Hyppää pääsisältöön

Tanssiva Karhu - runopalkinto Eino Santaselle

Runoilija Eino Santanen
Runoilija Eino Santanen Runoilija Eino Santanen Kuva: Heini Lehväslaiho heini lehväslaiho photography

Eino Santasen Tekniikan maailmat (Teos) on erittäin omaperäinen, samalla hieno kunnianosoitus traditiolle, historialliselle ja sotien jälkeiselle avantgardelle. Se on tyylillisesti rohkea, nykyrunoutemme kärjessä aivan ainutlaatuinen.

Tekniikan maailmat -teos on aidosti uutta luova. Eino Santanen käyttää esimerkiksi konkreettisen runouden typografista asettelua, toistoa ja intertekstuaalisia viittauksia huomattavasti röyhkeämmin kuin aikamme runoteokset yleensä.

Lisäksi ”Suomen itsenäisyyden 98-vuotisjuhlavuoden nyky- ja etukäteinen tulevaisuusjuhlarahasarja” on ainutlaatuinen tapa levittää runoutta, onkin jo siinä rajalla, olisiko se käsitettävä jonkin muun, kenties kokonaan uuden, taiteenlajin teoksena. Juhlarahasarjassa runoilija on kirjoittanut 20 euron seteleihin rahan merkitystä käsitteleviä runoja ja laskenut ne liikenteeseen.

Teos käsittelee vakavia, painokkaita asioita, kuten tekniikan ja rahan syvällistä vaikutusta elämäämme. Esimerkiksi osa ”Tekniikan maailmat”-sarjan runoista tarkastelee some-ihmistä ja hänen uudenlaista käsitystään siitä mitä olemassaolo tarkoittaa: sitä että jakaa sen tekniikalla satojen tekniikan yhdistämien ”parhaitten ystäviensä” kanssa, ”käyttää heihin tekniikkaa”.

Kokoelman runot ovat monikerroksisia, monitulkintaisia, mutta niissä myös puhutaan siitä, miten meissä on kerroksia kerrosten päällä. Toistuvana kuvana esiintyy, että runon puhujalla on edustaja edustajan päällä, elämä elämän päällä. Puhuja esimerkiksi toteaa: ”minä istun yön suuressa muuttolaatikossa / pimeän lohkareet piirittävät minua / vedän taskustani yhä uusia / erivärisiä, erikokoisia / ja sisäkkäin meneviä puhelimia”. Meissä on varhaisempien psykologisten kerrostemme tekniikat, ”puhelimet”, vähemmän kehittyneet kehittyneempien sisällä. Ja ”edustajani on ollut kuusivuotiaasta saakka hyvien puolella / minä sanoin // minun edustajani / virhe virhe / kohtasi kuusivuotiaana voittavan järjestelmän / jota se nykyisin edustaa”.

Kyseessä on paitsi yksittäisen ihmisen kehitys myös yhteiskunnan kehitys historiallisesta vaiheesta toiseen, ne rinnastuvat toisiinsa: ”minä olen pankki / KYLLÄ / KYLLÄ / olen itseni edustaja / juoksen edelläni / unholan virta juoksee lävitseni”, ”mitä sinä haluat tässä maailmassa edustaa?

Eino Santasen tärkeä kokoelma on rohkea, riipaiseva, kaunis. Siihen sisältyy runsaasti kulttuurimme ajankohtaisia filosofisia kysymyksiä. Tekniikan maailmat on nimenomaan monille tulkinnoille avautuva, aina uutena näyttäytyvä taideteos. Myös kunkin lukijan, kunkin tulkitsijan merkitys dialogissa on tärkeä.

Tanssiva karhu -palkintoraadin puheenjohtaja Merja Virolainen

Tanssiva karhu -palkintoraadin jäsenet: Minna Joenniemi, Marit Lindqvist, ja Erja Manto

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri