Hyppää pääsisältöön

Kino Suomi: Klaani – tarina Sammakoitten suvusta

Sammakoitten sukua Mika Kaurismäen elokuvasta Klaani.
Sammakoitten sukua Mika Kaurismäen elokuvasta Klaani. Sammakoitten sukua Mika Kaurismäen elokuvasta Klaani. Kuva: Yle Kuvapalvelu mika kaurismäki

Teemalta on useampaan otteeseen tiedusteltu Klaanin pitkää ensi-iltaversiota, joka oli jopa 20 minuuttia nykyisin tunnettua versiota pidempi. Nykyistä lähetysteknistä laatua vastaavaa kopiota ei kuitenkaan löytynyt, vaan se piti koota Yleisradiolla lyhyestä versiosta ja pitkän version negatiiveista.

Vuonna 1984 ensi-iltansa saanut Klaani - tarina Sammakoitten suvusta on tamperelaisen työläiskirjailijan Tauno Kaukosen romaaniin perustuva elokuva pojasta, jonka kohtalo on syntyä Sammakoitten sukuun. Tahtomattaan ja viisaampien neuvoista huolimatta Aleksanteri päätyy kulkemaan isiensä jälkiä rikollisena, eikä edes rakkaus näytä voivan pelastaa häntä.

Kaurismäki leikkasi kaksituntisesta elokuvastaan 20 minuuttia lyhyemmän version kansainväliseen levitykseen: elokuvasta karsiutui sivupolkuja ja juoni piirtyi selkeämmäksi. Lyhyempi versio nähtiin ensi kerran televisiossa vuonna 1996, ja se on uusittu monesti. Nyt Teema esittää monien katsojien toivomuksesta alkuperäisen pitkän version, joka tuo ehkä paremmin esiin Kaukosen romaanin monipolvisen eeppisen luonteen.

Pitkän version kokoaminen osoittautui haasteelliseksi, sillä ensimmäisen uudelleen kootun version laatuun Ylen värimäärittelijät ja äänityöntekijät eivät olleet tyytyväisiä. Työ tehtiin uudestaan toisesta lähdemateriaalista, ja nyt tekijät sanovat teknisen laadun olevan niin hyvää kuin noista lähtökohdista on mahdollista. Pitkä versio on esitetty televisiossa edellisen kerran vuonna 1989.

Mika Kaurismäen ohjaaman elokuvan nuorina nähdään Minna Soisalo ja Markku Halme. Ylioppilasteatterin näyttämöltä poimittu Halme esiintyi tuolloin parissa muussakin nuorisokuvauksessa, elokuvissa Apinan vuosi (1983) ja Mona ja palavan rakkauden aika (1983), mutta myöhemmin hän on katsonut elokuvia kriitikkona, ei esiintyjänä. Minna Soisalo esiintyi noihin aikoihin Belaboris-yhtyeessä sisarensa Saara Soisalon kanssa, ja hän näytteli myös Kaurismäen Paperitähdissä.

Sammakoiden suvun muissa miesrooleissa nähdään Juhani Niemelä, Antti Litja ja Kari Väänänen. Elokuvassa ovat mukana myös Mikko Majanlahti, Tuija Vuolle, Soli Labbart, Eila Halonen, Lasse Pöysti, Ville Salminen, Esko Nikkari, Veijo Pasanen ja Matti Pellonpää.

Elokuvassa kuullaan kuolemattomaksi ikivihreäksi noussut herkkä Balladi, jonka laulaa Päivi Portaankorva. Juice Leskisen sanoittama ja Anssi Tikanmäen säveltämä laulu tunnetaan myös nimellä Aamuyössä aistein avoimin.

  • Klaani – tarina Sammakoitten suvusta (Suomi 1984). O:Mika Kaurismäki. N: Markku Halme, Minna Soisalo, Sakari Rouvinen, Juhani Niemelä, Antti Litja, Soli Labbart, Kari Väänänen, Lasse Pöysti. Tuotanto Villealfa Filmproductions.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa