Hyppää pääsisältöön

Kaikki tahtoo runoo

Ville Vilén ojentaa kukkia Henriikka Taville, vieressä Caj Westerberg
Ville Vilén, Henriikka Tavi ja Caj Westerberg v. 2012 Ville Vilén ojentaa kukkia Henriikka Taville, vieressä Caj Westerberg Kuva: Yle tanssivan karhun palkinto 2011

Ylepomo Ville Vilen oli mukana palkitsemassa Ylen runopalkinnon voittajaa v. 2012 ,Tanssivan karhun sai tuolloin Henriikka Tavi: ”Te runoilijat ette tarvitse Yleä mutta Yle tarvitsee teitä .” Kätkin nuo päällikkötason sanat syvälle syömmeeni. Eihän me pärjätä ilman teitä, runoilijat, runot ja runous!

Runous hitsaa yhteen monenlaisia ihmisiä. On lukuelämyksiä, yksityisiä ja jaettuja, on erilaisia kohtaamisia ja runotapaamisia. Monissa kaupungeissa on omat hyperaktiiviset runouspiirinsä.
Mutta Kajaanissapa on Runoviikko eikä ole toista samanmoista.

Runoviikko on elämys kirjallisuustoimittajalle. Siksi taas tervehdys täältä Kainuusta! Täällä tapaan kaikki ne hurjan erilaiset runoihmiset, jotka eivät ihan joka päivä toisiinsa törmää. Vahingossakaan. Täältä löydän Tämän runon haluaisin kuulla-toiveiden uskolliset kuuntelijat ja vannoutuneet leinolaisen ja modernin perinteen ystävät, mutta myös ne uuden runon tulkit ja tekijät jotka kohtaavat Taisto Reimaluodon pyörittämän runofestivaalin ohjelmassa. Viikon ohjelma on ihan mitä vaan Juha Hurmeen Maailmankaikkeudesta ja Kirkkoillasta Marc Gassotin Dark side of mimeen. Runoviikon tapa yhdistää kaikki mahdollinen samaan keitokseen on avantgardistinen vaikka täällä ei ismejä tunneta eikä kumarreta.

Haloo Suomi! Kannattaisi olla Kajaanissa!

Perjantaina välähdys Kultakuumeessa ja lauantai-iltana suora lähetys Kajaanin Raatihuoneelta. Tämän runon haluaisin kuulla, jonka teemat myötäilevät Runoviikon periaatteita: On Leinot ja Goethet, mutta myös Tanssivan karhun tahtiin viritetty uusi runo. Tulkaa Raatihuoneelle!

Elävä arkisto: Henriikka Tavin Toivo ja runoilijan hengenpitimet

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri