Hyppää pääsisältöön

Matti Ijäksen Koomikko näyttää naurattamisen taakse kätkeytyvän vakavuuden

Koomikko-elokuvan näyttelijäkaarti.
Koomikko-elokuvan näyttelijäkaarti. Kuva: Yle Kuvapalvelu maija-leen asoinne

Mitä jos naurattaminen käy työstä? Jos huumori muuttuu stressaavaksi oravanpyöräksi? Matti Ijäksen esikoiselokuva tutkii koomikkojen työtä.

Esiintyjän urasta haaveileva Hemmo (Aake Kallaila) ajautuu legendaaristen koomikkojen ja viihteentekijöiden lähipiiriin, mutta ovatko väsähtäneet naurattajat inspiroivaa seuraa?

Matti Ijäksen mielikuvituksellinen tarina nauruntekijöistä ja heidän elämästään vie katsojansa huumorin kääntöpuolelle. Hauskuuden tuottaminen ei aina ole hauskaa, naurun aikaan saamisessa liikutaan naurettavuuden ja traagisuuden rajalla.

Koomikko (1983) on televisio-ohjaajana tunnetun Matti Ijäksen ensimmäinen elokuvateatteriin valmistunut pitkä leffa. Se kertoo komediasta ja koomikoista, eli alasta josta Ijäs on ohjaajana tullut tunnetuksi.

Elokuvan käsikirjoittivat Heikki Kinnunen ja Pertti Reponen, joiden käsialaa oli myös tuon aikakauden suosittu tv-viihdesarja Valehtelijoiden klubi. Myös elokuvan näyttelijäkaarti tuli pääosin tuosta sarjasta: Aake Kalliala, Heikki Kinnunen, Leo Lastumäki, Maija-Leena Soinne, Helge Herala ja Olavi Ahonen.

Elokuvassa raotetaan hauskuuttamisen verhoa kauan ennen stand up -komiikan nousua ja suorapuheisuutta. Nauru ja itku, klovnin kyyneleet, kulkevat koko ajan mukana toisiaan tukien ja tönien.

Elokuva näyttää hauskuuttajat vakavina ja naurattamisen naurettavuuden.

  • Koomikko (1983) Pääosissa: Aake Kalliala, Heikki Kinnunen, Leo Lastumäki, Maija-Leena Soinne, Helge Herala, Olavi Ahonen, Sulevi Peltola, Heidi Herala, Eero Saarinen, Esko Nikkari ja Arno Virtanen. Käsikirjoitus Heikki Kinnunen ja Pertti Reponen. Ohjaus Matti Ijäs. Tuotanto Sateenkaarifilmi Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa