Hyppää pääsisältöön

Õhtu reidil

Tallinna.
Tallinna. Kuva: DENNIS G. JARVIS tallinna

Tallinnan tornit on melkoinen metafora. Suomalaisille hyvinkin tuttu kaupunkinäkymä on Itämeren historia taskukoossa ja sen tornit ”unohdettujen ihmisten muisto kadonneesta kodista”. Näkymän unenomaisuudesta ja kotikaupungistaan lähtemään joutuvien virolaisten unien maisemasta kirjoittaa virolainen kirjailija Viivi Luik Varjoteatterissaan.

Virolaisen kirjailijan Viivi Luikin syvyyssukellus eurooppalaisiin kohtalonhetkiin ja silmänräpäyksiin on ihmeellinen kirja. Viron rantoja huuhtelee Suomenlahti, Itämeri, jonka laineet pyyhkivät mantereen yli aina Välimerelle asti. Itämeri, Baltic Sea, Ostsee, Baltisches Meer, Mare Balticum.

Aallot Itämerellä.
Aallot Itämerellä. Kuva: Yle, Salla Hongisto itämeri

Itämeri ilman historiaa on pelkkiä raakunkuoria. Itämeri ilman biologiaa ja suojelua on särkyneitä raakunkuoria. Maakaasuputkien ja sukellusvenejahtien Itämeri ei kulttuuria kaipaa.
kuvitus itämeren heinäkuu -projektia varten
kuvitus itämeren heinäkuu -projektia varten Kuva: Yle/Erkki Suonio itämeren heinäkuu

Mutta mikä on Itämeren sävel? Onko se Georg Otsin Ilta redillä vai Buddenbrookien Hannon sonaatti? Lyypekistä Pietariin on pitkä matka ja Baltian meren ylittäminen on valtava pohjoinen metafora, yhtä iso kuin Hansa Euroopan kaupunkien historiassa.

Varjoteatterin kertoja törmää omaan ja kotimaansa historiaan matkallaan Berliiniin ja Berliinistä Roomaan. Eurooppaa ei kuitenkaan voi jakaa vaikka vihan ja vainon vuodet seuraavatkin lapsuusmuistoina.

Kesälukemiseksi suosittelen Viivi Luikin terävää ja surumielistä, tunteikasta ja analyyttista Varjoteatteria, esseististä muistelmateosta ja fiktiivistä elämänkertaa (suom. Anja Salokannel).

Lauantaina 18.7. kuunnellaan Itämeren innoittamia toivelevyjä ja –runoja. Itämeri soi sävelinä ja sanoina!

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri