Hyppää pääsisältöön

Tasa-arvo ei yllä jalkapalloon – 7 räikeintä sovinisti-sössintää naisten MM-futiskisoista

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA ei kohtele miesten ja naisten jalkapallon MM-turnauksia samalla arvokkuudella.

Jalkapallon naisten MM-turnaus päättyi Yhdysvaltojen juhlaan. // Kuva: EPA / Ben Nelmis

Kanadassa järjestetyt jalkapallon naisten MM-kilpailut päättyivät Yhdysvaltojen joukkueen voittoon. Yhdysvallat kaatoi 5. heinäkuuta pelatussa finaalissa Japanin joukkueen selvästi maalein 5–2.

Tärkeämpää kuin tulokset on kuitenkin huomioda naisjalkapalloilun nauttima arvostus – tai siis sen puute. Jopa sovinistiset rajat rikkovaan käytökseen on osallistunut myös kansainvälisen jalkapallon kattojärjestö FIFA.

Alla seitsemän karkeinta esimerkkiä siitä, mitä turnauksen aikana ja sitä ennen tapahtui.

1. Manipuloiko FIFA ottelukaavioita?

Naisten MM-turnauksen puolivälierissä Saksa kohtasi Ranskan. Saksa on maailman ranking-ykkönen ja Ranska sijalla kolme. Kuinka näin korkealla rankingissa olevien joukkueiden tulisi kohdata näin aikaisessa vaiheessa turnausta?

Siksi, koska FIFA halusi niin. Kuten miesten MM-turnauksessa, myös naisten turnauksessa rankingin perusteella parhaat joukkueet sijoitetaan eri alkulohkoihin. Miesten turnauksia ennen FIFA arpoo, mihin alkulohkoon vahvimmat joukkueet sijoitetaan. Naisten turnauksessa FIFA sijoittaa itse vahvimmat joukkueet haluamiinsa alkulohkoihin.

Naisten turnauksessa alkulohkovaiheen jälkeen lohkojen voittajat, kakkoset ja neljä parasta lohkokolmosta etenivät neljännesvälieriin. Lohkon A voittaja pelasi lohkon B toiseksi sijoittunutta vastaan ja niin edelleen. Koska FIFA oli sijoittanut vahvimmat joukkueet haluamiinsa lohkoihin, se pystyi jossain määrin käsikirjoittamaan turnauksen etenemistä. 

FIFA pystyy näin ollen päätöksillään naisten MM-turnauksissa vaikuttamaan joukkueisiin, jotka todennäköisimmin nähdään finaalissa.

Tämän vuoden turnauskaavio järjestettiin niin, että finaalissa pelaisivat todennäköisimmin USA ja Kanada, jotka olivat verkkolehti Mashablen mukaan ostaneet noin 95 prosenttia turnauslipuista. Tämä voi olla syy siihen, että lohkot oli sijoiteltu niin, että Ranska ja Saksa kohtasivat jo aikaisessa vaiheessa.

FIFA:n tiedottaja on Mashablen mukaan myöntänyt, että FIFA:lla oli ottelukaavioiden rakentamisessa sormensa pelissa. Tiedottajan mukaan FIFA yrittää vaikuttaa muun muassa siihen, mitkä joukkueet saataisiin pelaamaan missäkin turnauskaupungissa. Näin pyrittiin maksimoimaan otteluiden lipunmyynti.

2. Naiset eivät päässet oikealle nurmelle

Naisten MM-turnauksen ottelut pelattiin tekonurmella. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun aikuisten MM-turnaus järjestetään tekonurmella.

Pelaajat eivät sitä halunneet. Tekonurmella pelaaminen on haastavampaa kuin tavallisella nurmella, sillä pallo muun muassa pomppii eri tavalla. Lisäksi alusta on kovempi ja karheampi kuin tavallinen nurmi. Liukutaklauksista voi jäädä ikävät jäljet ihoon. Myös loukkaantumisriski on suurempi.

Muun muassa The Atlanticin mukaan 80 pelaajan joukko haastoi FIFA:n ja Kanadan jalkapalloliiton oikeuteen sen vuoksi, että he joutuvat sukupuolensa vuoksi pelaamaan MM-turnauksen tekonurmella. Jätettyyn haasteeseen kirjoitettiin myös, että miesten joukkueet eivät ikinä joutuisi vastaavaan tilanteeseen.

FIFA ja Kanadan jalkapalloliitto eivät suostuneet perääntymään. Lopulta pelaajat vetivät haasteensa pois, koska näkivät, ettei se johtaisi mihinkään.

Turnauksessa käytettyjen kuuden tekonurmikentän muuttaminen aidoiksi nurmikentiksi olisi maksanut vajaat kolme miljoonaa euroa. Tämä on FIFA:n tapaiselle valtavalle järjestölle pikkusumma.

3. Palkintorahat nappikauppaa

Kun Saksan joukkue voitti miesten jalkapallon maailmanmestaruuden kesällä 2014, joukkue sai FIFA:lta palkintorahoja yhteensä reilut 32 miljoonaa euroa. USA:n naisten joukkue sai voitostaan yhteensä vajaat kaksi miljoonaa euroa, The Guardian kertoo.

Kokonaisuudessaan naisten MM-turnauksessa jaettiin palkintorahoja vajaan 14 miljoonan euron edestä. Miesten turnauksen vastaavaan summaan ei viitsisi edes vertailla, mutta tehdään se silti: miesten MM-turnauksessa palkintorahoja jaettiin yli 532 miljoonan euron edestä.

Naisten turnauksen palkintorahojen suuruus oli siis reilut 2,5 prosenttia miesten turnauksen palkintorahojen suuruudesta. Hurjaa.

4. Floppielokuvan rahoitus palkintorahoja olennaisempaa

Lisää perspektiiviä naisjalkapalloilun arvostuksesta FIFA:n silmissä kertoo se, että FIFA lahjoitti järjestöstä itsestään kertovan United Passions -elokuvan tekemiseen yli 20 miljoonaa euroa – eli huomattavasti enemmän kuin se jakoi palkintorahoja naisten MM-turnauksessa.

Elokuva osoittautui täydelliseksi flopiksi jo avausviikonloppunaan. Yhdysvalloissa se keräsi avausviikonloppunsa 5.–7. kesäkuuta välisenä aikana lipputuloja vain hieman yli 800 euroa.

5. ”Pelaajat palaavat takaisin äitien ja tyttärien rooleihin”

Englannin joukkue nappasi naisten MM-turnauksesta komeasti pronssia. Kyseessä on ensimmäinen Englannin joukkueen saama jalkapallon MM-mitali 49 vuoteen sekä miesten ja naisten MM-turnaukset mukaan lukien.

Englannin jalkapalloliitto huomioi naisten joukkueen menestyksen Twitterissä seuraavasti:

- Leijonattaremme voivat nyt palata takaisin äitien, puolisoiden ja tytärten rooleihin, mutta ovat nyt saaneet myös sankareiden tittelit.

Myöhemmin jalkapalloliitto poisti seksistiseksi haukutun twiitin.

6. Ulkonäkö kiinnostaa taitoja enemmän

Ennen Saksan ja Yhdysvaltojen joukkueiden välieräkamppailu FIFA julkaisi verkkosivuillaan ottelua ennakoivan artikkelin. Artikkeliin haastateltiin Yhdysvaltojen joukkueen tähtihyökkääjä Alex Morgania.

Jo artikkelin toisessa lauseessa otettiin kantaa Morganin ulkonäköön seuraavasti:

A talented goalscorer with a style that is very easy on the eye and good looks to match, she is nothing short of a media phenomenon.

Ei taidot. Ei tilastot. Vaan ulkonäkö – koska naiset.

Artikkeli aiheutti raivoa Twitterissä.

7. FIFA:n puheenjohtaja ei edes tunnista tähtipelaajaa

FIFA:n väistyvä puheenjohtaja Sepp Blatter kertoi BBC:n haastattelussa toukokuussa 2015 olevansa naisjalkapalloilun kummisetä.

Blatter ei kuitenkaan edes tunnistanut Yhdysvaltoja edustavaa Alex Morgania FIFA:n palkintogaalassa vuonna 2012. Morgan kertoo Time-lehdelle, ettei Blatter tiennyt kuka hän on – vaikka Morgan valittiin palkintogaalassa sen vuoden kolmen parhaimman naisjalkapalloilijan joukkoon.

Tasa-arvo, odotamme sinua yhä.

Lue myös:

Nikolai Alho julkaisee biisin rauhan puolesta – mukana myös Särre

Avoin hakemus huuhkajien päävalmentajaksi

Tunarointia, mokailua ja virheitä – 8 hetkeä, jolloin tuomarit ja toimitsijat ovat olleet aivan kuutamolla