Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Alkuräjähdys oli kaiken alku

Yle Tiede kysyi tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Kosmologi Tommi Tenkanen kertoo, mikä alkuräjähdys oli ja mitä se ei ollut.

Alkuräjähdys tapahtui aivan maailmankaikkeuden alkuhetkillä, mutta se ei ollut syy mailmankaikkeuden synnylle, eikä räjähdys, kertoo Tenkanen.

Alkuräjähdys oli ajanjakso, jona maailmankaikkeus oli laajetessaan hyvin kuuma ja tiheä. Kuitenkin alkuräjähdystä ennenkin oli nykykäsityksen mukaan tapahtumia. Mitä tapahtumia tarkalleen, siitä kosmologeilla ei vielä ole yksimielisyyttä.

"Alkuräjähdys ei ollut syy maailmankaikkeuden synnylle."

Mistä ylipäätään tiedämme, että alkuräjähdys on tapahtunut? Alkuräjähdysteoriaa tukevat neljä havaintoa ympäröivästä maailmankaikkeudesta:

1. Kosminen taustasäteily

Kaikkialla maailmakaikkeudessa voidaan mitata heikkoa säteilyä, joka on kaiku alkuräjähdyksestä. Säteily on valoa hetkestä, jona maailmankaikkeus oli riittävän laaja, että valon oli ensimmäistä kertaa mahdollista kulkea aineen välissä. Tämä on kaukaisin hetki historiassa, johon voimme nykymenetelmillä katsoa.

2. Alkuaineiden suhteellinen jakauma maailmankaikkeudessa

Alkuräjähdysteorialla voidaan ennustaa miten ja missä suhteissa alkuaineita syntyi nuoressa maailmankaikkeudessa. Havainnot vanhojen tähtien alkuainekoostumuksesta tukevat alkuräjähdysmallia.

3. Maailmankaikkeuden suuren skaalan rakenne

Alkuräjähdystä seuranneita tapahtumia voidaan mallintaa ja ennustaa syntyvän maailmankaikkeuden ominaisuuksia. Alkuräjähdysmallin mukainen galaksien ja galaksiryhmien synty vastaa havaintoja maailmankaikkeuden suuren skaalan rakenteesta.

4. Maailmankaikkeus laajenee

Mitä kauemmas avaruuteen katsomme, sitä nopeammin tähdet ja galaksit loittonevat meistä. Maailmankaikkeus laajenee ja viilenee. Tämä havainto antaa syyn olettaa, että se on joskus ollut hyvin tiivis ja kuuma.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua