Hyppää pääsisältöön

Missä ovat sirkusnorsut?

Norsuja Ringling Bros. and Barnum & Bailey -sirkuksen esityksessä Yhdysvalloissa vuonna 2009.
Norsuja Ringling Bros. and Barnum & Bailey -sirkuksen esityksessä Yhdysvalloissa vuonna 2009. Suomessa sirkusnorsut kiellettiin vuonna 1986. Norsuja Ringling Bros. and Barnum & Bailey -sirkuksen esityksessä Yhdysvalloissa vuonna 2009. Kuva: Nazim Uddin / Flickr sirkuskaravaani
Leijonankouluttaja Zoja Puska
Suomen historian ainoa naispuolinen leijonankesyttäjä Zoja Puska. Leijonankouluttaja Zoja Puska Kuva: Zoja Puskan arkisto sirkuskaravaani

Nikolai Pavlenko esiintyy tiikereidensä kanssa venäläisessä State Circus of Samarassa vuonna 2013
Nikolai Pavlenko esiintyy tiikereidensä kanssa venäläisessä State Circus of Samarassa vuonna 2013 Nikolai Pavlenko esiintyy tiikereidensä kanssa venäläisessä State Circus of Samarassa vuonna 2013 Kuva: Circopedia / Creative Commons sirkuskaravaani

Monella saattaa olla vielä mielikuva perinteisestä sirkuksesta, jossa leijonankesyttäjät heiluttavat piiskaa ja tuolia isoille kissaeläimille ja norsut tasapainottelevat takajaloillaan. Nykyään Suomen laki kieltää villieläimien esittelyn ja niiden kanssa tehtävät ohjelmanumerot sirkuksissa. Näytöksissä saa olla mukana vain kotieläimiä kuten hevosia, aaseja, lemmikkilintuja, koiria, kissoja sekä (hieman erikoisesti myös) merileijonia.

Suomen eläinsuojelulaki määrää myös, että sirkuseläinten pitoon täytyy hakea aina lupaa viranomaisilta. Lupahakemuksessa täytyy kertoa, miten ja missä eläimet asuvat ja millaisia temppuja ne aikovat esittää. Eläinlääkärit voivat myös tehdä milloin tahansa pistotarkastuksia. Silloin eläintenhoitajat esittelevät, miten eläinten ruokkimisesta, hygieniasta ja kuljettamisesta huolehditaan kiertueella. Sirkus Finlandian merileijonilla on jopa omat passinsa, eikä leijonia saa kuljettaa maasta toiseen ilman viranomaisten lupaa.

1800- ja 1900-lukujen aikana Suomessa ehti kuitenkin esiintyä monia villi- ja petoeläimiä: apinoita, leijonia, norsuja ja karhuja.

Kuuluisin suomalainen leijonankesyttäjä lienee Zoja Puska. Hän syntyi sirkusperheeseen ja aloitti uransa 1950-luvulla kasvattamalla sirkuskarhuja. Myöhemmin hänen perheensä vaihtoi kaksi karhunpoikasta leijonaan.

Sirkus Finlandia ja Suomen Tivoli omistivat omat norsunsa 1960-1980 lukujen aikana. Norsukiellon tullessa voimaan Sirkus Finlandian Vanni-niminen norsu ja Suomen Tivolin Pepita-norsu siirrettiin molemmat Zoolandian eläinpuistoon.

Vaikka villieläimet ovat historiaa Suomen sirkuksissa, lait eivät ole vielä yhtä tiukkoja kaikissa muissa maissa. Ainakin Venäjällä ja Yhdysvalloissa on edelleen näytöksiä, joissa käytetään esimerkiksi norsuja ja kissapetoja.

Kommentit
 • Pikku Kakkosen kierrätysmuoviaskartelut

  Askartele kotiin kertyneistä kierrätysmuoveista monenmoista.

  Askartele itsellesi mahtava aikakone, hauskat aikamatkaajan lasit tai vaikkapa lennokas nappaa pallo kuppiin -peli.

 • Näin teet Tiedonjyvän kokeet kotona

  Näin teet Tiedonjyvän kokeet kotona

  Tiedonjyvä on luonnontieteellisiä ilmiöitä tutkiva ohjelmasarja, jossa opitaan tekemällä. Tiedonjyvän kokeita voit tehdä myös kotona. Katso jaksot ja ohjeet alta.

 • Leikki on tehty sovellettavaksi

  Leikki on lapsen tapa jäsentää ympäröivää maailmaa.

  Usein sanotaan, että ”leikki on lasten työtä.” Joillekin lapsille leikki saattaakin olla työläämpää kuin muille. Silloin me vanhemmat voimme tulla avuksi asenteillamme ja toiminnallamme.

 • Leikkihetki - lasten lempileikkejä Pikku Kakkosessa

  Leikkihetki-sarjassa leikitään lasten omia lempileikkejä.

  Leikkihetki-sarjassa leikitään lasten omia lempileikkejä yhdessä Susannan kanssa. Leikkihetken leikeissä on mukana liikuntarajoitteisia lapsia ja muulla kuin puheella kommunikoivia lapsia. Ohjelmassa käytetään mm. tukiviittomia, tablettia sekä katseella ohjattavaa tietokonetta kommunikoinnin tukena.