Hyppää pääsisältöön

Tanssiva Karhu - runopalkinto Eino Santaselle

Runoilija Eino Santanen
Runoilija Eino Santanen Runoilija Eino Santanen Kuva: Heini Lehväslaiho heini lehväslaiho photography

Eino Santasen Tekniikan maailmat (Teos) on erittäin omaperäinen, samalla hieno kunnianosoitus traditiolle, historialliselle ja sotien jälkeiselle avantgardelle. Se on tyylillisesti rohkea, nykyrunoutemme kärjessä aivan ainutlaatuinen.

Tekniikan maailmat -teos on aidosti uutta luova. Eino Santanen käyttää esimerkiksi konkreettisen runouden typografista asettelua, toistoa ja intertekstuaalisia viittauksia huomattavasti röyhkeämmin kuin aikamme runoteokset yleensä.

Lisäksi ”Suomen itsenäisyyden 98-vuotisjuhlavuoden nyky- ja etukäteinen tulevaisuusjuhlarahasarja” on ainutlaatuinen tapa levittää runoutta, onkin jo siinä rajalla, olisiko se käsitettävä jonkin muun, kenties kokonaan uuden, taiteenlajin teoksena. Juhlarahasarjassa runoilija on kirjoittanut 20 euron seteleihin rahan merkitystä käsitteleviä runoja ja laskenut ne liikenteeseen.

Teos käsittelee vakavia, painokkaita asioita, kuten tekniikan ja rahan syvällistä vaikutusta elämäämme. Esimerkiksi osa ”Tekniikan maailmat”-sarjan runoista tarkastelee some-ihmistä ja hänen uudenlaista käsitystään siitä mitä olemassaolo tarkoittaa: sitä että jakaa sen tekniikalla satojen tekniikan yhdistämien ”parhaitten ystäviensä” kanssa, ”käyttää heihin tekniikkaa”.

Kokoelman runot ovat monikerroksisia, monitulkintaisia, mutta niissä myös puhutaan siitä, miten meissä on kerroksia kerrosten päällä. Toistuvana kuvana esiintyy, että runon puhujalla on edustaja edustajan päällä, elämä elämän päällä. Puhuja esimerkiksi toteaa: ”minä istun yön suuressa muuttolaatikossa / pimeän lohkareet piirittävät minua / vedän taskustani yhä uusia / erivärisiä, erikokoisia / ja sisäkkäin meneviä puhelimia”. Meissä on varhaisempien psykologisten kerrostemme tekniikat, ”puhelimet”, vähemmän kehittyneet kehittyneempien sisällä. Ja ”edustajani on ollut kuusivuotiaasta saakka hyvien puolella / minä sanoin // minun edustajani / virhe virhe / kohtasi kuusivuotiaana voittavan järjestelmän / jota se nykyisin edustaa”.

Kyseessä on paitsi yksittäisen ihmisen kehitys myös yhteiskunnan kehitys historiallisesta vaiheesta toiseen, ne rinnastuvat toisiinsa: ”minä olen pankki / KYLLÄ / KYLLÄ / olen itseni edustaja / juoksen edelläni / unholan virta juoksee lävitseni”, ”mitä sinä haluat tässä maailmassa edustaa?

Eino Santasen tärkeä kokoelma on rohkea, riipaiseva, kaunis. Siihen sisältyy runsaasti kulttuurimme ajankohtaisia filosofisia kysymyksiä. Tekniikan maailmat on nimenomaan monille tulkinnoille avautuva, aina uutena näyttäytyvä taideteos. Myös kunkin lukijan, kunkin tulkitsijan merkitys dialogissa on tärkeä.

Tanssiva karhu -palkintoraadin puheenjohtaja Merja Virolainen

Tanssiva karhu -palkintoraadin jäsenet: Minna Joenniemi, Marit Lindqvist, ja Erja Manto

Kommentit
 • Avaruusromua: Olisiko nyt oikea aika?

  Analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla.

  4000 dollaria. Plus rahtikulut Yhdysvalloista Suomeen. Se oli edullisin vaihtoehto. Vuoden 2019 valuutassa se on noin 19 000 euroa. Sen verran olisi maksanut edullisin modulaarinen analoginen syntesoija vuonna 1974, amerikkalaisen Moog-yhtiön vähittäismyyntihinnaston mukaan. En taatusti ollut ainoa, joka unelmoi saavansa jostakin yhtäkkiä kasan dollareita. Ajat muuttuvat. Nyt analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla. Nyt olisi mahdollista toteuttaa nuoruuden unelmat. Olisiko nyt oikea aika ostaa oma syntikka? Tai useampi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  Hyvät salasanat suojaavat yksityisyytesi.

  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000. Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri