Hyppää pääsisältöön

Jonathan Roozeman: "Vieläkin tuntuu uskomattomalta!"

Jonathan Roozeman Mikkelin Mikaeli-konserttitalolla.
Jonathan Roozeman Mikkelin Mikaeli-konserttitalon pihalla Jonathan Roozeman Mikkelin Mikaeli-konserttitalolla. Kuva: Lotta Emanuelsson/YLE sellisti

17-vuotias hollantilais-suomalainen sellisti Jonathan Roozeman sijoittui kuudenneksi viime viikolla ratkenneessa kansainvälisessä Tšaikovski-kilpailussa ja soitti perjantaina gaalakonsertissa Pietarissa. Vasta pari päivää sitten hän sai tietää, että maestro Valeri Gergijev valitsi hänet soittamaan myös maanantaina Mikkielin musiikkijuhlien konserttiin Mariinski-teatterin sinfoniaorkesterin kanssa, ohjelmassa Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat. Gergijev on Tšaikovski-kilpailun puheenjohtaja.

"Kilpailu paikan päällä kesti yli kolme viikkoa. Tiedot kilpailuun päässeistä sen sijaan tulivat sen verran myöhään, että varsinaiseen kilpailuun en ehtinyt kovin pitkään vakavissani valmistautua. Onneksi ohjelmisto oli tosi tuttua jo ennestään", Jonathan sanoo. ”Ihmiset Moskovassa olivat aivan fantastisia. Yleisö eli koko ajan mukana ja esitysten jälkeen monet tulivat kiittämään ja ottamaan kuvia. Tunsin itseni ihan julkkikseksi!”

”Meistä pidettiin hyvää huolta ja meidät majoitettiin hienoihin hotelleihin. Kilpailun aikana sain myös valtavasti kaveripyyntöjä ja viestejä sosiaalisessa mediassa kaikkialta maailmasta – se on ollut aivan käsittämätöntä.”

Roozeman opiskelee Sibelius-Akatemiassa Martti Rousin johdolla, joka hänkin on Tshaikovski-kilpailun veteraani. Rousi sai kilpailussa toisen palkinnon 1986 ja on ollut kahden viime kilpailun tuomaristossa. Jonathan Roozeman ei ole aikaisemmin esiintynyt Mikkelin musiikkijuhlilla, mutta oli paikalla kuuntelemassa, kun Martti Rousi soitti Mariinski-teatterin orkesterin kanssa kaksi vuotta sitten.

Gergijevin aikataulu on kiireinen eikä yhteisharjoitteluun jää paljon aikaa, mutta se ei Jonathania pelota.

”Gergijev on fantastinen kapellimestari. Kun hänen kanssaan soittaa lavalla, on sellainen tunne että hän tietää koko ajan mitä teen., Ja on upeaa soittaa Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmia venäläisen kapellimestarin ja venäläisen orkesterin kanssa!”

Jonathan Roozemanin esitys Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmista Mariinski-teatterin sinfoniaorkesterin ja Valeri Gergijevin kanssa kuullaan lauantaina YLERadio1:ssä 11.7. klo 21.15.

  • Säveltäjä Olli Kortekangas hurahti oopperaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 16. toukokuuta!

    Olli Kortekankaan surrealistinen esikoisooppera Short Story vuonna 1980 oli nuoren vihaisen Korvat auki –säveltäjän vastaveto Suomen viralliselle Karvalakki-oopperakulttuurille. Short Storyn jälkeen Kortekangas on säveltänyt lukuisia oopperoita. Hän kutsuu oopperaa fantastiseksi taidemuodoksi ja nauttii oopperoista myös vapaa-ajallaan.

  • Suomen italialaisin tenori Veikko Tyrväinen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Muistamme syntymäpäivänä 16. toukokuuta.

    Toukokuun 16. päivänä syntynyt Veikko Tyrväinen (1922–1986) kuuluu Suomen unohtumattomimpiin tenoreihin. Pajatso-ooppera saatiin Tyrväisen laulamana televisioon, mutta radiolaulajaa hänestä ei tullut. Sattumusten kautta Neuvostoliiton radiosta äänitteitä löytyy kymmenittäin.