Hyppää pääsisältöön

Haggista ja kalapylsyä grillistä Patakakkosen tapaan

Patakakkosen Jaakko Kolmonen ja Turkka Aaltonen grillaavat skotlantilaista pötsipiirakkaa eli haggista. Myös siika kypsennetään mahalaukussa. Kalasta valmistetaan haggiksen pohjoismainen sukulaisruoka pylsy.

Tää on ihan niin kuin pieniä matoja olisi tässä. Kai sen nyt kaikki tietää, että tämä on pötsiä?― Turkka Aaltonen

Pötsi on osa märehtijän mahaa, tällä kertaa uroslampaan eli pässin. Suomessakin on mahalaukkuja syöty iät ajat, mutta jo ohjelmavuonna 1989 oli pötsi jäänyt monelle suomalaisruokailijalle tuntemattomaksi. Kuitenkin Virossa ja muissakin Euroopan maissa pötsiä syötiin monissa ruokalajeissa. Skotlannissa se on olennainen osa maan kansallisruokaa haggista.

Haggis ja pylsy nautitaan leivän päällisinä.
Haggis ja pylsy nautitaan leivän päällisinä. Haggis ja pylsy nautitaan leivän päällisinä. Kuva: Yle kuvanauha Jaakko Kolmonen,haggis

Haggiksessa tyhjä pötsi täytetään muilla sisäelimillä ja kypsennetään hitaasti. Mahalaukku toimii siis eräänlaisena syötävänä paistopussina. Vastaavaa ideaa käytetään kotimaisessa kalakukossa, jossa leipäkuoren sisälle leivotaan kalaa ja lihaa.

Luontoekspertti Turkka Aaltosen haggisreseptissä lampaanpötsiin pilkotaan pekonia, purjoa, ohraryynejä ja kaalia. Mahapussiin kaadetaan myös loraus vettä mukaan.

Kun haggis on täytetty, kääritään pötsipaketti vielä folioon ja asetetaan puugrillin ritilälle paistumaan. Haggis ottaa pari–kolme tuntia kypsyäkseen.

Keittiömestari Jaakko Kolmonen tunnustautuu pötsin suureksi ystäväksi. Kokki pistelee alkupaloina jo valmiiksi kypsennettyä lampaanmahaa leivän päällä poskeensa.

Siinä on tuossa pötsissä oma pistämätön tuoksunsa.― Turkka Aaltonen

Pylsy on oikeastaan pohjoismainen vastine haggikselle. Perinteisesti pylsyllä tarkoitetaan lihahakkelusta, joka on tehty jämäpaloista ja eläimen osista, joita ei muuten tohdittu syödä. Pylsy muistuttaa hieman makkaraa tai vaikkapa maksalaatikkoa.

Patakakkosen siikapylsy on hakkeluksen ja haggiksen välimuoto. Reseptissä perattu siika tungetaan omaan lampaanpötsiin purjon kanssa kypsymään. Paketti peitetään foliolla ja haudataan grillin hiillokseen. Kalapylsyssä paistopötsi ei tosin ehdi kypsyä syötäväksi, koska siika valmistuu verraten nopeasti.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto