Hyppää pääsisältöön

29.10. Kino Suomi: Amazon

Kari Väänänen elokuvassa Amazon.
Kari Väänänen elokuvassa Amazon. Kuva: YLE amazon

Brasilian sademetsät, timantit, luonnonkansat ja seikkailu. Mika Kaurismäen Amazon kulkee omia polkujaan kotimaisessa elokuvatarjonnassa.

Mika Kaurismäen Amazon (1990) alkaa siitä, kun suomalainen leskeksi jäänyt Kari on kahden tyttärensä kanssa keskellä Brasilian sademetsiä. Kun autorämästä loppuu bensa, ollaan keskellä seikkailua.

Seikkailun varjolla Kaurismäki ja toinen käsikirjoittaja Richard Reitinger kertovat vakavampaa tarinaa sademetsien tuhoutumisesta ja Amazonin alkuperäisväestön ahdingosta.

Amazonista tuli suomalais-amerikkalainen yhteistuotanto, jonka 15 miljoonan markan budjetista ison osan rahoitti sijoittaja Pentti Kouri ja hänen Noema Pictures –yhtiönsä. Amerikkalaisten toivomuksesta elokuvan ensimmäinen kolmituntinen versio lyhennettiin puolitoistatuntiseksi, jolloin seikkailun osuus painottui. Mukaan liitettiin kertojan ääni, jonka avulla selittäviä osuuksia voitiin jättää väliin.

Kertojan äänenä toimii toisen pääosan esittäjä, amerikkalaisnäyttelijä Robet Davi. Hän oli juuri ennen Amazonia tullut yleisön tietoon Bond-elokuvasta 007 ja lupa tappaa (1989). Toista pääosaa esittää Mika Kaurismäen luottonäyttelijä Kari Väänänen.

Elokuvan kantavassa naisroolissa, kapakoitsija Paolana, nähdään Rae Dawn Chong, joka oli 1980-luvulla nähty niinkin erilaisissa tuotannoissa kuin Häivähdys purppuraa (1985) ja Commando (1985).

Hyppäys Brasilian sademetsiin oli looginen jatko Mika Kaurismäen kansainvälisellä uralla. Suomalaisen pitkän elokuvan kartalla se on saanut pysyä suurimpana eksoottisena kukkana, sillä valtaosa kansainvälisistä elokuvahankkeistamme on sijoittunut Eurooppaan.

Kari Väänänen elokuvassa Amazon.
Kari Väänänen elokuvassa Amazon. Kuva: yle amazon
  • Amazon (1990) Näyttelijät Kari Väänänen, Rae Dawn Chong, Robert Davi, Minna Sovio, Aili Sovio, Rui Polanah, Pirkko Hämäläinen. Käsikirjoitus Mika Kaurismäki ja Richard Reitinger. Kuvaus Timo Salminen. Ohjaus Mika Kaurismäki. Tuotanto Noema Pictures ja Villealfa Filmproductions
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa