Hyppää pääsisältöön

Tanssiva Karhu - runopalkinto Eino Santaselle

Runoilija Eino Santanen
Runoilija Eino Santanen Runoilija Eino Santanen Kuva: Heini Lehväslaiho heini lehväslaiho photography

Eino Santasen Tekniikan maailmat (Teos) on erittäin omaperäinen, samalla hieno kunnianosoitus traditiolle, historialliselle ja sotien jälkeiselle avantgardelle. Se on tyylillisesti rohkea, nykyrunoutemme kärjessä aivan ainutlaatuinen.

Tekniikan maailmat -teos on aidosti uutta luova. Eino Santanen käyttää esimerkiksi konkreettisen runouden typografista asettelua, toistoa ja intertekstuaalisia viittauksia huomattavasti röyhkeämmin kuin aikamme runoteokset yleensä.

Lisäksi ”Suomen itsenäisyyden 98-vuotisjuhlavuoden nyky- ja etukäteinen tulevaisuusjuhlarahasarja” on ainutlaatuinen tapa levittää runoutta, onkin jo siinä rajalla, olisiko se käsitettävä jonkin muun, kenties kokonaan uuden, taiteenlajin teoksena. Juhlarahasarjassa runoilija on kirjoittanut 20 euron seteleihin rahan merkitystä käsitteleviä runoja ja laskenut ne liikenteeseen.

Teos käsittelee vakavia, painokkaita asioita, kuten tekniikan ja rahan syvällistä vaikutusta elämäämme. Esimerkiksi osa ”Tekniikan maailmat”-sarjan runoista tarkastelee some-ihmistä ja hänen uudenlaista käsitystään siitä mitä olemassaolo tarkoittaa: sitä että jakaa sen tekniikalla satojen tekniikan yhdistämien ”parhaitten ystäviensä” kanssa, ”käyttää heihin tekniikkaa”.

Kokoelman runot ovat monikerroksisia, monitulkintaisia, mutta niissä myös puhutaan siitä, miten meissä on kerroksia kerrosten päällä. Toistuvana kuvana esiintyy, että runon puhujalla on edustaja edustajan päällä, elämä elämän päällä. Puhuja esimerkiksi toteaa: ”minä istun yön suuressa muuttolaatikossa / pimeän lohkareet piirittävät minua / vedän taskustani yhä uusia / erivärisiä, erikokoisia / ja sisäkkäin meneviä puhelimia”. Meissä on varhaisempien psykologisten kerrostemme tekniikat, ”puhelimet”, vähemmän kehittyneet kehittyneempien sisällä. Ja ”edustajani on ollut kuusivuotiaasta saakka hyvien puolella / minä sanoin // minun edustajani / virhe virhe / kohtasi kuusivuotiaana voittavan järjestelmän / jota se nykyisin edustaa”.

Kyseessä on paitsi yksittäisen ihmisen kehitys myös yhteiskunnan kehitys historiallisesta vaiheesta toiseen, ne rinnastuvat toisiinsa: ”minä olen pankki / KYLLÄ / KYLLÄ / olen itseni edustaja / juoksen edelläni / unholan virta juoksee lävitseni”, ”mitä sinä haluat tässä maailmassa edustaa?

Eino Santasen tärkeä kokoelma on rohkea, riipaiseva, kaunis. Siihen sisältyy runsaasti kulttuurimme ajankohtaisia filosofisia kysymyksiä. Tekniikan maailmat on nimenomaan monille tulkinnoille avautuva, aina uutena näyttäytyvä taideteos. Myös kunkin lukijan, kunkin tulkitsijan merkitys dialogissa on tärkeä.

Tanssiva karhu -palkintoraadin puheenjohtaja Merja Virolainen

Tanssiva karhu -palkintoraadin jäsenet: Minna Joenniemi, Marit Lindqvist, ja Erja Manto

 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri