Hyppää pääsisältöön

Poliisiopistossa kamppailtiin tatamilla ja petrattiin kielioppia

Otaniemen poliisiopiston tarkoituksena oli kouluttaa maahamme ammattitaitoinen ja luotettava poliisikunta. Vuonna 1962 valmistuneessa raportissa esitellään opiston toimintaa. Lisäksi tutustutaan merivartioston koulutukseen.

Otaniemen uutuuttaan hohtavan opiston koulutusohjelmaa luonnehditaan ohjelmassa vaativaksi. Koulutus todella piti sisällään melkein mitä tahansa mitä inhimillisestä elämästä pystyi vain keksimään. Poliisineuvos Olavi Jotuni toimii ohjelmassa opiston runollisena esittelijänä.

Uskomme, että ne varat mitkä on koulumme hyväksi uhrattu, eivät ole kaivoon heitettyjä, vaan koituvat yhteiskunnallemme hyödyksi.― Olavi Jotuni

Viiden kuukauden esikoulutuksen eli kokelaskurssin jälkeen kokelaat toimivat hetken aikaa poliisitehtävissä. Kenttätyöstä palattiin opistoon miehistöluokalle jatkokoulutusta varten, joka kesti niin ikään viisi kuukautta. Molemmat kurssit olivat kaikille poliisimiehille pakollisia.

Mikäli poliisi halusi edetä urallaan, oli hänen mahdollista kouluttautua lisää. Opistolla järjestettiin myös erityisiä järjestyksenvalvonta- ja rikostutkijakursseja.

Kielioopiharjoitus poliisiopistossa 1962.
Kielioppiharjoitus käynnissä. Kielioopiharjoitus poliisiopistossa 1962. Kuva: Kuvakaappaus Ylen filmiltä. kielioopi

Poliisikokelaat nähdään ohjelmassa muun muassa rikosoikeuden luennoilla sekä petraamassa äidinkielen kielioppiaan yhdyssanaharjoitusten avulla.

Ampumaradallakin vieraillaan ja joukolla tutkitaan myös auton polttomoottorin toimintaa. Lisäksi harjoitellaan radioviestintää ja konekirjoitusta. Judotatamilla taas kehitetään ammatissa tärkeää itsepuolustustaitoa.

Ohjelman jälkimmäisellä puoliskolla tutustutaan myös merivartioston koulutukseen. Päämäärä heillä kun oli sama kuin kuivan maan poliiseillakin.

Lopuksi kuullaan vielä poliisineuvos Jotunin säveltämä Lainvartijain marssi.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto