Hyppää pääsisältöön

Veli Laamanen ja unelma omasta pelifirmasta

Tekijänä Veli Laamanen
Tekijänä Veli Laamanen Kuva: Yle/ Anne Hämäläinen veli laamanen

- Mun mielestä peli on paras mahdollinen tarinankerronnan väline, sanoo Veli Laamanen. Hän nauttii siitä, kuinka hyvän pelin äärellä voi uppoutua tarinaan, unohtaa ulkopuolisen maailman – ja olla osallisena pelissä.

Kolmekymppinen Laamanen sai ensikosketuksensa tietokonepelien maailmaan pikkupoikana, kun isoveljet näppäilivät Amiga 500:staan. - Se tuntui jo silloin hyvältä, kun painoi nappia ja näki, että ruudulla tapahtuu jotain, Laamanen muistelee.

Veli Laamanen aloitti pelaamisen isoveljien Amiga 500:lla.
Veli oli 5-vuotias, kun hän opetteli pelaamaan. Veli Laamanen aloitti pelaamisen isoveljien Amiga 500:lla. Kuva: Veli Laamasen kotialbumi veli laamanen

Säveltäjä ja äänisuunnittelija Laamanen päätyi Tekijänä-dokumentin päähenkilöksi Jyväskylän Beatcon-pelimessuilta. Yle Kulttuurin tiimi oli siellä kuvaamassa Tekijänä-jaksoa Fingersoft-pelifirman perustajasta Toni Fingerroosista. Fingersoft etsii jatkuvasti uusia kiinnostavia pelejä julkaistavakseen, ja niinpä Jyväskylässä kuvattiin kohtaus, jossa kaksi nuorta tulokasta esitteli konkareille tekeillä olevaa peliään. Tarjoutui tilaisuus päästä seuraamaan pelintekijöitä, jotka ovat vielä alussa, jotka työskentelevät ilman rahoitusta, ilman firmaa, kunnianhimon ja unelmien varassa.

Tuula Viitaniemen ohjaama dokumentti seuraa, kuinka Veli Laamanen sekä hänen kaverinsa Juha Ylimäki ja Kim Valori tekevät ensimmäistä mobiilipeliään, nimeltä Shadow Bug. Kuvissa vilahtaa myös toinen peli, demovaiheessa oleva Labyrinth Chess. Laamanen on tiimin säveltäjä ja äänisuunnittelija, ja tätä nykyä myös pelisuunnittelija. Hän vastaa – kolmikon käytännöllisimpänä jäsenenä – pakollisista paperitöistä. Kim Valori on koodaaja sekä pääasiallinen pelisuunnittelija ja Juha Ylimäki on graafikko.

Shadow Bug on Kung Fu Panda -tyyppinen hahmo. Kömpelö, mutta vauhtiin päästessään pitelemätön.

Nuoret miehet tutustuivat Aalto-yliopiston pelisuunnittelukoulutuksessa, jossa he kaikki paraikaa opiskelevat. He päättivät kesällä 2014 vähän 'jammailla', kokeilla pelin tekemistä yhdessä. Homma toimi niin mainiosti, että visio omasta pelifirmasta nimeltä Muro Studios alkoi muotoutua. Kun dokumenttia kuvataan huhtikuussa 2015, tilanne on edennyt siihen pisteeseen, että Laamanen arvelee Shadow Bugin olevan julkaisukunnossa loppysyksyllä 2015.

Shadow Bug on Veli Laamasen pelifirman syksyllä 2015 julkaistava peli
Shadow Bug on Veli Laamasen pelifirman syksyllä 2015 julkaistava peli Kuva: Muro Studios shadow bug

Pelin sankari Shadow Bug on musta ötökkä, jonka missiona on tuhota luontoa tuhoava örkkitehdas. Veli Laamanen on säveltänyt pelin vauhdikkaan musiikin, johon inspiraatiota tarjosi oivallus siitä, että Shadow Bug on kuin pieni ninja. - Se on vähän tämmönen Kung Fu Panda -tyyppinen hahmo. Kömpelö, mutta vauhtiin päästessään pitelemätön, Laamanen kuvailee. Dokumentissa Laamanen kertoo, miten hän on tehnyt Shadow Bugin ääniä: mukana on paitsi viuhahtavia miekkoja, myös murojen rouskutusta ja lihan lätkintää.

Laamasen tie pelintekijäksi ei ole ollut suora. Hän on opiskellut nuoruudessaan rumpujen soittoa, myöhemmin musiikintuottamista ja laulua. Hän pyöritti omaa studiota Pitäjänmäessä ja lauloi bändissä, kunnes säveltäminen ja äänisuunnittelu veivät mennessään.

Me ollaan kaikki pikkuisen perfektionisteja.

Dokumentti näyttää, kuinka Laamanen kumppaneineen istuu luennolla, tapaa mahdollisia sijoittajia, kehittää oheistuotteita, odottaa starttirahapäätöstä, sekä tietysti – tekee illat pitkät peliä roihuvuorelaisessa opiskelija-asunnossa. Ja syö pakastepitsaa, laatikkokaupalla. "Meillä on älyttömästi työtä vielä jäljellä. Me ollaan kaikki pikkuisen perfektionisteja, ja me halutaan tehdä semmoinen peli, että pystytään seisomaan sen takana."

Tekijänä: Veli Laamanen
Yle Areena 27.7.2015; Yle Teema 28.7.2015 klo 19:45 ja Yle TV2 6.8.2015 klo 22:50

Tekijänä - Pelintekijä sarjan muut artikkelit:

Hill Climb Racing -mäkiautopeliä on ladattu yli 400 miljoonaa kertaa
Peliala on murroksessa ja se näkyy Karoliina Korppoossa
Simo Rajamäki - Rakastan pelin tekemisen oravanpyörää
Peliala imaisi Elina Arposen mukaansa

Aiheeseen liittyvää:

Aiheeseen liittyvää:

Sukellus pelimaailmaan: Pelialan historioitsija Juho Kuorikoski
Sukellus pelimaailmaan: Pelialan verkottaja Sonja Ängeslevä
Sukellus pelimaailmaan: Bisnesenkeli Jaakko Salminen
Sukellus pelimaailmaan: Juho Kuorikoski, Jaakko Salminen ja Sonja Ängeslevä
Elina Lappalainen kirjoitti tietokirjan Suomen peliyhtiöiden maailmanvalloituksesta

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Avaruusromua: Mistä se tuli?

  Mistä tuli ajatus?

  Mistä tuli ajatus? Tätä pohtii historiantutkija, professori Yuval Noah Harari. Hän muistuttaa meitä siitä, että me emme hallitse ulkopuolellamme olevaa maailmaa. Hän toteaa, että me emme myöskään hallitse sitä, mikä tapahtuu ruumiimme sisällä. Me emme myöskään hallitse omia aivojamme, hän sanoo ja huomauttaa, että tämän kaiken ymmärtäminen voi auttaa meitä. Miten tämä liittyy taiteelliseen luomiseen? Liittyykö tämä musiikkiin? Toimittajana Jukka Mikkola.