Hyppää pääsisältöön

Kaikki tahtoo runoo

Ville Vilén ojentaa kukkia Henriikka Taville, vieressä Caj Westerberg
Ville Vilén, Henriikka Tavi ja Caj Westerberg v. 2012 Ville Vilén ojentaa kukkia Henriikka Taville, vieressä Caj Westerberg Kuva: Yle tanssivan karhun palkinto 2011

Ylepomo Ville Vilen oli mukana palkitsemassa Ylen runopalkinnon voittajaa v. 2012 ,Tanssivan karhun sai tuolloin Henriikka Tavi: ”Te runoilijat ette tarvitse Yleä mutta Yle tarvitsee teitä .” Kätkin nuo päällikkötason sanat syvälle syömmeeni. Eihän me pärjätä ilman teitä, runoilijat, runot ja runous!

Runous hitsaa yhteen monenlaisia ihmisiä. On lukuelämyksiä, yksityisiä ja jaettuja, on erilaisia kohtaamisia ja runotapaamisia. Monissa kaupungeissa on omat hyperaktiiviset runouspiirinsä.
Mutta Kajaanissapa on Runoviikko eikä ole toista samanmoista.

Runoviikko on elämys kirjallisuustoimittajalle. Siksi taas tervehdys täältä Kainuusta! Täällä tapaan kaikki ne hurjan erilaiset runoihmiset, jotka eivät ihan joka päivä toisiinsa törmää. Vahingossakaan. Täältä löydän Tämän runon haluaisin kuulla-toiveiden uskolliset kuuntelijat ja vannoutuneet leinolaisen ja modernin perinteen ystävät, mutta myös ne uuden runon tulkit ja tekijät jotka kohtaavat Taisto Reimaluodon pyörittämän runofestivaalin ohjelmassa. Viikon ohjelma on ihan mitä vaan Juha Hurmeen Maailmankaikkeudesta ja Kirkkoillasta Marc Gassotin Dark side of mimeen. Runoviikon tapa yhdistää kaikki mahdollinen samaan keitokseen on avantgardistinen vaikka täällä ei ismejä tunneta eikä kumarreta.

Haloo Suomi! Kannattaisi olla Kajaanissa!

Perjantaina välähdys Kultakuumeessa ja lauantai-iltana suora lähetys Kajaanin Raatihuoneelta. Tämän runon haluaisin kuulla, jonka teemat myötäilevät Runoviikon periaatteita: On Leinot ja Goethet, mutta myös Tanssivan karhun tahtiin viritetty uusi runo. Tulkaa Raatihuoneelle!

Elävä arkisto: Henriikka Tavin Toivo ja runoilijan hengenpitimet

Kommentit
 • Avaruusromua: Olisiko nyt oikea aika?

  Analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla.

  4000 dollaria. Plus rahtikulut Yhdysvalloista Suomeen. Se oli edullisin vaihtoehto. Vuoden 2019 valuutassa se on noin 19 000 euroa. Sen verran olisi maksanut edullisin modulaarinen analoginen syntesoija vuonna 1974, amerikkalaisen Moog-yhtiön vähittäismyyntihinnaston mukaan. En taatusti ollut ainoa, joka unelmoi saavansa jostakin yhtäkkiä kasan dollareita. Ajat muuttuvat. Nyt analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla. Nyt olisi mahdollista toteuttaa nuoruuden unelmat. Olisiko nyt oikea aika ostaa oma syntikka? Tai useampi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  Hyvät salasanat suojaavat yksityisyytesi.

  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000. Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri