Hyppää pääsisältöön

Uusi tekniikka tuo uusia palveluita

Mustavalkoisessa kuvassa televisiolaite vuodelta 1979.
Joskus, kun tekniikan tuoma laitehärdelli harmittaa, sopii muistella vaikkapa 1980-luvun alun vastaanottimia. Harva haluaisi tänä päivänä katsella ohjelmiaan näistä laatikoista. Mustavalkoisessa kuvassa televisiolaite vuodelta 1979. Kuva: Yle/ Håkan Sandblom laite

Tekniikka kehittyy koko ajan niin meillä Ylen lähetystoiminnassa kuin suomalaisissa kodeissa. Erityisen huimaa on ollut puhelinten kehitys. Viime vuosina vauhdikkaasti ovat uudistuneet myös tv-vastaanottimet, digiboksit ja muut liikkuvaa kuvaa näyttävät laitteet.

Muutos tarkoittaa, että silloin tällöin sinunkin on päivitettävä laitteitasi uudempiin. Kuvan laatu paranee harppauksen, jolloin televisiota on helpompi katsoa. Saat myös käyttöösi erilaisia uusia palveluita.

Tällaisia tuoreita herkkuja ovat esimerkiksi Yle Areenan ohjelmien katsominen älytelevisiolla, siis ilman tietokonetta. Teräväpiirto- eli HD-lähetykset taas parantavat kuvaa huimasti.

Laitteiden paljous tuo haasteita

Nykypäivän teknologioita ja erilaisia laitteita on satoja. On mahdotonta suunnitella palveluja ja ratkaisuja, jotka toimisivat kaikissa upouusissa malleissa välittömästi ja vanhoissakin ikuisesti.

Parannamme ja uudistamme palvelujamme ja ohjelmistojamme jatkuvasti. Testaamme muutokset yleisimmillä laitteilla. Pyrimme löytämään sopivan tason, jolla voimme palvella suurinta osaa suomalaisista. Toisinaan se tarkoittaa, että joko uusinta tekniikkaa hankkivat tai todella vanhojen laitteiden omistajat harmistuvat.

Emme voi sitoutua pitkiksi ajoiksi kaikkiin vanhoihin ja vähän käytössä oleviin laitemalleihin, koska palvelun ylläpitäminen niissä voi estää palvelun välttämättömän kehittämisen.

Palveluiden kehittämiseen liittyy usein haasteita, joita ei ole helppo ratkaista. Tässä yksi esimerkki: vuonna 2014 yritimme suurentaa tekstitysfonttia parantaaksemme näkövammaisten palvelua. Tällöin kuitenkin muutamat digiboksit lakkasivat kokonaan toistamasta tekstitystä. Tuolloin päätimme palata aiempaan tekstikokoon.

Lisätietoa voit pyytää sähköpostitse osoitteesta palaute.tekniikka@yle.fi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua