Kokoomuksen Alexander Stubb on muuttanut omalla sosiaalisen median käytöllään poliittista kulttuuria.
Turun yliopiston mediatutkimuksen lehtori Veijo Hietalan mukaan valtiovarainministeri Alexander Stubb on ollut rohkea muuttaessaan poliittista kulttuuria omalla sosiaalisen median käytöllään.
- Hän haki sillä varmaan nuorten kannatusta, Veijo Hietala sanoo.
Politiikan kentällä on fanikulttuurin ilmentymiä kuten populaarikulttuurissa. Alexander Stubbilla on twitterissä yli 200 000 seuraajaa. Suuri seuraajamäärä vetää puoleensa uusia seuraajia.
- Ihminen haluaa olla mukana ajassa. Siitä tulee tunne, että on trendikäs, Hietala sanoo.
Poliisiviestinnän lehtori Marko Westerbacka kirjoitti Stubbista kirjan, Minuhe tyrvääläinen. Westerbacka luki viime vuoden keväällä kaikki Stubbin siihenastiset liki 12 000 twiittiä. Westerbacka kertoo Yle Uutisille, että Stubbin twiiteillä on merkitystä, koska seuraajia on niin paljon.
Hietalan mukaan ihmiselle voi tulla myös tärkeä olo siitä, kun sosiaalisen median kautta on mahdollista lähettää viesti suoraan poliitikolle, vaikkapa Twitterissä. Tärkeä olo tulee myös siitä, jos tunnettu poliitikko alkaa seurata sosiaalisessa mediassa.
- Voi tuntua, että on lähempänä politiikkoa, Hietala kertoo.
Veijo Hietala sanoo, että poliittinen aate voi himmentyä, kun politiikkaa tehdään oman persoonan kautta.
Hietalan mukaan persoonavetoisen politiikan tekemisen kautta vallan kahvaan voi päästä myös vaarallisia ideoita omaavia edustajia.
Positiivista pöhinää
Ihan mutkatonta uuden poliittisen kulttuurin Suomeen ei ole ollut Stubbillekaan. Jossain vaiheessa Stubbin yltiöpositiiviset hehkutukset sosiaalisessa mediassa saivat vanhemman poliittisen kaartin puremaan hampaitaan yhteen.
- Osa ehkä ajatteli, ettei twiittaavaa Teräsmiestä voi ottaa vakavasti, kun hän vain jatkuvasti lähettelee somessa viestejä urheilukisoista, vaikka maailmalla tapahtuisi mitä, Hietala sanoo.
Turun yliopiston mediatutkimuksen lehtorin Veijo Hietalan mukaan Stubbin imagossa ja tavassa twiitata on paljon amerikkalaista meininkiä.
- Pysyvää positiivisuutta ei Suomessa ymmärretä kovin hyvin. Se on vielä uusi tapa meillä, Veijo Hietala sanoo.
Hietalan mukaan osa ihmisistä lähtee mukaan positiiviseen pöhinään mieluummin kuin jää ulos someporukan luomasta hyvästä fiiliksestä.
Kenen viestiä viedään?
Hietalan mukaan Alexander Stubb saa viestinsä suoraan läpi ihmisille ja usein myös mediassa.
- Stubb viestii henkilökohtaisia asioitaan ja Kokoomuksen aatemaailmaa. Stubb-ilmiö on uutta muutosta poliitiikan personoitumisessa. Raja yksilön ja virallisen puolueen arvoja edustavan poliitikon välillä sumenee, Hietala kertoo.
Sosiaalisen median lisäksi myös blogi on henkilökohtainen. Hietalan mukaan tavallisen ihmisen voi olla vaikea erottaa, milloin kyse on yksilön mielipiteistä ja milloin puolueen linjoista ja arvoista.
Poliisiviestinnän lehtori Marko Westerbackan mukaan mielenkiintoisin joukko Stubbin seuraajissa ovat lifestyle-porvarit. He ovat ihmisiä, joilla ei itsellään mene hyvin, mutta haluavat mukaan hyvään meininkiin.
- Joku voi äänestää politiikkoa, koska se on hyvä tyyppi ja harrastaa urheilua. Välttämättä niihin puolueen edustamiin arvoihin ei niinkään tutustuta, Hietala sanoo.
Lue myös: