Hyppää pääsisältöön

10.12. Kino Suomi: Koomikko

Koomikko-elokuvan näyttelijäkaarti.
Koomikko-elokuvan näyttelijäkaarti. Kuva: Yle Kuvapalvelu maija-leen asoinne

Esiintyjän urasta haaveileva Hemmo ajautuu legendaaristen koomikkojen ja viihteentekijöiden lähipiiriin, mutta ovatko väsähtäneet naurattajat inspiroivaa seuraa? Matti Ijäksen mielikuvituksellinen tarina nauruntekijöistä ja heidän elämästään.

Koomikko (1983) on televisio-ohjaajana tunnetun Matti Ijäksen ensimmäinen elokuvateatteriin valmistunut pitkä leffa. Se kertoo komediasta ja koomikoista, eli alasta josta Ijäs on ohjaajana tullut tunnetuksi.

Elokuvan käsikirjoittivat Heikki Kinnunen ja Pertti Reponen, joiden käsialaa oli myös tuon aikakauden suosittu tv-viihdesarja Valehtelijoiden klubi. Myös elokuvan näyttelijäkaarti tuli pääosin tuosta sarjasta: Aake Kalliala, Heikki Kinnunen, Leo Lastumäki, Maija-Leena Soinne, Helge Herala ja Olavi Ahonen.

Elokuvassa raotetaan hauskuuttamisen verhoa kauan ennen stand up -komiikan nousua ja suorapuheisuutta. Nauru ja itku, klovnin kyyneleet, kulkevat koko ajan mukana toisiaan tukien ja tönien. Se näyttää hauskuuttajat vakavina ja naurattamisen naurettavuuden.

 • Koomikko (1983) Pääosissa: Aake Kalliala, Heikki Kinnunen, Leo Lastumäki, Maija-Leena Soinne, Helge Herala ja Olavi Ahonen. Käsikirjoitus Heikki Kinnunen ja Pertti Reponen. Ohjaus Matti Ijäs.
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema