Hyppää pääsisältöön

Kateus kuluttaa

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmakaisa Jokiniemi ystäväni hevonen

Hevosmaailmassa kateus iskee helposti, mutta harvoin se myönnetään. Kateus näkyy epäsuorasti esimerkiksi pahoina puheina ja arvosteluna. Hevosbloggari Aada Lätti kertoo, mitä pahat puheet saavat aikaan.

Aada Lätti, 20, tietää, miltä arvostelu tuntuu.

- Harvoin sitä tullaan sanomaan suoraan päin naamaa. Usein ihmiset ovat mukavia minulle, mutta sitten jälkeenpäin kuulen, että selän takana on puhuttu pahaa, kuten arvosteltu ratsastustani tai kuinka hoidan hevostani.

Aadaa on helppo kadehtia. Sen lisäksi, että Aadalla on Hollannista ostettu kapasiteetikas ja kaunis hevonen, hän pitää suosittua hevosblogia. Blogissa on upeita kuvia ja postauksia hevoselämästä, josta moni voi vain haaveilla.

- Bloggaaminen on tietysti tuonut ihan uuden puolen hevosen omistamiseen, koska blogin kautta omasta hevosharrastuksesta on tullut julkista. Blogi lisää ehkä paineita onnistua,
pohtii Aada.

Arvostelu näkyy myös blogin kautta tulleessa palautteessa ja nettikeskusteluissa. Pääosin palaute ja nettikeskustelu ovat positiivista, mutta joukkoon mahtuu myös ilkeitä kommentteja.

- Joistakin kommenteista välillä mietin, että onko tuolla ihmisellä paha olla tai onko se kateellinen, ja hän ei vaan osaa käsitellä sitä. Negatiivisissa kommenteissa, joissa ei edes yritetä antaa mitään neuvoa, vaan se on pelkkää piikittelyä, tulee mieleen että siellä voi olla kateutta taustalla.

Kateus näkyy epäsuorasti

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmakaisa Jokiniemi ystäväni hevonen

Urheilupsykologi Mia Stellberg sanoo, että kateus on yksi niistä harvoista ihmisen tunteista, jotka näkyvät usein epäsuorasti.

- Kateudessa on sellainen erityispiirre, että se on vaikea tiedostaa. Kateus aiheuttaa meissä epäsuoria tuntemuksia, kuten ärtymystä, ahdistusta ja surua.

Kateus on siis vaikeaa tunnistaa, minkä vuoksi ihminen saattaa käyttäytyä kummallisesti, kuten haukkua toisen suoritusta, vaikka olisi oikeasti vastakkaista mieltä.

Huippu-urheilu, ei pelkästään ratsastus, on täynnä esimerkkejä joissa aletaan lynkata heti, kun alkaa tulemaan menestystä.

Stellberg sanoo, että kilpailuhenkisyys saattaa ruokkia kateuden ilmapiiriä.

- Pitää muistaa, että ihmisillä on kilpailua ilman kilpailua. Eli ihmiset voivat kilpailla ihan joka ikinen päivä, kun he menevät tallille. Kilpailut, eivät ole ainoa tilanne, jossa kilpaillaan!

Kadehtimisesta on kuitenkin vaikea tehdä yksiselitteistä kaavaa, koska kadehtiminen on todella yksilöllistä.

- Helposti itselleen kriittiset ihmiset ovat helpommin kateellisia kuin muut. Se joka vertaa itseään paljon muihin, on yleensä paljon taipuvaisempi kateuden ja häpeän tunteille.

Muiden mielipiteet vaikea sivuuttaa

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmakaisa Jokiniemi ystäväni hevonen

Aada myöntää, että hän ei voi täysin sulkea muiden ihmisten mielipiteitä pois.

- En usko, että kukaan pystyy täysin olla välittämättä muiden mielipiteistä. En esimerkiksi kirjottaisi hevosblogia, jos en kirjoittaisi sitä myös jollekin muulle kuin itselleni.

Aluksi arvostelu tuntui Aadasta todella pahalta, mutta nykyään hän on oppinut kestämään muiden mielipiteitä.

- Nyt ajattelen, että jos jollain on tällainen mielipide, niin saa luvan olla. Täytyy aina muistaa, että myös negatiivisten kommenttien takana on joku syy, miksi ne on haluttu lähettää.

Pahojen puheiden välttämiseksi Aada on tehnyt myös konkreettisia toimia.

- Tosi moni kysyi nykyisen hevoseni hintaa, mutta päätin jättää sen kertomatta. Yritän myös kirjoittaa blogia niin, etten turhaan korosta mahdollisia saavutuksiani.

Aada ei kuitenkaan pidä kateutta pelkästään huonona asiana, koska se voi kannustaa ponnistelemaan unelmiensa eteen.

- Kyllä ymmärrän kateuden tunteen, olinhan minäkin sellainen pienenä, kun kadehdin kaikkia, joilla oli oma hevonen. En suhtaudu kateuteen negatiivisesti, kunhan se pysyy asiallisena.

Stellbergin mukaan kadehtimisen sijasta kannattaa keskittyä omaan tekemiseen.

- Kateus on kuluttavaa ja voimavaroja vievää. Harvemmin siitä mitään hyvää seuraa, kiteyttää Stellberg.

Oletko jo lukenut jutut hevospelosta ja rimakammosta?

Teksti Emmakaisa Jokiniemi

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.