Hyppää pääsisältöön

Veli Laamanen ja unelma omasta pelifirmasta

Tekijänä Veli Laamanen
Tekijänä Veli Laamanen Kuva: Yle/ Anne Hämäläinen veli laamanen

- Mun mielestä peli on paras mahdollinen tarinankerronnan väline, sanoo Veli Laamanen. Hän nauttii siitä, kuinka hyvän pelin äärellä voi uppoutua tarinaan, unohtaa ulkopuolisen maailman – ja olla osallisena pelissä.

Kolmekymppinen Laamanen sai ensikosketuksensa tietokonepelien maailmaan pikkupoikana, kun isoveljet näppäilivät Amiga 500:staan. - Se tuntui jo silloin hyvältä, kun painoi nappia ja näki, että ruudulla tapahtuu jotain, Laamanen muistelee.

Veli Laamanen aloitti pelaamisen isoveljien Amiga 500:lla.
Veli oli 5-vuotias, kun hän opetteli pelaamaan. Veli Laamanen aloitti pelaamisen isoveljien Amiga 500:lla. Kuva: Veli Laamasen kotialbumi veli laamanen

Säveltäjä ja äänisuunnittelija Laamanen päätyi Tekijänä-dokumentin päähenkilöksi Jyväskylän Beatcon-pelimessuilta. Yle Kulttuurin tiimi oli siellä kuvaamassa Tekijänä-jaksoa Fingersoft-pelifirman perustajasta Toni Fingerroosista. Fingersoft etsii jatkuvasti uusia kiinnostavia pelejä julkaistavakseen, ja niinpä Jyväskylässä kuvattiin kohtaus, jossa kaksi nuorta tulokasta esitteli konkareille tekeillä olevaa peliään. Tarjoutui tilaisuus päästä seuraamaan pelintekijöitä, jotka ovat vielä alussa, jotka työskentelevät ilman rahoitusta, ilman firmaa, kunnianhimon ja unelmien varassa.

Tuula Viitaniemen ohjaama dokumentti seuraa, kuinka Veli Laamanen sekä hänen kaverinsa Juha Ylimäki ja Kim Valori tekevät ensimmäistä mobiilipeliään, nimeltä Shadow Bug. Kuvissa vilahtaa myös toinen peli, demovaiheessa oleva Labyrinth Chess. Laamanen on tiimin säveltäjä ja äänisuunnittelija, ja tätä nykyä myös pelisuunnittelija. Hän vastaa – kolmikon käytännöllisimpänä jäsenenä – pakollisista paperitöistä. Kim Valori on koodaaja sekä pääasiallinen pelisuunnittelija ja Juha Ylimäki on graafikko.

Shadow Bug on Kung Fu Panda -tyyppinen hahmo. Kömpelö, mutta vauhtiin päästessään pitelemätön.

Nuoret miehet tutustuivat Aalto-yliopiston pelisuunnittelukoulutuksessa, jossa he kaikki paraikaa opiskelevat. He päättivät kesällä 2014 vähän 'jammailla', kokeilla pelin tekemistä yhdessä. Homma toimi niin mainiosti, että visio omasta pelifirmasta nimeltä Muro Studios alkoi muotoutua. Kun dokumenttia kuvataan huhtikuussa 2015, tilanne on edennyt siihen pisteeseen, että Laamanen arvelee Shadow Bugin olevan julkaisukunnossa loppysyksyllä 2015.

Shadow Bug on Veli Laamasen pelifirman syksyllä 2015 julkaistava peli
Shadow Bug on Veli Laamasen pelifirman syksyllä 2015 julkaistava peli Kuva: Muro Studios shadow bug

Pelin sankari Shadow Bug on musta ötökkä, jonka missiona on tuhota luontoa tuhoava örkkitehdas. Veli Laamanen on säveltänyt pelin vauhdikkaan musiikin, johon inspiraatiota tarjosi oivallus siitä, että Shadow Bug on kuin pieni ninja. - Se on vähän tämmönen Kung Fu Panda -tyyppinen hahmo. Kömpelö, mutta vauhtiin päästessään pitelemätön, Laamanen kuvailee. Dokumentissa Laamanen kertoo, miten hän on tehnyt Shadow Bugin ääniä: mukana on paitsi viuhahtavia miekkoja, myös murojen rouskutusta ja lihan lätkintää.

Laamasen tie pelintekijäksi ei ole ollut suora. Hän on opiskellut nuoruudessaan rumpujen soittoa, myöhemmin musiikintuottamista ja laulua. Hän pyöritti omaa studiota Pitäjänmäessä ja lauloi bändissä, kunnes säveltäminen ja äänisuunnittelu veivät mennessään.

Me ollaan kaikki pikkuisen perfektionisteja.

Dokumentti näyttää, kuinka Laamanen kumppaneineen istuu luennolla, tapaa mahdollisia sijoittajia, kehittää oheistuotteita, odottaa starttirahapäätöstä, sekä tietysti – tekee illat pitkät peliä roihuvuorelaisessa opiskelija-asunnossa. Ja syö pakastepitsaa, laatikkokaupalla. "Meillä on älyttömästi työtä vielä jäljellä. Me ollaan kaikki pikkuisen perfektionisteja, ja me halutaan tehdä semmoinen peli, että pystytään seisomaan sen takana."

Tekijänä: Veli Laamanen
Yle Areena 27.7.2015; Yle Teema 28.7.2015 klo 19:45 ja Yle TV2 6.8.2015 klo 22:50

Tekijänä - Pelintekijä sarjan muut artikkelit:

Hill Climb Racing -mäkiautopeliä on ladattu yli 400 miljoonaa kertaa
Peliala on murroksessa ja se näkyy Karoliina Korppoossa
Simo Rajamäki - Rakastan pelin tekemisen oravanpyörää
Peliala imaisi Elina Arposen mukaansa

Aiheeseen liittyvää:

Aiheeseen liittyvää:

Sukellus pelimaailmaan: Pelialan historioitsija Juho Kuorikoski
Sukellus pelimaailmaan: Pelialan verkottaja Sonja Ängeslevä
Sukellus pelimaailmaan: Bisnesenkeli Jaakko Salminen
Sukellus pelimaailmaan: Juho Kuorikoski, Jaakko Salminen ja Sonja Ängeslevä
Elina Lappalainen kirjoitti tietokirjan Suomen peliyhtiöiden maailmanvalloituksesta

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri