Hyppää pääsisältöön

3.12. Kino Suomi: Räpsy & Dolly eli Pariisi odottaa

Raija Paalanen on Dolly ja Matti Pellonpää Räpsy Matti Ijäksen elokuvassa.
Raija Paalanen on Dolly ja Matti Pellonpää Räpsy Matti Ijäksen elokuvassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu raija paalanen

Pariisi odottaa laitapuolen kulkijoita, joiden rakkastarina vie katuojasta allikkoon. Matti Ijäksen komedia on surumielisen hupaisa ja karhea.

Ohjaaja Matti Ijäksellä on pitkä ura televisiossa: hän teki ensimmäiset lastendraamansa Yleisradiolle jo 1970-luvun puolivälissä. 1980-luvulla ura nousi kukoistukseen, kun peräjälkeen syntyivät Yleisradiolle Minä, siili ja trumpetti (1983), Painija (1985) ja Katsastus (1988).

Televisio-ohjausten ohessa Ijäs on ehtinyt tehdä teatterielokuviakin. Räpsy & Dolly eli Pariisi odottaa (1990) on Ijäksen toinen elokuvateatteriohjaus, ensimmäinen oli Koomikko (1983), jonka Kino Suomi esittää marraskuussa.

Räpsyn & Dollyn rakastavaiset ovat katuviertä ja siltojen alusia kolunneet pikkurikollinen Räpsy ja ikääntynyt kapakkaruusu Dolly. Auno Pirilä eli Räpsy on vankilasta vapautunut pikkurikollinen ja vasikka, ja Dolly Horttanaisen loiston vuosista Punaisen Myllyn tanssijattarena on jo aikaa. Laitapuolen kulkijoitten unelmissa Pariisi kuitenkin odottaa.

Elokuvan käsikirjoituksen ovat tehneet Ijäs ja Arto Melleri. Pääosia esittävät kokenut tähti Matti Pellonpää ja Raija Paalanen, joka oli esiintynyt kotimaisissa elokuvissa lapsiavustajana, ja hän tehnyt uransa Hämeenlinnan kaupunginteatterissa. Räpsy & Dolly oli hänen ensimmäinen elokuvapääroolinsa, ennen kuolemaansa hän ehti näytellä vielä Mollbergin Paratiisin lapsissa (1994) ja Honkasalon Tulennielijässä (1998).

  • Räpsy & Dolly eli Pariisi odottaa (1990) Ohjaus Matti Ijäs. Käsikirjoitus Arto Melleri ja Matti Ijäs. Rooleissa Matti Pellonpää, Raija Paalanen, Kari Väänänen, Pertti Sveholm, Risto Salmi, Sulevi Peltola, Eeva Litmanen. Tuotanto Filminor Oy.

Matti Ijäs ja pornokauppias Börjeä esittänyt Pertti Sveholm keskustelevat Räpsystä ja Dollystä, Matti Pellonpäästä, Arto Melleristä, jalat pois -repliikeistä, venkoilusta ja ontuvasta rakkaudesta. Taltio on vuodelta 2013.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa