Hyppää pääsisältöön

Soittolistoja viikonlopun jokaiseen tunnelmaan.

Rakkaudesta - Tommi Kaleniuksen Viikonloppulista

Mustavalkokuva Tommi Kaleniuksesta
Mustavalkokuva Tommi Kaleniuksesta Kuva: Tero Ahonen tommi kalenius

Kolme albumia julkaissut laulaja-lauluntekijä Tommi Kalenius laati Viikonloppulistansa lauluista, jotka kertovat rakkaudesta. Lukuisille muillekin artisteille kappaleita tehnyt Kalenius toi listan myötä esiin myös oman rakkautensa muita lauluntekijöitä kohtaan.

Tommi Kaleniuksen Viikonloppulista

"Viime aikoina olen ajatellut paljon hitaita tempoja. Hidastamista myös noin ylipäätään. Mutta kun eletään keski- ja nopeatempoisten kappaleiden kultakautta, niin valitsin tälle soittolistalle tietoisesti aika viipyilevää ja kiiretöntä tunnelmointia. Sellaisia biisejä, jotka ovat pysäyttäneet joskus jossain kohdassa ja jotka oikeastaan vaativat pysähtymään ja kuuntelemaan. Kokonaisina, häiriöttä. On myös kunnia-asia esitellä upeiden lauluntekijöiden musiikkia. Minulle yksi universumin suurimmista ihmeistä ovat nämä sanojen ja sävelten armoitetut yhdistelijät. Hattu kourassa nöyränä oppipoikana seurailen kuinka taitavasti samoista aiheista syntyy suurenmoisia teoksia elämän keskeltä. Musiikki tulee elämästä. Näin sen ajattelen.

Rakkaus on kai sanana kärsinyt aikamoisen inflaation. Silti sen olemassaoloa ja merkitystä on turha kiistää. Tämän soittolistan kappaleissa minulle kiinnostavaa on, miten lähekkäin kulkevat kipu ja kauneus. Ikään kuin kauneimmat biisit olisivat jotenkin täynnä kipua. Tai että on niin kaunista, että tekee kipeää. Annetaan musiikin puhua - rakkaudesta!"

1. Jacques Brel: La Chanson Des Vieux Amants
Aloitetaanpa jykevästi Brelillä. Rakastettavia sävellyksiä, upeita tulkintoja. Kuuluu kestosuosikkeihini ja soi kotona aika usein.

2. John Grant: Marz
Rakkautta voi tunnustaa monella tapaa ja moneen asiaan. Surullisen kaunista ja samalla niin sympaattista. John Grant laulaa lapsuutensa makeiskaupasta ja listaa sieltä löytyneitä jäätelöitä ja herkkuja. Mun lapsuuteni kotikaupungissa oli Tattis. Muistakaa käydä tänä rakkauden kesänä karkkikaupassa!

3. Bon Iver: I Can't Make You Love Me
Biisi on yksi ehdottomista suosikeistani. Olen kuunnellut lähinnä Bonnie Raittin alkuperäistä versiota, mutta tämäkin versio on aivan uskomattoman upea.

4. Tom Odell: Grow Old With Me
Hieno biisintekijä olennaisen äärellä: ”Grow old with me, let us share what we see.” Virkistävän positiivinen ja kaunis teksti sydänsuruisten laulujen vastapainoksi. Pidän myös siitä, että nuoret lauluntekijätyypit tekevät "vanhan" kuuloista musaa.

5. Tom Petty: Wildflowers
Toinen Tomppa heti perään. Tom Pettyä on tullut kuunneltua paljon. Tämä taisi olla eka biisinsä, joka osui ja upposi. Jäin kerrasta koukkuun. Pidän oikeastaan kaikesta mikä liittyy Pettyyn. Hän edustaa omaehtoista artismia, joka nojaa laadukkaaseen, omaan musiikkiin. Siinä kaikki.

6. Tim Christensen: Right Next To The Right One
Hieno tanskalainen biisintekijä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, jos ei vielä ole tullut vastaan. Uskomaton tapa käsitellä melodioita beatlesiaanisella otteella. Se toimii!

7. The Cardigans: Communication
Long Gone Before Daylight on 2000-luvun alkupuoliskon hienoimpia albumeita. Nina Perssonin ääntä voisi kuunnella loputtomiin.

8. Ryan Adams: Come Home
Olen usein puhunut musiikin terapeuttisesta vaikutuksesta tekijälle itselleen, mutta tämän kohdalla olen kokenut sitä myös vastaanottajan roolissa. Kun sanotaan, että musiikki voi olla rehellistä, aitoa, maanläheistä ja elämässä kiinni, niin tämä ei ole kovin kaukana siitä. Voi olla, että rakkauteni Ryan Adamsiin on horjumaton.

9. Dixie Chicks: Landslide
Rakkaus on kasvamista kiinni ja myös erilleen. Kasvukipuja siinä suhteessa, että miten tässä voidaan olla yhdessä ja kuitenkin niin, että kummallakin on oma elämänsä. Dixie Chicks onnistuu kertomaan aiheesta kantrimaisesti, olematta liian countrya.

10. Leonard Cohen: If It Be Your Will
Cohenin musiikkia on hankala lokeroida pop-kentässä. Hänen lauluissaan on poikkeuksellista vetovoimaa, kauneuden tavoittelua ja nöyryyttä, joka puhuttelee minua. Eräässä maalaamassaan taulussa hän on kirjoittanut kuvan ylle itseironisesti: it’s all about hat. Ehkä se sitten on niin.

11. Joni Mitchell: Free Man In Paris
Court And Spark on soinut autossani viime kuukausina. Tätä kuunnellessa maalliset murheet unohtuvat.

12. James Taylor: Whenever You're Ready
James Tayloria ei kannata diggailla salaa. Se on turhamaista ja itsensä huijaamista. Kannattaa tulla kaapista ulos, tehdä se avoimesti ja ylpeänä. Kukaan ei voi viedä Tayloria minulta ikinä.

13. Daniel Lanois: Shine
Seuraan aina kiinnostuneena Lanoisin touhuja. Jos kerran joku tuottajaguru pitää olla, niin Lanois on mulle sellainen. Vaikka osa jutuistaan meneekin muutaman metrin päälakeni yläpuolelle, niin hetkittäin koen kirkastumisen hetkiä luomuksiensa edessä.

14. The Allman Brothers: Jelly
Tämä on se kappale, joka soi hiljaa taustalla kun olet saanut viehättävää seuraa asunnollesi, ja ilmassa on lupauksen tuntua. Voit kokea pienen onnistumisen hetken, kun kuulet hänen kysyvän "Mitäs tää on kiva musa on?” Kun Hammond soi, alkaa tapahtua.

15. Tom Waits: Take It With Me
Kappaleen viimeinen säkeistö edustaa laululyriikkaa kauneimmillaan. Woody Allenmainen zoomaus, jossa kuva tulee lähemmäksi ja tuntuu, että lopulta enää tarkemmin ja paremmin ei voi suurta tunnetta kuvata.

 • Elämä on sarja myöntäviä tai kieltäviä vastauksia. Avaruusromua 25.3.2018

  Mitä todella tarkoittaa viis veisaaminen?

  Suuri osa ihmisistä ottaa harteilleen monenlaisia huolenaiheita. Syyllisyyden, velvollisuudentunnon tai ahdistuksen tunteet saavat heidät käyttäytymään tavalla, joka aiheuttaa heille enemmän ärtymystä kuin iloa. Viis veisaaminen tarkoittaa sitä, että sinulla on lupa vastata kieltävästi, sanoo Sarah Knight kirjassaan Viis veisaamisen elämänmullistava taika. Musiikkia pohdintojen sekaan esittävät Nicola Ratti, Creta, Carlo Domenico Valyum, Aidan Baker & Gareth Davis, Cut Worms sekä Noone. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Riemastuttava erobiisi - mahdottomassa tehtävässä onnistuu Eteläranta

  Kaija Kärkinen ja Jukka Haarma uutuuslevyjä arvioimassa

  Paljon huomiota sanoituksiin kiinnitti viikon Levylautakunta. Laulujen aiheet liikkuvat sisällissodasta vapaasukelluksen kautta katkeraan eroon. Uutta musiikkia arvoimassa laulaja, sanoittaja, näyttelijä sekä Teosto ry:n hallituksen jäsen Kaija Kärkinen, emeritus-musiikkipäällikkö Jukka Haarma ja toimittaja Tero Liete. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Mo-du-laa-ri-nen? Avaruusromua 18.3.2018

  Modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia!

  Olet ehkä kuullut tuon sanan aiemmin jossakin. Modulaarinen. Jos et muualla, niin ainakin Avaruusromua-ohjelmassa. Modulaarinen ja analoginen ovat tulleet esiin säännöllisin väliajoin. Monesti ne on mainittu silloin, kun on ollut puhetta vanhoista syntesoijista, 1960- ja 70-lukujen suurista ja monimutkaisen näköisistä elektronisista soittimista. Modulaarisuus ja analogisuus ovat myös osa tämän päivän elektronista musiikkia. Avaruusromussa muun muassa modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tuula Amberlan paluu - musiikki puhutteli kuten ennenkin

  Pyhimys ja M arvioivat levyuutuuksia

  Onko musiikki luokiteltavissa hyvään ja huonoon vai onko kaikella jokin käyttötarkoitus? Tätä mietitään uutta musiikkia arvioitaessa. Levylautakunnassa altistuksen uutuuslevyille saavat artistit Mikko 'Pyhimys' Kuoppala ja Minja 'M' Koski sekä musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1.