Hyppää pääsisältöön

Kovaotteiset miehet (16)

Kovaotteiset miehet (The French Connection).
Pierre Nicoli (Marcel Bozzuffi) ja Alain Charnier (Fernando Rey) Kovaotteiset miehet (The French Connection). Kuva: Yle Kuvapalvelu kovaotteiset miehet,Teemalauantai

Viisi Oscaria kahminut William Friedkinin ohjaama Kovaotteiset miehet on tiukka, tosipohjainen trilleri newyorkilaisesta huumepoliisista, joka jäljittää kaupunkiin tulevaa heroiinivirtaa Marseilleen Ranskaan.

William Friedkinin ohjaama Kovaotteiset miehet (The French Connection) on hyvä muistutus siitä, että parhaan elokuvan Oscar-palkinto ei suinkaan aina ole mennyt "tyypilliselle Oscar-elokuvalle". Realistinen toimintatrilleri voitti vuonna 1972 peräti viisi Oscaria; parhaan elokuvan lisäksi patsaat tulivat ohjauksesta, miespääosasta, käsikirjoituksesta ja leikkauksesta.

Kovaotteiset miehet on tiukka, tosipohjainen trilleri newyorkilaisesta huumepoliisista, joka jäljittää kaupunkiin tulevaa heroiinivirtaa Marseilleen Ranskaan. Elokuvan pääosissa ovat Gene Hackman, Fernando Rey ja Roy Scheider. Hackman voitti Oscarin huumepoliisi Popeye Doylen roolista.

Kovaotteisissa miehissä on kosolti 1970-luvun alun rähjäisen New Yorkin katu-uskottavuutta, ja Brooklynissä kuvattua pitkää takaa-ajoa pidetään yhtenä elokuvahistorian legendaarisimmista. Elokuvan käsikirjoituksen Robin Mooren tietokirjasta teki Ernest Tidyman. Musiikin sävelsi Don Ellis, lisäksi yökerhokohtauksessa The Three Degrees esittää Jimmy Webbin laulun Everybody Gets to Go to the Moon.

Elokuva on edellisen kerran esitetty osana Teeman Oscar-viikonlopun Teemalauantaita helmikuussa 2015.

  • Kovaotteiset miehet (16) (The French Connection), USA 1971. Ohjaus William Friedkin. Pääosissa Gene Hackman, Fernando Rey, Roy Scheider, Tony Lo Bianco, Marcel Bozzuffi.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa