Hyppää pääsisältöön

Parisuhde tarvitsee tasapainoa, kaksi jalkaa ja tukevan pöydän

nainen tekee joogan tasapainoliikettä rannalla
nainen tekee joogan tasapainoliikettä rannalla Kuva: Pixabay / public domain jooga,prisma studio

Seiso jalat tukevasti maassa ja ajattele parisuhdettasi. Onko se tasapainossa? Nosta sitten toinen jalka ilmaan ja ajattele parisuhdettasi yhdellä jalalla seisten. Miltä nyt tuntuu?

Yhdellä jalalla seisominen haastaa tasapainosi, mutta ei vain fyysisesti, vaan myös henkisenä tilana. Ihmiset kokevat tunteita paitsi mielessään myös kehossaan ja tutkimuksen mukaan keholliset tuntemukset vaikuttavat tunteisiimme - jopa niihin kaikkein syvimpiin.

Kuppi kuumaa sulattaa sydämen

Tutkimusten mukaan kuppi kuumaa juomaa lämmittää paitsi kättäsi myös tunteitasi ja asenteitasi jopa ventovieraita kohtaan. Tämän suuntaisia tuloksia saatiin myös tutkimuksessa, jossa koehenkilöitä pyydettiin aivoskannerissa lukemaan joko rakastavia ja lämpimiä tai neutraaleja viestejä ystäviltä ja rakkailta tai pitämään lämmintä tai viileää esinettä kädessään. Aivokuvantamisella nähtiin, että sosiaalisten suhteiden synnyttämä lämpö (rakastavat viestit) ja fyysinen lämpö (lämmin esine kädessä) aiheuttivat samankaltaista aivoaktivaatiota. Sen sijaan neutraalien viestien lukemisen ja viileän esineen pitelemisen aiheuttamien aivoaktivaatioiden välillä ei nähty yhteyttä.

Tutkimuksessa pyydettiin vähintään vuoden parisuhteessa olleita opiskeijoita arvioimaan elämäänsä, parisuhdettaan ja kumppaniaan pöydän ääressä. Puolet koehenkilöistä sai istua tavallisten, tukevien pöytien ääressä, mutta toiselle ryhmälle tarjottiin työpisteitä, jotka huojuivat. Tutkijat huomasivat, että huojuvien pöytien ja epävarmojen tunteiden välillä oli selvä korrelaatio. Huojuvien pöytien ääressä oma rakkauselämäkin tuntui epävarmemmalta kuin tukevien pöytien ääressä.

Arki on arkisempaa yhdellä jalalla seisten

Palataan tasapainottelemaan yhdellä jalalla. Edellä mainitun tutkimuksen toisessa osassa koehenkilöiden määrää ja ikäjakaumaa lisättiin. Näitä jo pidempään parisuhteessa olleita koehenkilöitä pyydettiin seisomaan koneen ääressä ja arvioimaan elämäänsä, parisuhdettaan ja kumppaniaan. Puolta koehenkilöistä pyydettiin seisomaan yhdellä jalalla, kun taas toinen puoli koehenkilöistä sai täyttää kyselyn seisten molemmat jalat tukevasti maassa. Kyselyyn vastaamisen jälkeen koehenkilöitä pyydettiin vielä kirjoittamaan pieni viesti tunteistaan kumppanilleen.

kivistä rakennettu hutera pino rannalla
kivistä rakennettu hutera pino rannalla Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Tutkijoiden mukaan koehenkilöt, jotka arvioivat parisuhdettaan yhdellä jalalla seisten, arvioivat sen tulevaisuuden epävarmemmaksi kuin koehenkilöt, jotka saivat seistä molemmilla jaloilla. Myös koehenkilöiden kumppanilleen kirjoittamissa viesteissä oli eroa. Yhdellä jalalla seisten kirjoitetut viestit olivat asiallisempia, arkisempia ja vähemmän romanttisia kuin tukevasti seisten kirjoitetut viestit.

Jos siis pohdit parisuhteesi tilaa, muista pitää molemmat jalat tukevasti maassa tai istua tukevalla tuolilla ja varmistaa, ettei pöytäsi huoju. Eikä kuppi kuumaa kahvia tai teetä ole siinä yhtään pahitteeksi.

Kommentit
 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?