Hyppää pääsisältöön

Kaikki tahtoo runoo

Ville Vilén ojentaa kukkia Henriikka Taville, vieressä Caj Westerberg
Ville Vilén, Henriikka Tavi ja Caj Westerberg v. 2012 Ville Vilén ojentaa kukkia Henriikka Taville, vieressä Caj Westerberg Kuva: Yle tanssivan karhun palkinto 2011

Ylepomo Ville Vilen oli mukana palkitsemassa Ylen runopalkinnon voittajaa v. 2012 ,Tanssivan karhun sai tuolloin Henriikka Tavi: ”Te runoilijat ette tarvitse Yleä mutta Yle tarvitsee teitä .” Kätkin nuo päällikkötason sanat syvälle syömmeeni. Eihän me pärjätä ilman teitä, runoilijat, runot ja runous!

Runous hitsaa yhteen monenlaisia ihmisiä. On lukuelämyksiä, yksityisiä ja jaettuja, on erilaisia kohtaamisia ja runotapaamisia. Monissa kaupungeissa on omat hyperaktiiviset runouspiirinsä.
Mutta Kajaanissapa on Runoviikko eikä ole toista samanmoista.

Runoviikko on elämys kirjallisuustoimittajalle. Siksi taas tervehdys täältä Kainuusta! Täällä tapaan kaikki ne hurjan erilaiset runoihmiset, jotka eivät ihan joka päivä toisiinsa törmää. Vahingossakaan. Täältä löydän Tämän runon haluaisin kuulla-toiveiden uskolliset kuuntelijat ja vannoutuneet leinolaisen ja modernin perinteen ystävät, mutta myös ne uuden runon tulkit ja tekijät jotka kohtaavat Taisto Reimaluodon pyörittämän runofestivaalin ohjelmassa. Viikon ohjelma on ihan mitä vaan Juha Hurmeen Maailmankaikkeudesta ja Kirkkoillasta Marc Gassotin Dark side of mimeen. Runoviikon tapa yhdistää kaikki mahdollinen samaan keitokseen on avantgardistinen vaikka täällä ei ismejä tunneta eikä kumarreta.

Haloo Suomi! Kannattaisi olla Kajaanissa!

Perjantaina välähdys Kultakuumeessa ja lauantai-iltana suora lähetys Kajaanin Raatihuoneelta. Tämän runon haluaisin kuulla, jonka teemat myötäilevät Runoviikon periaatteita: On Leinot ja Goethet, mutta myös Tanssivan karhun tahtiin viritetty uusi runo. Tulkaa Raatihuoneelle!

Elävä arkisto: Henriikka Tavin Toivo ja runoilijan hengenpitimet

 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri