Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Pentti-Oskari Kankaan elämästä

Pentti-Oskari Kankaan kuusi kuvaa
Pentti-Oskari Kankaan kuusi kuvaa Kuva: Pentti-Oskari Kangas / Yle pentti-oskari kangas

Pentti-Oskari Kangas syntyi Uudessakaupungissa toukokuussa 1943. Pienen rannikkokaupungin kaduilla kujeillut pikkupoika kasvoi rakastamaan syvästi sekä merta että saaristoa. Merellisen ympäristön ja elämän arvostus näkyy edelleenkin Pentti-Oskari Kankaan elämässä ja työssä.

Meelliseen sukuun syntyneen Kankaan äiti toivoi pojastaan opettajaa. Isovanhempiensa luona Lyökin saaressa lapsuutensa kesät viettänyt Pentti-Oskari opiskeli opettajan ammatin 60-luvulla toisessa merikaupungissa eli Raumalla. Opettajaseminaarissa Pentti-Oskari Kangas perusti orkesterin, josta kehkeytyi nopeasti varsin suosittu Pentti-Oskari Kankaan seitsemän seinähullua veljestä. Orkesteri solisteiksi valikoituivat mm pari omaa uraansa aloittelevaa artistia eli Irwin Goodman ja Lea Laven - ja kymmenet muut artistit.

Meitä huvitti huvittaa!
Hulvattoman show- ja tanssiyhtyeen maineeseen noussut yhtye on Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti ja ammattimaisesti soittanut yhtye ja viettää ensi vuonna 50 vuotta! Orkesteri oli vakiokalustona myös Uuden Iloisen Teatterin näytöksissä melkein kolmekymmentä vuotta. Pentti-Oskari Kangas iloitsee yhtyeen pitkäaikaisesta menestyksestä vaikka onkin omien sanojensa mukaan yhtyeelle enää eräänlainen viikonloppuisä.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten Pentti-Oskari Kankaan jo pienenä poikana vaalima haave höyrylaivan kapteenin urasta toteutui. Vaiheikkaan historian omaava höyrylaiva Ukko-Pekka aloitti liikennöinnin Turun ja Naantalin välillä. Kangas rakastaa ja vaalii kaikkea vanhanaikaista ja nostalgista nykyään myös saaristossa sijaitsevassa kokous- ja matkailukohteessaan, jossa käyvät turistit kiinnittävät useimmiten huomiota samaan asiaan, mikä Pentti-Oskarinkin mielestä on yksi Suomen hienoimmista asioista eli luontoon. Herrankukkaron ja muun yritystoimintansa eteen Kangas kertoo kuitenkin tekevänsä enää puolipäiväeläkeläisenä eli vain 12 tuntia päivässä.

Konkurssit, sairastelut, avioero ja monet muut vastoinkäymiset eivät ole lannistaneet hyväntuulisuuden perikuvaa Pentti-Oskari Kangasta, jonka joka viikkoisia pieniä, positiivisia tarinoita luetaan ympäri Suomea.

Mä olen onnellinen mies!
Kangas kertoo, että erityisesti huonot asiat ja huonot hetket ovat tehneet hänestä positiivisen ihmisen. Hyvistä ja rakkaista asioista hän nauttii talvisin kakkoskodissaan Sri Lankassa. Kaukaisella saarella Kankaan perhe on ystävineen ja yhteistyökumppaneineen tehnyt hyväntekeväisyystyötä jo vuosia. Kankaat ovat mahdollistaneet perustamansa Lotus hill - avustusjärjestön kautta tuhansien lasten koulunkäynnin, perustaneet sairaalan ja vammaisten lasten hoitolaitoksen sekä auttaneet tsunamin uhreja. Värikkään elämän elänyt ja uran tehnyt Pentti-Oskari Kangas aikoo pikku hiljaa hiljentää tahtiaan. Kokopäiväeläkeläisen elämään on kuitenkin vielä matkaa, sillä ihan vielä hän ei malta jättää kokonaan töitä jälkipolven hoidettavaksi.


http://www.positiivarit.fi/apua_sita_tarvitseville

 • Sano kyllä sille mitä maailma tarjoaa

  Vihreän talon isäntä Olli Soini vietti kulkurin elämää.

  Riihimäellä yhteisöllisenä kulttuuritalona tunnetun Vihreän talon isäntä on nähnyt miljonäärien ja kulkurien elämää. Huomattuaan, että raha ei tee onnelliseksi, hän alkoi tutustumaan avoimin mielin kaikkeen siihen, mitä elämä hänen eteensä toi. Kulkurivuosien aikana hän oppi sanomaan "kyllä" ja pyytämään sitä mitä kulloinkin tarvitsi. Kaikista maailman paikoista hän asettui lopulta Riihimäelle.

 • Pakolaisena Suomeen tullut muutosjohtaja Rajkumar Sabanadesan: "Perheensä voi valita"

  Pakolaisesta yrittäjäksi ja muutosjohtamisen valmentajaksi.

  Yrittäjä ja muutosjohtamisen valmentaja Rajkumar Sabanadesan tuli Suomeen pakolaisena 90-luvulla ja toimi pitkään vastaanottokeskusten johtajana. Sukulaisiinsa Sri Lankassa Sabanadesan ei ole enää yhteydessä, mutta omistaa aikansa nykyiselle perheelleen ja ihmisten auttamiselle.

 • Kirjat aina mukana – Professori Jaakko Hämeen-Anttila rentoutuu suomentamalla runoutta

  Jaakko Hämeen-Anttila rentoutuu runoutta suomentaen.

  Jaakko Hämeen-Anttila on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Edinburghin yliopistossa ja työskentelee koronaviruksen vuoksi parhaillaan kotoa, sillä koko yliopisto on suljettuna. Hän tuntee erityisen hyvin arabialaista ja assyrialaista kulttuuria ja on usein onnistunut työssään yhdistämään nämä harvinaiset osaamisen alat. Hämeen-Anttila vietti lapsuutensa Oulussa ja tiesi ryhtyvänsä professoriksi jo ennen kouluikää.