Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Arkkitehdit apuun - Nepalin maanjäristyksen jäljet suomalaisin silmin

Katmandu
Maanjäristyksestä toipuva Kathmandu. Arkkitehti Inari Virkkalan kuvia. #arkkitehtuurimatka jälleenrakennusalueelle. Katmandu Kuva: Inari Virkkala nepali

Katmandun laidoilla tuhon voimakkuus hirvittää edelleen, vaikka ydinkeskustassa elämä tuntuu palautuneen lähes normaaleihin uomiinsa kevään maanjäristysten jälkeen, kirjoittaa arkkitehti Inari Virkkala. Hän matkusti Arkkitehdit yli rajojen -järjestön kokoukseen Nepaliin sarjassa #arkkitehtuurimatka.

Inari Virkkala avustustyössä Chuchepati
Arkkitehti työmaalla. Artikkelin kirjoittaja Inari Virkkala on Arkkitehdit yli rajojen järjestön hallituksessa. Inari Virkkala avustustyössä Chuchepati Kuva: Inari Virkkala nepali

Osallistuin kesäkuussa Architecture Sans Frontières International(ASF Int.) –järjestön vuosikokoukseen Kathmandussa. Tunnetummalta Lääkärit ilman rajoja –järjestöltä nimen ja toimintafilosofiansa lainannut kattojärjestö yhdistää yli kolmekymmentä arkkitehtuuritoimijaa eri puolilta maailmaa, jotka kaikki pyrkivät globaalin tasa-arvon lisäämisen ja köyhyyden vähentämiseen arkkitehtuurin keinoin. Hyviä esimerkkejä siitä, miten järjestö toimii ovat Kathmandussa julistetun ASF Awardin voittajat: Venezuelassa julkisia ulkotiloja rakentanut Pico Estudio, Pariisiin romanikeskuksen rakentanut ASF France ja Kaakkois-Aasiassa ekologisen rakentamisen edistämiseen keskittynyt Building Trust International. Niistä löydät lisää täältä.Tai vaikkapa suomalaisen Ukumbi ry:mme projektit Senegalissa, Tansaniassa ja Kambodzassa.

Kathmandu telttaleiri kaupungissa näkymä Swayambhusta
Telttaleiri Kathmandussa. Näkymä Swayambhun temppeliltä. Kathmandu telttaleiri kaupungissa näkymä Swayambhusta Kuva: Inari Virkkala nepali
Durbar-palatsin aukio, Nepal
Tukipuut Durbar-palatsin aukio, Nepal Kuva: Inari Virkkala nepali

Kathmandussa kokousviikon aikana tutustuimme maanjäristyksestä kärsineisiin alueisiin, Kathmandun laakson rakennusperintöön sekä isäntäjärjestö ASF Nepalin sekä muiden avustustoimijoiden, esimerkiksi suomalaisen Kirkon Ulkomaanavun, työhön tilanteen helpottamiseksi. ASF Nepal on rakentanut joitakin väliaikassuojia, mutta varsinaisesti järjestö keskittää resurssinsa tekniseen neuvontaan, ja pyrkii auttamaan ihmisiä jälleenrakentamaan talonsa turvallisiksi ja kestäviksi.

Lähes 9000 kuolonuhria ja 22 000 loukkaantunutta vaatineiden maanjäristysten tuhoisuus hirvittää, mutta järistyksen sattuminen lauantaina lounasaikaan oli onni onnettomuudessa.

Lähes 9000 kuolonuhria ja 22 000 loukkaantunutta vaatineiden maanjäristysten tuhoisuus hirvittää, mutta järistyksen sattuminen lauantaiseen lounasaikaan oli myös suuri onni onnettomuudessa. Sydäntä kylmää ajatus, että esimerkiksi 7000 tuhoutuneessa koulurakennuksessa olisi ollut oppilaita sisällä ensimmäisen järistyksen iskiessä. Tai mitä olisi käynyt yli 500 000 vaurioituneen asuinrakennuksen, jos järistys olisi sattunut yöaikaan?

