Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Suomalaiset harrastavat jatkuvasti parempaa seksiä

Yle Tiede kysyi tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Seksitutkija Osmo Kontula haluaa oikaista luulon, että suomalainen seksielämä olisi parantunut viime vuosikymmenten aikana.

Suomalaiset harrastavat 2010-luvulla keskimäärin vähemmän ja huonommaksi koettua seksiä kuin 1990-luvulla.

Kuka niin sitten luulee? Seksitutkimuksessa vallitsi pitkään yhteisymmärrys, että sukupuolten välisen tasa-arvon ja avoimuuden lisääntyminen luovat puitteet paremmalle seksille. Odotus oli, että suomalainen seksielämä muuttuu nautinnollisemmaksi ja vilkkaammaksi kohden nykypäivää. Kuitenkin päinvastainen näyttää toteutuvan. Suomalaisten tyytyväisyys seksielämäänsä on vähentynyt viime vuosikymmenten aikana.

Suomalaiset harrastavat 2010-luvulla keskimäärin vähemmän ja huonommaksi koettua seksiä kuin 1990-luvulla. Lisäksi vaikeudet kiihottua ovat yleistyneet, erityisesti nuorten naisten keskuudessa. Nämä trendit selviävät Väestöliiton teettämistä kyselytutkimuksista.

Sekä naiset, että miehet toivoisivat enemmän ja nautinnollisempaa seksiä elämäänsä. Miksi odotukset ja todellisuus eivät kohtaa? Etenkin yhdyntäkertojen väheneminen 2000-luvulla on seksologeille mysteeri. Kontulan mukaan stressi ja uupumus ovat selittävät osin halun puutetta ja seksin niukkuutta. Toisaalta herää kysymys, ovatko odotukset seksiä kohtaan kohonneet?

Katso video artikkelin yläpuolella!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua