Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Älylaitteet tekevät ihmisistä tyhmempiä

Yle Tiede kysyi tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Aivotutkija Mona Moisalan mukaan älylaitteet eivät tee meistä tyhmempiä.

Tietotekniikan käyttö ei vähennä älykkyyttä, mutta varmasti vaikuttaa aivojemme tapaan käsitellä tietoa.

Jokapäiväisen elämämme digitalisoituminen on vaikuttanut tapaan, jolla käytämme aivojamme. Ongelmanratkaisu on ulkoistettu hakukoneille ja suuri osa päivittäisestä viestinnästä tapahtuu älypuhelinten välityksellä. Älypuhelin vaatii jatkuvaa huomiota ja katkaisee tasaisin väliajoin keskittymisen tarjoamalla loputtoman virran ideoita ja ärsykkeitä. Nämä muutokset eivät voi olla vaikuttamatta aivojemme toimintaan.

Samaan aikaan, kun älylaitteiden käyttö on lisääntynyt, on havaittu hienovaraisia muutoksia suomalaisten nuorten kognitiivisissä kyvyissä. Suomi ei enää yllä aivan kärkisijoille PISA-tutkimuksissa ja keskimääräinen älykkyysosamäärä on laskussa. Tekevätkö siis älylaitteet meistä tyhmempiä? Moisalan mukaan on todennäköistä, että älylaitteiden käyttö voi saada aikaan myös positiivisia muutoksia aivojen toiminnassa.

Tietotekniikan vaikutuksia kognitiivisiin kykyihin on tutkittu aika vähän, mutta esimerkiksi pysyviä vaikutuksia keskittymiskykyyn ei ole voitu osoittaa. Moisalan mukaan on todennäköisempää, että älylaitteiden aikaansaamat muutokset aivojen toiminnassa ovat positiivisia. Meistä tulee parempia hahmottamaan suuria kokonaisuuksia ja erottamaan, mikä on olennaista.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua