Hyppää pääsisältöön

12.11. Kino Suomi: Tilinteko + Matkalla

Esko Nikkari ja Juhani Niemelä Veikko Aaltosen elokuvassa Tilinteko,
Esko Nikkari ja Juhani Niemelä Veikko Aaltosen elokuvassa Tilinteko, Kuva: Yle Kuvapalvelu juhani niemelä

Veikko Aaltosen esikoiselokuva on kaurismäkeläinen kuvaus postiauton ryöstöstä, petoksesta ja hiljaisen miehen kostosta. Sen seurana nähdään Aaltosen toivottu oppilastyö, irrallisista nuorista kertova lyhytelokuva Matkalla.

Veikko Aaltonen nousi 1990-luvulla ohjaajana kotimaisen elokuvan kärkinimien joukkoon. Hänen uransa oli alkanut yhteistyöstä Aki Kaurismäen kanssa: hän oli yksi Villealfa-tuotantoyhtiön perustajista, ja hän toimi leikkaajana Kaurismäen Rikoksessa ja rangaistuksessa sekä äänittäjänä Saimaa-ilmiössä. Hänen elokuvataiteen laitoksella tekemänsä lyhytelokuva Matkalla (1980) kiersi teattereissa Kaurismäen Valehtelijan (1980) alkukuvana.

Aaltosen ensimmäinen pitkä elokuva Tilinteko on juonipastissi hiljaisesta miehestä, joka saapuu pikkukaupunkiin kostamaan menneisyyden vääryydet. Lähtökohtana on ollut John Sturgesin jännitysdraama Mies astui junasta (Bad Day at Black Rock, 1955), mutta yhtä hyvin siinä voi nähdä kaikuja Huuliharppukostajasta (Once Upon a Time in the West, 1968) tai Vihan riivaamista (One-eyd Jacks, 1961). Suomalaisittain tarina sijoittuu pieneen seisahtaneeseen asutuskeskukseen, jossa vankilasta vapautuneen kostajan muukalaisuus korostuu entisestään.

Juuso Hirvikangas Veikko Aaltosen lyhytelokuvassa Matkalla.
Juuso Hirvikangas on Lurri lyhytelokuvassa Matkalla. Juuso Hirvikangas Veikko Aaltosen lyhytelokuvassa Matkalla. Kuva: Yle Kuvapalvelu juuso hirvikangas

Elokuvassa on vahvoja kaurismäkeläisiä kaikuja niin dialogissa kuin hiljaisuuksissakin, eikä ihme, sillä Aki Kaurismäki on elokuvan tuottaja ja toinen käsikirjoittaja. Myös elokuvan syrjäiset miljööt, nostalgiset musiikkivalinnat ja vaiteliaat ihmiset henkivät Kaurismäen läsnäoloa. Pääosissa nähdään Esko Nikkari, Juhani Niemelä ja Kaija Pakarinen, vierailevana muusikkona Markus Allan.

Lyhytelokuva Matkalla on rento ja uskottava nuorisokuvaus, jossa tehdään päämäärätöntä matkaa kaupungista maaseudulle. Matka ajoittuu vuoden viimeiseen päivään, ja vuodenvaihde toimii myös henkisenä käännekohtana. Traagisesti päättyvän kapinoinnin tunnusmusiikkeina soivat Menolippu monine variaatioineen sekä valmistumisajan kuumin hitti Moottoritie on kuuma. Irrallaan ajelehtivaa kolmikkoa esittävät Juuso Hirvikangas, Taneli Haro ja Timo Toikka.

  • Tilinteko (1987) Rooleissa Juhani Niemelä, Esko Nikkari, Kaija Pakarinen, Leo Friman. Musiikki Leo Friman. Käsikirjoitus Aki Kaurismäki ja Veikko Aaltonen. Ohjaus Veikko Aaltonen. Tuottaja Aki Kaurismäki. Tuotanto Villealfa.
  • Matkalla (1980) Rooleissa Juuso Hirvikangas, Timo Toikka, Taneli Haro, Terhi Panula. Käsikirjoitus Pauli Pentti. Ohjaus Veikko Aaltonen. Tuotanto: Taideteollisen Korkeakoulun Elokuvataiteen linja.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa