Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Suomalaiset harrastavat jatkuvasti parempaa seksiä

Yle Tiede kysyi tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Seksitutkija Osmo Kontula haluaa oikaista luulon, että suomalainen seksielämä olisi parantunut viime vuosikymmenten aikana.

Suomalaiset harrastavat 2010-luvulla keskimäärin vähemmän ja huonommaksi koettua seksiä kuin 1990-luvulla.

Kuka niin sitten luulee? Seksitutkimuksessa vallitsi pitkään yhteisymmärrys, että sukupuolten välisen tasa-arvon ja avoimuuden lisääntyminen luovat puitteet paremmalle seksille. Odotus oli, että suomalainen seksielämä muuttuu nautinnollisemmaksi ja vilkkaammaksi kohden nykypäivää. Kuitenkin päinvastainen näyttää toteutuvan. Suomalaisten tyytyväisyys seksielämäänsä on vähentynyt viime vuosikymmenten aikana.

Suomalaiset harrastavat 2010-luvulla keskimäärin vähemmän ja huonommaksi koettua seksiä kuin 1990-luvulla. Lisäksi vaikeudet kiihottua ovat yleistyneet, erityisesti nuorten naisten keskuudessa. Nämä trendit selviävät Väestöliiton teettämistä kyselytutkimuksista.

Sekä naiset, että miehet toivoisivat enemmän ja nautinnollisempaa seksiä elämäänsä. Miksi odotukset ja todellisuus eivät kohtaa? Etenkin yhdyntäkertojen väheneminen 2000-luvulla on seksologeille mysteeri. Kontulan mukaan stressi ja uupumus ovat selittävät osin halun puutetta ja seksin niukkuutta. Toisaalta herää kysymys, ovatko odotukset seksiä kohtaan kohonneet?

Katso video artikkelin yläpuolella!

Kommentit
 • Suomessa poltetaan päivittäin 800 rekallista jätettä – mutta tämäkään ei riitä. Jätettä kuskataan myös naapurimaihin poltettavaksi.

  Suomalaisten jätettä kuskataan naapurimaihin poltettavaksi

  Kaatopaikkojen sulkeuduttua jätevoimaloiden lastausporteilla on ruuhkaa. Jätettä poltetaan yötä päivää, mutta silti sekajätekuormia joudutaan lähettämään jatkuvasti myös naapurimaihin poltettavaksi. Suomeen tarvitaan lisää jäteuuneja ja myös lisää kierrätystä. Mutta olisiko jätteen määrää mahdollista vähentää?

 • Mitä tiedät kuulennoista - testaa tietosi!

  Kuulentotesti

  Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun Apollo 11 laskeutui Kuuhun ja ensimmäinen ihminen astui Kuun pinnalle. Tuo lento tapahtui heinäkuussa, mutta Apollo-ohjelma, jolla kuulentoa harjoiteltiin, oli ollut käynnissä jo 1960-luvun alusta alkaen.

 • Avaruuden tilannekuva - avaruusjärjestöt panostavat taivaalta tulevien uhkien ennakoimiseen

  Maapallo on aina kosmisen hyökkäyksen uhkaamana

  Onneksi avaruus uhkaa meitä erittäin harvoin, mutta silti pahimmat maailmanlaajuiset katastrofit ovat peräisin maapallon ulkopuolelta. Kosmiset törmäykset ja aurinkomyrskyt ovat todellinen vaara meille, ja siksi avaruusjärjestöt ja tähtitieteilijät ovat panostaneet viime aikoina yhä enemmän resursseja niin sanottuun avaruuden tilannekuvaan

 • Euroopan tärkeimmän ravintokasvin, vehnän, ilmastokestävyys on heikentynyt

  Vehnän monimuotoiset lajikkeet - vastaus ilmastonmuutokseen.

  Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen vehnän kyky sietää erilaisia ilmasto-olosuhteita on heikentynyt. Ravintokasvin ilmastokestävyys on tärkeä asia, koska ilmastonmuutos voimistaa sään vaihtelua ja ilmaston ääri-ilmiöitä. Vehnän pärjääminen ilmaston muutoksissa vaikuttaa mm. Euroopan ruokaturvaan sekä huoltovarmuuteen eri maissa. Mikä on suomalaisen vehnän kyky sietää erilaisia säitä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede