Hyppää pääsisältöön

Euroviisusta tangoksi

Mika Toivanen tangolaulukilpailun finaalin karsinnassa
Mika Toivanen tangolaulukilpailun finaalin karsinnassa Kuva: Erno Kulmala/Yle seinäjoen tangomarkkinat 2015

Tämän vuoden tangolaulukilpailussa kuullaan taas monta kappaletta, joiden alkuperäinen tyylilaji ei ole tango. Esimerkiksi Kuningasfinaalissa kuullaan Montenegron tämän vuoden euroviisu Adion suomenkielisenä versiona nimellä Hyvästi. Siihen on tehnyt suomenkieliset sanat Kyösti Mäkimattila ja tangosovituksen Mika Toivanen

Myöskään Kuningasfinaalin toisen kilpailukierroksen kappaleet eivät alunperin ole tangoja, vaan Dannyn tunnetuksi tekemiä kappaleita 60-luvulta.

Tangolaulukilpailun musiikillinen johtaja, pianisti Mika Toivanen on mies jonka tehtävänä on sovittaa kappaleet tangomaisiksi, jotta ne istuvat tangolaulukilpailuun. Toivolan mukaan kaikki kappaleet voivat kääntyä tangoksi, jos vain niin halutaan, koska tangossa omat tunnisttettavat elementtinsä.

– Rytmiikka on se, joka tekee tangon. Kappale ei olisi tangoa, jos siinä ei olisi näitä tuttuja, tangomaisia elementtejä mukana, sanoo Toivola.

Toinen merkittävä asia kappaleen “tangoutumisessa” on Toivolan mukaan esittäjä.

— Ehkä hieman kaukaa haettuna esimerkkinä, jos esimerkiksi Paula Koivuniemelle tekee minkälaisen sovituksen tahansa, kuulostaa se aina "paulakoivuniemeltä", koska Paulalla on niin tunnistettava soundi. Sama pätee näiden tangofinalistien kanssa. Tänne päätyäkseen heillä on oltava on ominainen “tangosoundinsa”, joten vaikka he laulaisivat Sielun Veljiä, kuulostaisi se helposti heidän laulamanaan tangolta.

Katso Hyvästi-kappaleen alkuperäinen versio

Kommentit
 • Danny: Artistin oltava itsensä paras kaveri

  Tangotuomarin tärkein tehtävä opastaa eteenpäin

  Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsasen osallistuminen tangotuomaristoon herättänyt osassa yleisöstä jonkin verran ihmetystä ja epäilyjä. Dannyhan tunnetaan urastaan nimenomaan pop-musiikin parissa. Jotkut olisivat kenties kaivanneet hänen tilalleen tuomaristoon nimenomaan vanhan tanssimusiikin legendaa. Danny kuitenkin muistuttaa, että nykyään pop ja iskelmä, - mukaan lukien tango ja muu tanssimusiikki, ovat hyvin lähellä toisiaan.

 • Tämän vuoden tangokuningas on Aki Samuli

  Kisan ensikertalainen hurmasi bassollaan tuomarit ja yleisön

  Tämän vuoden tangokuninkaasta sekä tuomaristo, alueraadit että yleisö olivat harvinaisen samaa mieltä. Aki Samuli oli mukana tangokisassa ensimmäistä kertaa, mutta hurmasi syvällä bassollaan niin yleisön kuin tuomaristonkin. Aki Samuli voitti jo aiemmin tangoviikolla päättyneen Yleisön suosikki –äänestyksen. Hän myös keräsi sekä tuomareilta että alueraadeilta suurimmat mahdolliset pisteet.

 • Tangotuomarit oman maratoninsa loppusuoralla

  Pelkkä finaaliesitys ei ratkaise voittajaa

  Tangotuomareiden työstä näkyy TV-ruudussa vain murto-osa. Tuomaristo on seurannut kilpailijoiden esityksiä Turun Tangomaratonilta lähtien kymmeniä tunteja. Laulaminen ja esiintyminen ovat tärkeimpiä kriteereitä kuninkaallisen valinnassa, mutta myös lavan takana tapahtuvilla asioilla on oma merkityksensä.