Hyppää pääsisältöön

Tämän vuoden tangokuningas on Aki Samuli

Tämän vuoden tangokuninkaasta sekä tuomaristo, alueraadit että yleisö olivat harvinaisen samaa mieltä. Aki Samuli oli mukana tangokisassa ensimmäistä kertaa, mutta hurmasi syvällä bassollaan niin yleisön kuin tuomaristonkin.

Aki Samuli voitti jo aiemmin tangoviikolla päättyneen Yleisön suosikki –äänestyksen. Hän myös keräsi sekä tuomareilta että alueraadeilta suurimmat mahdolliset pisteet.

— En olis uskonut, kun kisaan lähdin, että tähän päädytään. Mutta on kyllä ihan älytön fiilis, herranjumala, päivitteli pöllämystyneen oloinen kuningas heti kruunauksen jälkeen.

— Nyt pitää vaan täyttää näin yksimielisen suosion asettamat odotukset. Olla Suomen paras tangokuningas.

Nyt pitää vaan täyttää näin yksimielisen suosion asettamat odotukset. Olla Suomen paras tangokuningas.― Aki Samuli

Kuningasfinaalin ensimmäisellä kierroksella Aki Samuli esitti yhden Olavi Virran suosituimmista tangoista, Hurmio-tangon. Tangotuomari Dannyn mukaan Aki oli painautunut tunnistettavalla äänellään jo tuomariston luihin ja ytimiin. Tervetuloa alalle, toivotti Danny ensimmäisen kierroksen jälkeen antamansa arvion lopuksi.

Finaalin toiselle kierrokselle tuomaristo valitsi Akin ensimmäisen kierroksen parhaimpana. Esitettäväkseen hän sai Dannyn tunnetuksi tekemän kappaleen Vähän ennen kyyneleitä.

Alueraadeilta Aki sai suurimman mahdollisen pistemäärän, 50 pistettä. Kaikki alueraadit antoivat Aki Samulille täyden kympin ja superfinaalissa oli kiistaton. Kaksintaisteluparikseen hän sai Kalle Jussilan, joka keräsi alueraadilta 36 pistettä.

Superfinaalikappaleena oli Montenegron vuoden 2015 euroviisu, jonka kuningaskandidaatit lauloivat duettona tangokuningatar Susanna Heikin kanssa. Serbialaisen Željko Joksimovićin säveltämän kappaleen oli suomeksi sanoittanut Kyösti Mäkimattila.

Tangokruunun tuomaristo luovutti Akille täysin yksimielisesti. Ratkaisuhetkellä jokainen tuomari nosti vihreän, ykkössijaa tarkoittavan pistelapun.

Kommentit
 • Danny: Artistin oltava itsensä paras kaveri

  Tangotuomarin tärkein tehtävä opastaa eteenpäin

  Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsasen osallistuminen tangotuomaristoon herättänyt osassa yleisöstä jonkin verran ihmetystä ja epäilyjä. Dannyhan tunnetaan urastaan nimenomaan pop-musiikin parissa. Jotkut olisivat kenties kaivanneet hänen tilalleen tuomaristoon nimenomaan vanhan tanssimusiikin legendaa. Danny kuitenkin muistuttaa, että nykyään pop ja iskelmä, - mukaan lukien tango ja muu tanssimusiikki, ovat hyvin lähellä toisiaan.

 • Tämän vuoden tangokuningas on Aki Samuli

  Kisan ensikertalainen hurmasi bassollaan tuomarit ja yleisön

  Tämän vuoden tangokuninkaasta sekä tuomaristo, alueraadit että yleisö olivat harvinaisen samaa mieltä. Aki Samuli oli mukana tangokisassa ensimmäistä kertaa, mutta hurmasi syvällä bassollaan niin yleisön kuin tuomaristonkin. Aki Samuli voitti jo aiemmin tangoviikolla päättyneen Yleisön suosikki –äänestyksen. Hän myös keräsi sekä tuomareilta että alueraadeilta suurimmat mahdolliset pisteet.

 • Tangotuomarit oman maratoninsa loppusuoralla

  Pelkkä finaaliesitys ei ratkaise voittajaa

  Tangotuomareiden työstä näkyy TV-ruudussa vain murto-osa. Tuomaristo on seurannut kilpailijoiden esityksiä Turun Tangomaratonilta lähtien kymmeniä tunteja. Laulaminen ja esiintyminen ovat tärkeimpiä kriteereitä kuninkaallisen valinnassa, mutta myös lavan takana tapahtuvilla asioilla on oma merkityksensä.