Hyppää pääsisältöön

19.11. Kino Suomi: Tuhlaajapoika

Esko Salminen elokuvassa Tuhlaajapoika.
Esko Salminen esittää hakattavana olemisesta nauttivaa psykiatria. Esko Salminen elokuvassa Tuhlaajapoika. Kuva: YLE veikko aaltonen

Vankilasta vapautuva Esa kiedotaan painajaismaiseen väkivallan ja hallinnan verkkoon. Masokistinen psykiatri palkkaa hänet pahoinpitelemään itseään, mutta haluaa samalla alistaa Esan toteuttamaan oikkujaan.

Veikko Aaltosen Tuhlaajapoika oli aikakautensa vahvimpia kotimaisia elokuvia. Sen käsikirjoituksen teki Iiro Küttner, joka myöhemminkin jatkoi yhteistyötä Veikko Aaltosen kanssa. Aaltoselle ohjaus oli toinen: hänen esikoisensa oli spagettiwesternejä mukaeleva kostotarina Tilinteko (1987).

Elokuvassa nuori kuumakalle Esa vapautuu vankilasta, ja saa erikoisen työtarjouksen. Hän on ennenkin käyttänyt nyrkkejään, mutta nyt tilauksessa ei olekaan tavanomainen kovistelu tai pahoinpitely, vaan hänen tulee hakata työnantajansa. Psykiatri Lindström nauttii kivusta ja vallasta; niitä molempia hän pääsee toteuttamaan kun Esa hakkaa häntä, mutta hän hallitsee Esan elämää. Monimutkainen valta-asetelma ei tarjoa yksiselitteistä ulospääsyä.

Tuhlaajapoika sai neljä Jussi-patsasta ja monia ulkomaisia palkintoja. Jussit tulivat parhaasta elokuvasta ja parhaasta käsikirjoituksesta. Musiikista palkittiin Mauri Sumén. Esko Salmiselle, joka empi ottaa vastaan masokistisen homoseksuaalin roolia, Jussi-tunnustus oli hänen uransa ensimmäinen.

Vanhvan roolityön tekevä Hannu Kivioja, jolle Tuhlaajapoika oli ensimmäinen päärooli, jäi palkinnotta.

  • Tuhlaajapoika (1992) N: Hannu Kivioja, Esko Salminen, Leea Klemola, markku Peltola, Antti Raivio. O: Veikko Aaltonen.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa