Hyppää pääsisältöön

Nuorelle eutanasia masennuksen vuoksi Belgiassa – tapaus jakaa mielipiteet Suomessa

Belgialainen 24-vuotias Laura-niminen nainen kertoo kärsineensä lapsuudesta lähtien masennuksesta ja itsetuhoisista ajatuksista

Belgia laillisti eutanasian vuonna 2002. // Kuva: EPA. Kuvaaja: OLIVIER HOSLET

Newsweek uutisoi hiljattain, että Belgiassa on myönnetty 24-vuotiaalle masennuksesta kärsivälle Lauralle eutanasia. Laura on ollut mielisairaalassa 21-vuotiaasta lähtien ja yrittänyt toistuvasti itsemurhaa. Eutanasian toteuttamispäivää ei ole vielä päätetty.

Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halilan mukaan eutanasia myönnetään yli 90 prosenttisesti ihmisille, joilla on parantumaton syöpä tai neurologisia sairauksia, jotka aiheuttavat hallitsemattomia kipuja. Eutanasia on myönnetty muutamia kertoja myös masentuneille.

Belgialainen Laura kertoo Newsweekille, ettei kuolema ei tunnu hänestä valinnalta. Hän on omien sanojen mukaansa tehnyt kaikkensa, mutta ei ole onnistunut.

- Tämän tapauksen tekee erityisen ongelmalliseksi se, että kyseessä on nuori ihminen.  Aiemmin Belgiassa hyväksyttiin eutanasia tappavasta sairaudesta kärsiville lapsille. Tämäkin on poikkeuksellista niissä maissa missä eutanasia on sallittu, Halila sanoo YleX:lle.

Ihminen määrittelee itse elämänsä laadun

Exitus ry:n päätavoitteena on saada Suomeen aktiivisen eutanasian salliva laki. Yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Ojanteen mukaan kaikissa tapauksissa pitää kuunnella ihmisen omaa toivetta.

- Kukaan muu kuin ihminen itse ei voi määrittää oman elämänsä laatua. Jos masentunut on kokeillut kaikkea, mutta mikään ei auta, miksi häntä ei kuunneltaisi. Tietysti ihmisen täytyy olla oikeustoimikelpoinen, jotta hän ymmärtää, mitä pyynnöstä seuraa. Jos ihminen on esimerkiksi psykoosissa, silloin hän on kuolinavun piirin ulkopuolella, Ojanne sanoo.

Belgialaiselle Lauralle myönnettiin eutanasia masennuksen vuoksi.

Suomessa eutanasia on rikos

Suomessa aktiivinen eutanasia on rikos ja siitä voi saada kahdeksan vuotta vankeutta. Suomen Lääkäriliitto suhtautuu eutanasiaan kielteisesti. Liiton varatoiminnanjohtaja Halilan mukaan potilas ei välttämättä ole vaikeassa masennuksessa täysissä mielen voimissaan.

- Ajattelen, että Belgian tapauksessa yksilön harkinta on kyseenalainen. Mieli voi vielä muuttua, ja hän voi nähdä myöhemmin mahdollisuuksia elämään, Halila sanoo.

Belgia laillisti eutanasian vuonna 2002. Lain mukaan lääkärit voivat auttaa potilaita päättämään elämänsä, jos he ilmaisevat vapaasta tahdostaan halunsa kuolla ja kärsivät sietämättömistä kivuista.

Exitus ry:n puheenjohtaja Jaakko Ojanne luottaa lääkäreiden arviointikykyyn myös Belgian tapauksessa. Ojanne ei tee eroa sille, onko ihmiselle vakavaa kipua aiheuttava sairaus fyysinen tai psyykkinen.

- Eutanasiaa ei myönnetä kevein perustein, eikä sitä kukaan lääkäri kevyesti puolla lausunnossaan, Ojanne sanoo.

Kesäkuussa julkaistun Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista hyväksyy eutanasian. 25–34 -vuotiaista eutanasian hyväksyy jopa 87 prosenttia vastaajista.

Exitus ry:n puheenjohtaja Ojanteen mukaan on oletettavaa, että Suomessa lainsäätäjät ja eduskunta alkavat kuunnella kansan enemmistöä.

Suomen Lääkäriliitto puolestaan haluaa kehittää saattohoitoa ja parantaa kivunhoitoa.

- Eutanasia on vastoin lääkärin etiikkaa. Tarve eutanasiaan vähenee, kun potilailla on luottamus siihen, että heidät hoidetaan asiallisesti, Halila sanoo.

Masennus voi olla jopa tappava sairaus

Suomessa yksi yleisimmistä syistä nuorten työkyvyttömyyteen on masennus.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila ja Exitus ry:n puheenjohtaja Jaakko Ojanne ovat molemmat yhtä mieltä siitä, että masennuksesta kärsiviä pitää auttaa ja hoitaa.

- Psykiatrisessa hoidossa tapahtuu jatkuvasti merkittäviä löydöksiä ja masennusta aletaan paremmin ymmärtää sairautena. Voi olla, että lähitulevaisuudessa löytyy vielä entistä tehokkaampia hoitokeinoja, Halila sanoo.

Ojanne puolestaan painottaa, että hyvää psykiatrista hoitoa pitäisi olla saatavilla jo peruskoulusta lähtien.

- Masennus on sairaus, joka myös tappaa. Jos masentunut ei saa tukea ja hoitoa, niin hän on altis itsemurhalle, Ojanne sanoo.