Brasilian sademetsät, timantit, luonnonkansat ja seikkailu. Mika Kaurismäen seikkailuelokuva Amazon (1990) kulki aikoinaan täysin omia, kansainvälisiä polkujaan kotimaisessa elokuvatarjonnassa.
Elokuva alkaa siitä, kun suomalainen leskeksi jäänyt Kari on kahden tyttärensä kanssa keskellä Brasilian sademetsiä. Kun autorämästä loppuu bensa, ollaan keskellä seikkailua.
Seikkailun varjolla Kaurismäki ja toinen käsikirjoittaja Richard Reitinger kertovat rivien välissä vakavampaa tarinaa sademetsien tuhoutumisesta ja Amazonin alkuperäisväestön ahdingosta.
Amazonista tuli suomalais-amerikkalainen yhteistuotanto, jonka 15 miljoonan markan budjetista ison osan rahoitti sijoittaja Pentti Kouri ja hänen Noema Pictures -yhtiönsä.
Amerikkalaisten toivomuksesta elokuvan ensimmäinen kolmituntinen versio lyhennettiin puolitoistatuntiseksi, jolloin seikkailun osuus painottui. Mukaan liitettiin kertojan ääni, jonka avulla selittäviä osuuksia voitiin jättää väliin.
Kertojan äänenä toimii toisen pääosan esittäjä, amerikkalaisnäyttelijä Robet Davi. Hän oli juuri ennen Amazonia tullut yleisön tietoon Bond-elokuvasta 007 ja lupa tappaa (1989). Toista pääosaa esittää Mika Kaurismäen luottonäyttelijä Kari Väänänen.
Elokuvan kantavassa naisroolissa, kapakoitsija Paolana, nähdään Rae Dawn Chong, joka oli 1980-luvulla nähty niinkin erilaisissa tuotannoissa kuin Häivähdys purppuraa (1985) ja Commando (1985).
Viidakkoseikkailijan pieniä tyttäriä esittävät Minna ja Aili Sovio.
Hyppäys Brasilian sademetsiin oli yllättävä loikka jopa Mika Kaurismäen monipuolisella uralla: hänen aikaisemmat kansainväliset elokuvansa olivat kuitenkin sijoittuneet Eurooppaan.
Suomalaisen pitkän elokuvan kartalla Amazon on varmastikin eksoottisin kokeilu.
Eksotiikan myötä elokuva joutuu myös katsojien silmissä uudelleenarvioinnin kohteeksi, sillä suhtautuminen ekokatastrofiin, kolonialismiin ja patriarkaalisen seikkailuperinteen historiaan on muuttunut viime vuosikymmenien aikana.
Kaurismäen elokuvan arvomaailma on ymmärrettävissä ekokriittiseksi; päähenkilö havahtuu huomaamaan luonnonkansojen ongelmat ja suurhakkuiden aiheuttaman luonnonkatastrofin.
Sademetsien tuho esitetään viihteellisen yksinkertaitetussa valossa.
Samalla elokuvan voidaan nähdä tukevan käsitystä ylemmyydentuntoisesta länsimaisesta miehestä, joka yksin pystyy ymmärtämään ja pelastamaan alempiarvoisten luonnonkansojen elinolosuhteet; alkuperäisasukkaiden oma ääni jää kuulumattomiin.
Seikkailijasankarin motiivit ovat ristiriitaiset ja sotkuiset: hän on armomurhannut koomassa makaavan vaimonsa ja paennut Brasiliaan kahden alaikäisen tyttärensä kanssa.
Hän aikoo elättää perheensä louhimalla laittomasti timantteja Amazonin koskemattomasta luonnosta. Hänen toimintaansa motivoi pikemminkin miehinen seikkailunhalu kuin huoli perheen hyvinvoinnista, koulutuksesta tai toimeentulosta.
Havahtuminen käsilläolevaan luonnonkatastrofiin tapahtuu yllättäen ja muuttaa päähenkilön toiminnan kurssia.
Sama havahtuminen tapahtui myös tuotantoryhmälle: Kaurismäki on haastatteluissa kertonut, kuinka luontokatastofin huomaaminen muutti koko elokuvan painopisteitä paikan päällä Brasiliassa.
Elokuvan esitystuloista osa tilitettiin Maailman luonnonsäätiön ja Suomen luontoliiton kesäykseen.
Elokuvatutkija Pietari Kääpä on kirjoittanut monipuolisen ja kiinnostavan tutkielman Kaurismäen elokuvan ekokriittisyydestä.
- Amazon (1990) Näyttelijät Kari Väänänen, Rae Dawn Chong, Robert Davi, Minna Sovio, Aili Sovio, Rui Polanah, Pirkko Hämäläinen. Käsikirjoitus Mika Kaurismäki ja Richard Reitinger. Kuvaus Timo Salminen. Ohjaus Mika Kaurismäki. Tuotanto Noema Pictures ja Villealfa Filmproductions