Hyppää pääsisältöön

Feministinen räppiduo Sofa: Tärkeiden asioiden takana tulee seisoa

Räppiduo Sofan jäsenet SonSon ja FanFan haluavat tuoda musiikissaan esiin arkipäivän feminismiä.

Sofa // Kuva: YleX/Nadja Kamara

Räppiduo Sofan tänä keväänä julkaistu energinen sinkku Tyttörukka on ihastuttanut YleX:n kuulijoita. Biisi tiivistää duon sanoman vapaudesta ja omapäisyydestä. Sofa haluaa muistuttaa, että nimestään huolimatta Tyttörukka on suunnattu kaikille kuulijoille sukupuolesta riippumatta.

- Kappaleen nimi johtuu siitä, että me tehdään tätä omista lähtökohdistamme. Lappeenrannasta on jäänyt elävästi mieleen keikka, jossa oli lähes pelkkä miesyleisö reivaamassa meidän biisien tahtiin. Se oli mahtavaa, duon jäsenet SonSon ja FanFan fiilistelevät.

Tyttörukka huokuu feminismin henkeä, ja duo onkin alusta asti päättänyt olla avoimesti feministejä. SonSonin ja FanFanin mukaan tärkeitä asioita ei saa piilotella, vaan niiden takana täytyy pelottomasti seisoa.

- Feministi uskoo ihmisten sekä persoonien väliseen tasa-arvoon. Me uskomme siihen täysillä niin kuin tämä meidän kappaleemmekin, Fanfan kertoo.

Feministeihin liitetään usein monia negatiivisia ennakkoluuloja radikalismista ja turhasta vouhkaamisesta. Sofa uskoo niiden johtuvan enimmäkseen tietämättömyydestä.

- Feminismi-sanaa varotaan liikaa, ja se koetaan liian negatiivisväritteisenä, vaikka aate on kaikkien puolella. Me haluamme, että kaikilla on sukupuolesta, iästä ja lähtökohdista riippumatta asiat hyvin.

Feminismi tulee esille duon elämässä tavassa tarkastella maailmaa ja halussa puuttua epätasa-arvoon. Sofa haluaakin karistaa feminismin päältä turhan virallisuuden, ja arkipäivän feminismi tuleekin näkymään Sofan musiikissa myös jatkossa helposti lähestyttävällä tavalla.

- Me aiomme tehdä biisejä sellaisista asioista, jotka ovat meille tärkeitä ja jotka antavat muillekin sellaisen vapautumisen olon, että voi olla oma itsensä. Musiikin esittämisen kautta voimme pistää itsemme likoon ja mokata niin, että kaikki muutkin uskaltavat mokata, FanFan kertoo.

- Yleensä pelätään, että jos mokaa niin elämä loppuu. Mokasta oppii ja siitä voi mennä eteenpäin ilman, että jää murehtimaan sitä liian pitkäksi aikaa, SonSon pohtii.

Bändin nimi Sofa tulee sanoista Se On Fakin Aitoo. SonSon ja FanFan kokevat olevansa aitoja, sillä he ovat sataprosenttisesti läsnä hetkessä ja tekevät sitä, mikä tuntuu hyvältä.

- Tyttörukka-kappalekin tuntui silloin tekohetkellä maailman parhaalta ja täydeltä timantilta. Me emme jääneet häpeilemään sitä, vaan tulimme rohkeasti biisin kanssa ulos.

Seuraava, mahdollisesti syksyllä ilmestyvä, duon toinen sinkku tulee näyttämään Sofasta myös uusia puolia.

- Me olemme monipuolinen pakkaus, duo vihjaa.