Levy sai nimekseen Ajatuslapsi, ja sen sävellysten nimet kuvaavat hyvin musiikkia: Unisalissa, Avartuva näkemys, Ilmassa, Muistojen paluu, Vastaantulevat planeetat, Sumu…

”Ajattelin musiikkia hyvin visuaalisesti”, muistelee Esa Kotilainen ja sanoo halunneensa kertoa musiikilla tarinaa. Suuri osa levyn visioista syntyi Lobsang Rampan kirjan Kolmas silmä pohjalta.

Kirja on tiibetiläisen laman omaelämäkerta, ja siinä muun muassa kerrotaan munkkien matkasta luonnon helmassa. Munkit kulkevat luolassa, näkevät lepakoita, kuulevat tippuvan veden, ohittavat vesiputouksen, nauttivat lintujen laulusta ja sokaistuvat auringosta. Kaikki tuo on levyn musiikissa.

Esa Kotilaisen Ajatuslapsi julkistettiin juhlallisesti ja ajan hengen mukaisesti Särkänniemen planetaariossa Tampereella helmikuussa 1977. Yleisö sulautui musiikkiin planetaarion tuoleissa puoli-istuvassa asennossa, yllä aukeavaa tähtitaivasta tuijottaen.

Levyn avaavan lähes kaksikymmenminuuttisen esityksen lopuksi Esa Kotilainen yllätti haaveilevan yleisön: kosmisen ja psykedeelisen äänimatkailun lopuksi keinotekoisen tähtitaivaan alla kaikuivat haitarin ja kanteleen tutut soinnit!

Esa Kotilaisen Ajatuslapsi on Avaruusromun kuukauden elektronisen musiikin valinta heinäkuussa 2015.

Kuuntele Avaruusromun kuukauden valintoja:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua