Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Pentti-Oskari Kankaan elämästä

Pentti-Oskari Kankaan kuusi kuvaa
Pentti-Oskari Kankaan kuusi kuvaa Kuva: Pentti-Oskari Kangas / Yle pentti-oskari kangas

Pentti-Oskari Kangas syntyi Uudessakaupungissa toukokuussa 1943. Pienen rannikkokaupungin kaduilla kujeillut pikkupoika kasvoi rakastamaan syvästi sekä merta että saaristoa. Merellisen ympäristön ja elämän arvostus näkyy edelleenkin Pentti-Oskari Kankaan elämässä ja työssä.

Meelliseen sukuun syntyneen Kankaan äiti toivoi pojastaan opettajaa. Isovanhempiensa luona Lyökin saaressa lapsuutensa kesät viettänyt Pentti-Oskari opiskeli opettajan ammatin 60-luvulla toisessa merikaupungissa eli Raumalla. Opettajaseminaarissa Pentti-Oskari Kangas perusti orkesterin, josta kehkeytyi nopeasti varsin suosittu Pentti-Oskari Kankaan seitsemän seinähullua veljestä. Orkesteri solisteiksi valikoituivat mm pari omaa uraansa aloittelevaa artistia eli Irwin Goodman ja Lea Laven - ja kymmenet muut artistit.

Meitä huvitti huvittaa!
Hulvattoman show- ja tanssiyhtyeen maineeseen noussut yhtye on Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti ja ammattimaisesti soittanut yhtye ja viettää ensi vuonna 50 vuotta! Orkesteri oli vakiokalustona myös Uuden Iloisen Teatterin näytöksissä melkein kolmekymmentä vuotta. Pentti-Oskari Kangas iloitsee yhtyeen pitkäaikaisesta menestyksestä vaikka onkin omien sanojensa mukaan yhtyeelle enää eräänlainen viikonloppuisä.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten Pentti-Oskari Kankaan jo pienenä poikana vaalima haave höyrylaivan kapteenin urasta toteutui. Vaiheikkaan historian omaava höyrylaiva Ukko-Pekka aloitti liikennöinnin Turun ja Naantalin välillä. Kangas rakastaa ja vaalii kaikkea vanhanaikaista ja nostalgista nykyään myös saaristossa sijaitsevassa kokous- ja matkailukohteessaan, jossa käyvät turistit kiinnittävät useimmiten huomiota samaan asiaan, mikä Pentti-Oskarinkin mielestä on yksi Suomen hienoimmista asioista eli luontoon. Herrankukkaron ja muun yritystoimintansa eteen Kangas kertoo kuitenkin tekevänsä enää puolipäiväeläkeläisenä eli vain 12 tuntia päivässä.

Konkurssit, sairastelut, avioero ja monet muut vastoinkäymiset eivät ole lannistaneet hyväntuulisuuden perikuvaa Pentti-Oskari Kangasta, jonka joka viikkoisia pieniä, positiivisia tarinoita luetaan ympäri Suomea.

Mä olen onnellinen mies!
Kangas kertoo, että erityisesti huonot asiat ja huonot hetket ovat tehneet hänestä positiivisen ihmisen. Hyvistä ja rakkaista asioista hän nauttii talvisin kakkoskodissaan Sri Lankassa. Kaukaisella saarella Kankaan perhe on ystävineen ja yhteistyökumppaneineen tehnyt hyväntekeväisyystyötä jo vuosia. Kankaat ovat mahdollistaneet perustamansa Lotus hill - avustusjärjestön kautta tuhansien lasten koulunkäynnin, perustaneet sairaalan ja vammaisten lasten hoitolaitoksen sekä auttaneet tsunamin uhreja. Värikkään elämän elänyt ja uran tehnyt Pentti-Oskari Kangas aikoo pikku hiljaa hiljentää tahtiaan. Kokopäiväeläkeläisen elämään on kuitenkin vielä matkaa, sillä ihan vielä hän ei malta jättää kokonaan töitä jälkipolven hoidettavaksi.


http://www.positiivarit.fi/apua_sita_tarvitseville

 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen uran tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Keskustele tässä peliteollisuudesta!

  Kesäkuun vieraana pelimiljonääri Timo Soininen

  Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?

 • Keskustele metsien hiilinieluista

  Miten voimme lisätä Suomen hiilinieluja?

  Voiko Suomi samaan aikaan sekä satsata biotalouteen että kasvattaa metsien hiilinieluja? Miten Suomen sinun mielestäsi pitäisi hoitaa metsiään?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen uran tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Keskustele tässä peliteollisuudesta!

  Kesäkuun vieraana pelimiljonääri Timo Soininen

  Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?

 • Maahanmuuttajat - uhka vai mahdollisuus?

  Ihmiset kasaantuvat sinne minne pääomatkin.

  Rajanveto parempia elinoloja etsivien siirtolaisten ja turvapaikkaa tarvitsevien pakolaisten välillä hyvinkin vaikeaa. Eläkkeellä oleva suurlähettiläs Matti Kääriäinen ruotii kirjoituksessaan maahanmuuton haasteita ja peräänkuuluttaa avointa keskustelua maahanmuuttopolitiikasta.

 • Keskustele metsien hiilinieluista

  Miten voimme lisätä Suomen hiilinieluja?

  Voiko Suomi samaan aikaan sekä satsata biotalouteen että kasvattaa metsien hiilinieluja? Miten Suomen sinun mielestäsi pitäisi hoitaa metsiään?

 • ”Jos Akseli Gallen-Kallela eläisi, hän maalaisi Teidät”, sanoi rouva Aivi Sirén Ruoveden taiteilijakodissa, kun Esa Kallion tuohihatussaan näki

  Kotiseutuhistorian tuntija Esa Kallio vaalii vanhoja taloja.

  Orivedellä asuva monipuolinen kulttuuripersoona Esa Kallio tuntee Tuusulan Rantatien taiteilijakohteet kuin omat taskunsa. Aleksis Kivi, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt ovat Esa Kallion taidesuosikkeja. Myös Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljeessa hän on vieraillut usein. Esa Kallio kunnostaa vanhoja taloja, toimii puutarhurina ja tekee itsekin taidetta.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.

 • Suvi-Anne Siimekseltä!

  Kesäkuun vieraana Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes

  Miltä näyttää työeläkejärjestelmämme kestävyys? Entä mikä tekee Suvi-Anne Siimekselle kesän?

 • Työt Euroopan juutalaisten historia- ja holocaust-museoiden parissa pitävät professori Rainer Mahlamäen kiireisenä

  Arkkitehtuurin professori rakastaa monipuolista työtään.

  Arkkitehdin työ edellyttää kommunikointi- ja johtamiskykyä, sillä se on ennen kaikkea ryhmätyötä. Näin ajattelee pitkän uran tehnyt arkkitehti ja professori Rainer Mahlamäki. Viime vuosien mielenkiintoiset kansainväliset työt Euroopan juutalaisten historian ja holocaust museoiden myötä pitävät hänet kiireisenä.