Hyppää pääsisältöön

Savulihaa intiaaniteltassa ja pemmikaania retkievääksi

Patakakkosen keittiömestari Jaakko Kolmonen ja luontoasiantuntija Turkka Aaltonen rakentavat Varsinais-Suomen Askaisissa tiipii-teltan, jossa palvataan paistia perinteisellä metodilla. Kuivatusta lihasta valmistetaan Pohjois-Amerikan intiaanien retkimuonaa eli pemmikaania.

Teltassa pitäisi Aaltosen mukaan polttaa tulta viiden päivän ajan, jotta liha kuivaa eli palvaantuu riittävästi. Ennen vanhaan kuivatus oli parhaita lihan säilömiskeinoja.

Teltan savukuivatuksessa liha kutistuu ja kevenee liki viidesosaan alkuperäisestä. Kuivaaminen oli siis metsästäjille hyvä keino saada suurikin saalis kannettua kotiin pitkän matkan takaa.

Kun kivaliha, kookosrasva ja rusinat sotketaan yhteen on lopputuloksena pemmikaani-pyörykkä.
Kun kuivaliha, kookosrasva ja rusinat sotketaan yhteen on lopputuloksena pemmikaani-pyöryköitä. Kun kivaliha, kookosrasva ja rusinat sotketaan yhteen on lopputuloksena pemmikaani-pyörykkä. Kuva: Yle kuvanauha patakakkonen

Savustettavaksi lihaksi tulisi valita luutonta ja mahdollisimman jänteetöntä lihaa. Viipaloidut lihariekaleet ripustetaan teltan kattoon rautalankoihin roikkumaan. Tiipiin pohjalla poltetaan nuotiossa leppää ja tammea, koska havupuiden savu tekee lihaan kitkerän maun.

Lihalla ja nuotiolla tulee myös olla riittävästi etäisyyttä, jotta liha kuivaa ja savustuu, mutta ei kypsy. Kypsä liha ei nimittäin säily parhaalla mahdollisella tavalla.

Pemmikaani on Pohjois-Amerikan intiaanien perintöä ja yksi parhaita retkiruokia. Muona pitää sisällään rasvaa ja vähärasvaista kuivalihaa. Pemmikaani on erittäin energiapitoista ja hyvin säilyvää. Mikäli retkieväs on valmistettu oikein, voi se säilyä syötävänä jopa vuosikymmeniä.

”Todellista sissimuonaa siis”, Aaltonen kehuu.

Ohjelmassa hienonnettu kuivaliha sotketaan kookosrasvaan ja heitetäänpä mukaan myös rusinoita. Massa pyöritellään lihapullan kokoisiksi palloiksi, jollaisina ne kulkevat retkieväänä helposti mukana.

Pemmikaania on käytetty moderneina aikoina muun muassa naparetkikuntien eväänä. Vanha keino on siis jälleen osoittautunut paremmaksi kuin pussillinen uusia.

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.