Hyppää pääsisältöön

Vanishing Point – Nasta laudassa (16)

Vanishing Point - Nasta laudassa, 1971
Kowalski (Barry Newman) yrittää ajaa auton 15 tunnissa Coloradosta Kaliforniaan Vanishing Point - Nasta laudassa, 1971 nasta laudassa,Teemalauantai

Vanishing Point – Nasta laudassa on vuonna 1971 valmistunut road movie ja Amerikan ahdistuneen ajan hengen kuvaus.

Elokuva kertoo miehestä, joka yrittää ajaa auton 15 tunnissa Coloradosta Kaliforniaan ja saa kaahatessaan eri osavaltioiden poliisit kannoilleen. Pääosaa, entistä poliisia, kilpa-ajajaa ja Vietnam-veteraania Kowalskia esittää Barry Newman. Hänen autonsa on vuoden 1970 valkoinen Dodge Challenger R/T 440 Magnum.

Sokea dj Super Soul (Cleavon Little) rakentaa radioshow'ssaan "Amerikan viimeisen sankarin" Kowalskin matkasta vastakulttuurihappeningin, ja Kowalskin matkaa alkavat seurata poliisien lisäksi erilaiset marginaalihahmot. Elokuvan soundtrackilla soivat muun muassa Delaney & Bonnie & Friends (joka myös esiintyy elokuvassa nimellä J' Hovah's Singers), Jerry Reed, Mountain, Big Mama Thornton ja Kim Carnes.

Vietnamin sodan väsyttämän Amerikan pessimistisiä tuntoja heijastavan elokuvan ohjasi Richard C. Sarafian, ja Amerikan maanteiden komeankarut maisemat kuvasi John A. Alonzo. Matka Denveristä San Franciscoon on myös kertomus vapauden rajoista, mystiikalla ja eksistentialismilla höystettynä. Sarafian totesi muutama vuosi sitten aitoon jälkihippihenkeen, ettei tiellä ole loppua: "Me kaikki kuljemme tämän ulottuvuuden läpi omalla nopeudellamme, toiselle tasolle.

Vanishing Point – Nasta laudassa on edellisen kerran esitetty Asfalttisotureita – Teemalauantaissa 14.3.2015.

 • Vanishing Point – Nasta laudassa (16) (Vanishing Point), USA 1971. Ohjaus Richard C. Sarafian. Pääosissa Barry Newman, Dean Jagger, Cleavon Little.
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema