Hyppää pääsisältöön

Susipalatsi – brittidraamasarja Thomas Cromwellista

Susipalatsi, yle tv1
Thomas Cromwellista (Mark Rylance) tuli Henrik VIII:n tärkeimpiä poliittisia neuvonantajia. Susipalatsi, yle tv1 Kuva: Copyright: Company Pictures/Playground Entertainment for BBC 2015 susipalatsi

TV1 lauantaina 19.5.2018 klo 12.00 - 13.05 ja 26.5. - 23.6. klo 15.50 - 16.50
Areenassa 7 päivää

Thomas Cromwell (1485 - 1540) oli sepän poika, josta tuli kuningas Henrik VIII:n lähimpiä neuvonantajia, ministeri ja Englannin tärkeimpiä poliittisia henkilöitä.

Komea ja kriitikoiden ylistämä kuusiosainen sarja Susipalatsi kuvaa valtataistelua Henrik VIII:n hovissa ja Cromwellin tietä valtaan. Cromwellin roolin näyttelee Mark Rylance ja kuninkaana nähdään Damian Lewis.

Sarja pohjautuu palkitun kirjailijan Hilary Mantelin historiallisiin romaaneihin Susipalatsi ja Syytettyjen Sali.

Susipalatsi, yle tv1
Susipalatsi, yle tv1 Kuva: Copyright: Company Pictures/Playground Entertainment for BBC 2015 susipalatsi

Kuningas haluaa uuden vaimon

Henrik VIII oli jäänyt ilman miespuolista perillistä. Hän halusi hankkiutua eroon puolisostaan Katariina Aragonialaisesta.

Kuninkaan oikea käsi, kardinaali Thomas Wolsey (Jonathan Pryce), sai kohtalokkaan tehtävän.

Hänen piti anoa paavilta avioliiton mitätöimistä, jotta kuningas voisi solmia uuden liiton hovineito Anna Boleynin (Claire Foy) kanssa.

Kardinaali epäonnistuu tehtävässään, eikä kuningas tunne armoa pettymyksen tuottaneita alamaisiaan kohtaan.

Susipalatsi, yle tv1
Susipalatsi, yle tv1 Kuva: Copyright: Company Pictures/Playground Entertainment for BBC 2015 susipalatsi

Cromwell tähtää korkealle

Kardinaalin suojattina ja neuvonantajana toimii neuvokas Thomas Cromwell. Vaikka mies on lähtöisin vaatimattomista oloista, hän on päässyt pitkälle, ja tähtää vieläkin korkeammalle.

Cromwellista liikkui monenlaisia huhuja. Oliko hän se laskelmoiva pyrkyri, jonka kerrottiin tehneen jopa murhan. Vai onko hän hyvää tarkoittava puurtaja, joka saavuttaa juuri sen minkä ansaitseekin.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Joanne Whalley, Mark Gatiss, Anton Lesser, David Robb ja Jessica Raine.

Wolf Hall. Käsikirjoitus: Peter Straughan. Ohjaus: Peter Kosminsky. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015. Draamasarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2015.

susipalatsi, yle tv1
Kuningas Henry VIII (Damian Lewis) halusi uudeksi puolisokseen kamarineito Anne Boleynin (Claire Foy). susipalatsi, yle tv1 Kuva: Copyright: Company Pictures/Playground Entertainment for BBC 2015 susipalatsi
Kommentit