Hyppää pääsisältöön

28.1. Kino Suomi: Cha cha cha

Kari Väänänen ja Matti Pellonpää Kaurismäen elokuvassa Cha cha cha (1989).
Väänänen ja Pellonpää ennen roolien vaihtoa. Kari Väänänen ja Matti Pellonpää Kaurismäen elokuvassa Cha cha cha (1989). Kuva: Yle Kuvapalvelu cha cha cha

Hyvän mielen komedia siitä, kuinka rantojen mies nousee siltojen alta sofistikoituneeksi perijäksi. Pikavauhdilla toteutetusta elokuvasta tuli rento ja viihdyttävä farssi, jonka päärooleissa loistavat Matti Pellonpää ja Kari Väänänen.

Vuonna 1989 Mika Kaurismäellä oli kolmet ensi-iltajuhlat: tv-elokuva Yötyö tuli ensi-iltaan 19. tammikuuta, Cha cha cha 20. tammikuuta ja Paperitähti 29. syyskuuta. Tuotantotahti oli tiivis.

Cha cha cha kuvattiin runsaassa kahdessa viikossa syksyllä 1988; haastatteluissa on jopa kerrottu elokuvan tekemisen motiiviksi se, että Pellonpään hampaat piti saada paikatuiksi. Elokuvassa onkin näyttävä hammaslääkärikohtaus.

Juoni on klassinen roolinvaihto, tyylilaji farssi: siltojen alla asuva pultsari Matti saa Amerikan perinnön, mikäli osaa käyttäytyä ja olla juopottelematta kun MIss Valley saapuu tarkastusmatkalle. Matin paras ystävä Kari tarjoaa roolien vaihtoa, jos saa puolikkaan perinnöstä: näin rantojen mies muutetaan kiltiksi perheenisäksi. Jatkossa seuraa tarinaperinteeseen kuuluvia väärinkäsityksiä ja epäonnistumisia, jotka esitetään letkeästi ja jouhevasti.

Pellonpään ja Väänäsen lisäksi keskeisissä rooleissa ovat Väänäsen vaimoa esittävä Sanna Fransman sekä heidän lastaan esittävä pikkuinen Siiri Nordin. Elokuvassa irvaillaan myös näyttelijöiden henkilökohtaisille suhteille, sillä samoin kuin elokuvassa, myös todellisuudessa miesten ystävyys oli rikkoutua Sanna Fransmanin takia: hän oli todellisuudessa Pellonpään tyttöystävä, josta tuli Väänäsen vaimo. Elokuvassa Pellonpää ottaa Väänäsen paikan Fransmanin puolisona. Tähän viitatann myös elokuvan alkutekstissä, jossa todetaan, että "yhteydet olemassaoleviin henkilöihin eivät suinkaan ole sattumanvaraisia".

Sanna Fransman ja Matti Pellonpää Kaurismäen elokuvassa Cha cha cha (1989).
Sanna Fransman ja Matti Pellonpää oopperassa. Sanna Fransman ja Matti Pellonpää Kaurismäen elokuvassa Cha cha cha (1989). Kuva: Yle Kuvapalvelu sanna fransman
  • Cha cha cha (1989) Ohjaaja: Mika Kaurismäki. Käsikirjoittajat: Mika Kaurismäki ja Richard Reitinger. Pääosissa: Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sanna Fransman, Aarre Karen, Antti Litja, Martti Pennanen, Esko Nikkari, Hannu Lauri, Juhani Niemelä, Siiri Nordin, Soli Labbart
  • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

    Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

    Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa