Hyppää pääsisältöön

Soittolistoja viikonlopun jokaiseen tunnelmaan.

Rakkaudesta - Tommi Kaleniuksen Viikonloppulista

Mustavalkokuva Tommi Kaleniuksesta
Mustavalkokuva Tommi Kaleniuksesta Kuva: Tero Ahonen tommi kalenius

Kolme albumia julkaissut laulaja-lauluntekijä Tommi Kalenius laati Viikonloppulistansa lauluista, jotka kertovat rakkaudesta. Lukuisille muillekin artisteille kappaleita tehnyt Kalenius toi listan myötä esiin myös oman rakkautensa muita lauluntekijöitä kohtaan.

Tommi Kaleniuksen Viikonloppulista

"Viime aikoina olen ajatellut paljon hitaita tempoja. Hidastamista myös noin ylipäätään. Mutta kun eletään keski- ja nopeatempoisten kappaleiden kultakautta, niin valitsin tälle soittolistalle tietoisesti aika viipyilevää ja kiiretöntä tunnelmointia. Sellaisia biisejä, jotka ovat pysäyttäneet joskus jossain kohdassa ja jotka oikeastaan vaativat pysähtymään ja kuuntelemaan. Kokonaisina, häiriöttä. On myös kunnia-asia esitellä upeiden lauluntekijöiden musiikkia. Minulle yksi universumin suurimmista ihmeistä ovat nämä sanojen ja sävelten armoitetut yhdistelijät. Hattu kourassa nöyränä oppipoikana seurailen kuinka taitavasti samoista aiheista syntyy suurenmoisia teoksia elämän keskeltä. Musiikki tulee elämästä. Näin sen ajattelen.

Rakkaus on kai sanana kärsinyt aikamoisen inflaation. Silti sen olemassaoloa ja merkitystä on turha kiistää. Tämän soittolistan kappaleissa minulle kiinnostavaa on, miten lähekkäin kulkevat kipu ja kauneus. Ikään kuin kauneimmat biisit olisivat jotenkin täynnä kipua. Tai että on niin kaunista, että tekee kipeää. Annetaan musiikin puhua - rakkaudesta!"

1. Jacques Brel: La Chanson Des Vieux Amants
Aloitetaanpa jykevästi Brelillä. Rakastettavia sävellyksiä, upeita tulkintoja. Kuuluu kestosuosikkeihini ja soi kotona aika usein.

2. John Grant: Marz
Rakkautta voi tunnustaa monella tapaa ja moneen asiaan. Surullisen kaunista ja samalla niin sympaattista. John Grant laulaa lapsuutensa makeiskaupasta ja listaa sieltä löytyneitä jäätelöitä ja herkkuja. Mun lapsuuteni kotikaupungissa oli Tattis. Muistakaa käydä tänä rakkauden kesänä karkkikaupassa!

3. Bon Iver: I Can't Make You Love Me
Biisi on yksi ehdottomista suosikeistani. Olen kuunnellut lähinnä Bonnie Raittin alkuperäistä versiota, mutta tämäkin versio on aivan uskomattoman upea.

4. Tom Odell: Grow Old With Me
Hieno biisintekijä olennaisen äärellä: ”Grow old with me, let us share what we see.” Virkistävän positiivinen ja kaunis teksti sydänsuruisten laulujen vastapainoksi. Pidän myös siitä, että nuoret lauluntekijätyypit tekevät "vanhan" kuuloista musaa.

5. Tom Petty: Wildflowers
Toinen Tomppa heti perään. Tom Pettyä on tullut kuunneltua paljon. Tämä taisi olla eka biisinsä, joka osui ja upposi. Jäin kerrasta koukkuun. Pidän oikeastaan kaikesta mikä liittyy Pettyyn. Hän edustaa omaehtoista artismia, joka nojaa laadukkaaseen, omaan musiikkiin. Siinä kaikki.

6. Tim Christensen: Right Next To The Right One
Hieno tanskalainen biisintekijä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, jos ei vielä ole tullut vastaan. Uskomaton tapa käsitellä melodioita beatlesiaanisella otteella. Se toimii!

7. The Cardigans: Communication
Long Gone Before Daylight on 2000-luvun alkupuoliskon hienoimpia albumeita. Nina Perssonin ääntä voisi kuunnella loputtomiin.

8. Ryan Adams: Come Home
Olen usein puhunut musiikin terapeuttisesta vaikutuksesta tekijälle itselleen, mutta tämän kohdalla olen kokenut sitä myös vastaanottajan roolissa. Kun sanotaan, että musiikki voi olla rehellistä, aitoa, maanläheistä ja elämässä kiinni, niin tämä ei ole kovin kaukana siitä. Voi olla, että rakkauteni Ryan Adamsiin on horjumaton.

9. Dixie Chicks: Landslide
Rakkaus on kasvamista kiinni ja myös erilleen. Kasvukipuja siinä suhteessa, että miten tässä voidaan olla yhdessä ja kuitenkin niin, että kummallakin on oma elämänsä. Dixie Chicks onnistuu kertomaan aiheesta kantrimaisesti, olematta liian countrya.

10. Leonard Cohen: If It Be Your Will
Cohenin musiikkia on hankala lokeroida pop-kentässä. Hänen lauluissaan on poikkeuksellista vetovoimaa, kauneuden tavoittelua ja nöyryyttä, joka puhuttelee minua. Eräässä maalaamassaan taulussa hän on kirjoittanut kuvan ylle itseironisesti: it’s all about hat. Ehkä se sitten on niin.

11. Joni Mitchell: Free Man In Paris
Court And Spark on soinut autossani viime kuukausina. Tätä kuunnellessa maalliset murheet unohtuvat.

12. James Taylor: Whenever You're Ready
James Tayloria ei kannata diggailla salaa. Se on turhamaista ja itsensä huijaamista. Kannattaa tulla kaapista ulos, tehdä se avoimesti ja ylpeänä. Kukaan ei voi viedä Tayloria minulta ikinä.

13. Daniel Lanois: Shine
Seuraan aina kiinnostuneena Lanoisin touhuja. Jos kerran joku tuottajaguru pitää olla, niin Lanois on mulle sellainen. Vaikka osa jutuistaan meneekin muutaman metrin päälakeni yläpuolelle, niin hetkittäin koen kirkastumisen hetkiä luomuksiensa edessä.

14. The Allman Brothers: Jelly
Tämä on se kappale, joka soi hiljaa taustalla kun olet saanut viehättävää seuraa asunnollesi, ja ilmassa on lupauksen tuntua. Voit kokea pienen onnistumisen hetken, kun kuulet hänen kysyvän "Mitäs tää on kiva musa on?” Kun Hammond soi, alkaa tapahtua.

15. Tom Waits: Take It With Me
Kappaleen viimeinen säkeistö edustaa laululyriikkaa kauneimmillaan. Woody Allenmainen zoomaus, jossa kuva tulee lähemmäksi ja tuntuu, että lopulta enää tarkemmin ja paremmin ei voi suurta tunnetta kuvata.

 • Metsä huokaa ja hiljenee. Avaruusromua 17.12.2017

  Äänien ihmeellisessä maailmassa, metsissä ja maisemissa.

  Yhtäkkiä metsä hiljenee ympärillä. Linnunlaulu lakkaa ja metsä vaikenee. Valo tulee oudosta suunnasta. Kaikki on ylösalaisin. Kaikki on väärinpäin. Tuttu metsä on muuttunut vieraaksi paikaksi. Metsänpeittoon joutuneelle tulee omituinen, vieras olo. Metsänpeitto on suomalaisessa kansanuskomusperinteessä tila tai paikka, johon metsässä kulkeva ihminen tai kotieläin voi joutua. Metsänpeitossa kulkija joutuu metsänhaltijoiden ja maahisten maailmaan. Avaruusromussa seikkaillaan äänien ihmeellisessä maailmassa, metsissä ja maisemissa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Iskelmämiehet iskelmän puolella Levylautakunnassa

  Suomalaista Levylautakunnassa

  Suomalaisuuden lippua heiluteltiin Levylautakunnassa, jossa kuunneltiin poikkeuksellisesti vain kotimaisten tekijöiden uutuuksia. Arvioitaan antamassa iskelmäsanoittajat Ilkka Vainio ja Lasse Wikman sekä musiikkitoimittaja Tero Liete. Pisteet ja kommentteja 1. J.

 • Äärirajoille asti! Avaruusromua 10.12.2017

  Avaruusromussa matkataan retrohengessä.

  Osa kaikkein parhaasta taiteesta on tehty rajoitusten puitteissa. Usein kaikkein rohkein ja vaikuttavin elektroninen musiikki on syntynyt artistien käyttäessä saatavilla ollutta tekniikkaa sen äärirajoille asti. Tällaisia ajatuksia esittävät japanilaista videopelimusiikkia esittelevän kokoelman toimittajat. Tuntuu siltä, että he ovat oikeassa. Samat ajatukset pätevät musiikkiin laajemminkin. Avaruusromussa matkataan retrohengessä. Yllätyksiä Japanista, Suomesta, Yhdysvalloista, Ranskasta ja Saksasta. Toimittajana Jukka Mikkola.