Durbar-palatsin aukio, Nepal
Vaara palatsiaukiolla Durbar-palatsin aukio, Nepal Kuva: Inari Virkkala nepali

Inhimillisten vaurioiden lisäksi järistyksessä menetettiin myös korvaamattoman arvokkaita historiallisia monumentteja ja temppeleitä, mutta niitäkin huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Unescon ensimmäisissä katastrofiarvioissa. Kathmandun ja viereisen Patanin keskustoissa järistyksistä muistuttavat konkreettisimmin julkisivuja vahvistavat tukipuut, jotka osin estävät moottoriliikenteen kaikkiin kaupunginosiin. Vanhat rakennukset ovat kyllä teknisesti korjattavissa ja julkisivut vahvistettavissa, mutta rahoituksen löytyminen siihen tulee olemaan valtava haaste. Ennestään yhdelle Aasian köyhimmistä maista jälleenrakentaminen on valtava taloudellinen taakka: Nepalin hallituksen mukaan se tulee maksamaan ainakin 7 miljardia dollaria.

Se ilahduttaa, että kaikkea sortunutta ei surutta tulla korvaamaan uudella, vaan Nepalin valtion virallinenkin tavoite on jälleenrakentaa kulttuuriperintöä arvostaen. Korvaamattoman hieno rakennusperintö on osa maan houkuttelevuutta turisteille, ja maan hallitus ymmärtää hyvin maan pääelinkeinon säilyvyyden tärkeyden.

Paikalliset arkkitehdit ja ulkomaiset kollegat vapaaehtoistyössä

Prabita Shestra ASF Nepalista keskustelee paikallisten kanssa
Prabita Shestra ASF Nepalista keskustelee paikallisten kanssa Prabita Shestra ASF Nepalista keskustelee paikallisten kanssa Kuva: Inari Virkkala nepali

Oli inspiroivaa jutella paikallisten nuorten suunnittelijoiden kanssa, joista moni oli jättänyt päivätyönsä toimistoissa liittyäkseen mukaan avustustöihin. Esimerkiksi Abari-järjestö rakensi crowdfunding-kampanjansa rahoittamana yli 100 väliaikaista koulutelttaa, jotta erityisesti lasten ja perheiden arki saataisiin mahdollisimman nopeasti normaaleille raiteille. Nyt kiireisin väliaikaisrakennusvaihe alkaa olla ohitse ja toimijat keskittyvät pysyvämmän jälleenrakentamisen suunnitteluun. Build back better –filosofiaa pyritään toteuttamaan esimerkkirakennuksin, josta esimerkiksi vuoristokylien lukutaidottomien asukkaiden on helppo kopioida turvallisempia ja kestävämpiä rakennustapoja.

Tudikhel camp
Telttakylä tuulessa Katmandun keskellä. Tudikhel camp Kuva: Inari Virkkala arkktiehtuuri

Varsinaisesti jälleenrakennusta lykkäävät parhaillaan alkavat monsuunisateet, joiden jälkeen rakentaminen voi varsinaisesti käynnistyä vasta syys-lokakuussa. Sydäntä raastaa katsoa nopeasti kokoon kyhättyjä telttaleirejä, joissa ihmisillä ei seuraavina kuukausina ole muuta mahdollisuutta kuin värjötellä teltoissa rankkasateiden ja mutavelliksi muuttuvien peltojen keskellä.

INARI VIRKKALA
kirjoittaja on Arkkitehdit yli rajojen -järjestön hallituksessa. Hän myös ollut perustamassa pohjoismaista kehittyvissä maissa työskentelevien arkkitehtitoimistojen ryhmää South of North. Hän osa Ukumbi -arkkitehtiryhmää, joka on rakentanut bambusta nuoristotalon Kambodzaan. Virkkala kuuluu myös Uusi kaupunki -kollektiiviin, jonka matkasta suomalaisiin kaupunkeihin kertoo Yle Teeman sarja Kaupunki uusiksi, joka nähdään nyt kesällä uusintana.Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri