Hyppää pääsisältöön

Hill Climb Racing -mäkiautopeliä on ladattu yli 400 miljoonaa kertaa

Tekijänä Toni Fingerroos
Toni Fingerroos keksi nimen pelifirmalleen jo pikkupoikana. Tekijänä Toni Fingerroos Kuva: Yle/ Petteri Lappalainen fingersoft

Toni Fingerroos oli 10-vuotias kun hän koodasi ensimmäisen autopelinsä. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hänestä tuli miljonääri hittipeli Hill Climb Racingin maailmanlaajuisen menestyksen ansiosta. Millaisen pelifirman hän on rakentanut?

Kempeleessä Eeronpolulla sijaitsee tavallisen näköinen, iso omakotitalo. Tammikuussa – kun Ylen kuvausryhmä saapuu paikalle – kulmakunta on lumen peittämä ja pihat hiljaisia. Ei uskoisi, että talossa sijaitsee kovaa tulosta tekevä peliyritys, jonka mobiilipelejä pelaavat sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Varustuksiin kuuluu sauna, poreamme, ja kohtuullisen kokoinen baarikaappi. Autotallista löytyy asuntoauto, sekä kesäkelejä odotteleva punainen Ferrari 458.

Oli henkilökohtasesti ehkä vähän tiukka paikka, mutta riskinotto kannatti.

Vuonna 2012 oululainen pelintekijä Toni Fingerroos pisti pystyyn yrityksen nimeltä Fingersoft. Nimen hän oli keksinyt jo lapsena, koodaillessaan mummon antamalla tietokoneella ensimmäistä peliään. Firmaa perustaessaan Fingerroos oli taloudellisesti ahtaalla. Aiemmat yritykset olivat kaikki kaatuneet, ja velkaakin riitti. Hän päätti yrittää vielä kerran, nyt ihan yksin.

Demoversio hittipelistä Hill Climb Racing
Hill Climb Racing näytti aluksi tältä. Demoversio hittipelistä Hill Climb Racing Kuva: Toni Fingerroos hill climb racing

Toni Fingerroosin Hill Climb Racing pelin Kiinaa varten tehty editio näyttää tältä.
Hill Climb Racing -pelistä tehty China Edition näyttää tältä. Toni Fingerroosin Hill Climb Racing pelin Kiinaa varten tehty editio näyttää tältä. Kuva: Fingersoft hill climb racing

- Oli henkilökohtasesti ehkä vähän tiukka paikka, Fingerroos sanoo. Mutta riskinotto kannatti. Ensin Fingerroos opiskeli päämäärätietoisesti mobiilimarkkinoiden logiikkaa, ja tarpeeksi opittuaan hän istui alas ja koodasi makuuhuoneessaan pelin nimeltä Hill Climb Racing.

Siitä tuli jättihitti, jota on ladattu ympäri maailman yli 400 miljoonaa kertaa. Nyt Fingerroos on miljonääri, ja hänellä on omakotitalollinen graafikoita ja koodareita paiskimassa töitä. Hän on itse voinut vetäytyä toviksi taaemmalle, pois yrityksen toimitusjohtajan pallilta. Tekijöitä voitaisiin palkata enemmänkin – jos hyviä tyyppejä löydetään.

- Hyvän pelintekijä on mun mielestä ennen kaikkee tosi innostunut siitä pelin tekemisestä, toteaa Fingerroos. Hän haluaa vaalia yrityksessään luovaa ja rentoa meininkiä. - Ite en ainakaan usko siihen, että isolla rahalla aina välttämättä tehhään parhaat jutut. Parhaat jutut tehhään hyvällä fiiliksellä ja hyvien ihmisten kanssa.

Fingersoft on ottanut strategiakseen julkaista paitsi omia, myös muiden pelifirmojen pelejä. Tämä on Suomessa vielä varsin poikkeuksellista toimintaa. -Saahaan se meijän menestys muittenki käsille ku pelkästään meijän käsille, sanoo Fingerroos vahvalla Oulun murteellaan.

-Sen minä oon ainaki oppinu, että epäonnistumista ei saa pelätä sitte yhtään.

Tekijänä: Toni Fingerroos
Yle Areena 27.7.2015; Yle Teema 27.7.2015 klo 19:45 ja Yle TV2 30.7.2015 klo 22:50

Tekijänä - Pelintekijä sarjan muut artikkelit:

Peliala on murroksessa ja se näkyy Karoliina Korppoossa
Veli Laamanen ja unelma omasta pelifirmasta
Simo Rajamäki - Rakastan pelin tekemisen oravanpyörää
Peliala imaisi Elina Arposen mukaansa

Aiheeseen liittyvää:

Aiheeseen liittyvää:

Sukellus pelimaailmaan: Pelialan historioitsija Juho Kuorikoski
Sukellus pelimaailmaan: Pelialan verkottaja Sonja Ängeslevä
Sukellus pelimaailmaan: Bisnesenkeli Jaakko Salminen
Sukellus pelimaailmaan: Juho Kuorikoski, Jaakko Salminen ja Sonja Ängeslevä
Elina Lappalainen kirjoitti tietokirjan Suomen peliyhtiöiden maailmanvalloituksesta

 • "Meitä brutaaleja kirjailijoita on aika vähän", sanoo Rosa Liksom – ja nauraa

  Ihminen kiinnostaa mua todella paljon

  Ylitornialaisen perheen kuopus kasvoi kasvattamatta, ja kasvoi hyvin. Hänestä tuli palkittu kirjailija, kuvataiteilija, elokuvantekijä ja kunniatohtori, joka harrastaa purjehdusta, hiihtoa, retkiä ja junia. Rosa Liksom on maailmankansalainen. Hän on kiertänyt maailmaa nuoresta tytöstä. Yksi kirjailijanuran käännekohdista oli Finlandia-palkinto vuonna 2011.

 • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

  Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

  Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Arkielämän taistelusignaalit eivät anna meille rauhaa

  Pitkien vapaiden jälkeen moni kokee arjen taisteluna.

  Vanhoissa lännenelokuvissa saapuvan ratsuväen tunnusmerkki oli signaalitorvi, mutta nykyajan soturin ympärillä on paljon erilaisia signaaleja varoittamassa ja ohjaamassa.

 • Avaruusromua: Muuttaako kulttuuri koneita vai koneet kulttuuria?

  Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita.

  Nykyinen tekniikka vaatii käyttäjältään enemmänkin tietoa kuin taitoa. Tietoa siitä, mitä täytyy tehdä ja missä järjestyksessä. Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita, uudenlaista osaamista. Kun taito korvautuu tiedolla, meidän suhteemme tekniikkaan muuttuu. Pelkän käytön osaaminen ei ole lainkaan yhtä hauskaa kuin tekeminen, kirjoittaa professori Timo Airaksinen. Avaruusromussa kuunnellaan poimintoja vuoden 2019 ulkomaisesta musiikista. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • "Meitä brutaaleja kirjailijoita on aika vähän", sanoo Rosa Liksom – ja nauraa

  Ihminen kiinnostaa mua todella paljon

  Ylitornialaisen perheen kuopus kasvoi kasvattamatta, ja kasvoi hyvin. Hänestä tuli palkittu kirjailija, kuvataiteilija, elokuvantekijä ja kunniatohtori, joka harrastaa purjehdusta, hiihtoa, retkiä ja junia. Rosa Liksom on maailmankansalainen. Hän on kiertänyt maailmaa nuoresta tytöstä. Yksi kirjailijanuran käännekohdista oli Finlandia-palkinto vuonna 2011.

 • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

  Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

  Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Arkielämän taistelusignaalit eivät anna meille rauhaa

  Pitkien vapaiden jälkeen moni kokee arjen taisteluna.

  Vanhoissa lännenelokuvissa saapuvan ratsuväen tunnusmerkki oli signaalitorvi, mutta nykyajan soturin ympärillä on paljon erilaisia signaaleja varoittamassa ja ohjaamassa.

 • "Mun kädet tärisi ja sydän hakkas" – Egenlandin juontajien chätti paljastaa, mitä uusista kotimaan matkakohteista jäi mieleen

  Erilaisten matkakohteiden Egenland 5.1.2020 Areenassa.

  Luola Turun keskustassa, seinäkiipeilyä Vaasan vanhassa vesitornissa, burleskia Rovaniemellä ja suolentiksen MM-kisat. Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén ovat matkustaneet yleisön vinkkien perässä yli 100 erikoiseen paikkaan Suomessa. He laittavat itsensä likoon kolmannen kauden uusissa kohteissa. Mutta mitä he chättäävät kuvausten jälkeen?

 • Tekstiilitaiteilija Anna Maija Aarras: "Neulalla ja langalla voi luoda taidetta."

  Astma haastanut tekstiilitaiteilijan tekemisiä läpi elämän.

  Pitkän uran tekstiilitaiteilijan kapealla polulla kulkenut Aarras on rakastanut työtään intohimoisesti, vaikka astma on läpi elämän yrittänyt lannistaa ja rajoittaa taiteen tekemistä. Taide ja kiinnostus uuteen ovat kuljettaneet taiteilijaa niin Euroopan kuin Aasiankin maissa.

 • Avaruusromua: Muuttaako kulttuuri koneita vai koneet kulttuuria?

  Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita.

  Nykyinen tekniikka vaatii käyttäjältään enemmänkin tietoa kuin taitoa. Tietoa siitä, mitä täytyy tehdä ja missä järjestyksessä. Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita, uudenlaista osaamista. Kun taito korvautuu tiedolla, meidän suhteemme tekniikkaan muuttuu. Pelkän käytön osaaminen ei ole lainkaan yhtä hauskaa kuin tekeminen, kirjoittaa professori Timo Airaksinen. Avaruusromussa kuunnellaan poimintoja vuoden 2019 ulkomaisesta musiikista. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mitä opit maailmalla? Kulttuurin kosmopoliittien tarinat koskettavat

  Mitä olet maailmalla oivaltanut?

  Where are you based, eli missä tukikohtasi on, kysyy taiteilija toiselta maailmalla. Kulttuurin tekijöiden tapa olla kansainvälinen on muuttumassa. Minna Joenniemi kysyy, millaisia tarinoita ja oivalluksia maailmankansalaiset tuovat kotiin tuliaisina.

 • Avaruusromua: Onko kaikki helppoa, kun meillä on koneet?

  Ne laskevat, ajattelevat ja muistavat meidän puolestamme.

  Me ajattelemme helposti kaiken tekemisen olevan nykyään helppoa, koska meillä on koneet ja laitteet apunamme. Kaikki on vaivatonta, kun koneet tekevät asiat meidän puolestamme. Ne laskevat, ajattelevat ja muistavat meidän puolestamme. Professori Timo Airaksinen kirjoittaa, että moderni maailma vaatii tosiasiassa aivan yhtä paljon taitoa kuin perinteinenkin maailma alkeellisine välineineen. Avaruusromussa kuunnellaan poimintoja vuoden 2019 kotimaisesta musiikista. Toimittajana Jukka Mikkola.