Hyppää pääsisältöön

Tangotuomarit oman maratoninsa loppusuoralla

Danny ja Ile Vainio seuraavat kuningasfinalistien lauluharjoituksia
Danny ja Ile Vainio seuraavat kuningasfinalistien lauluharjoituksia Danny ja Ile Vainio seuraavat kuningasfinalistien lauluharjoituksia Kuva: Yle/ Miikka Varila seinäjoen tangomarkkinat 2015

Tangotuomareiden työstä näkyy TV-ruudussa vain murto-osa. Tuomaristo on seurannut kilpailijoiden esityksiä Turun Tangomaratonilta lähtien kymmeniä tunteja. Laulaminen ja esiintyminen ovat tärkeimpiä kriteereitä kuninkaallisen valinnassa, mutta myös lavan takana tapahtuvilla asioilla on oma merkityksensä.

Tangomarkkinat 2015 laulukilpailun tuomariston urakka alkoi Turun Tangomaratonilta. Silloin mukana oli 60 laulajaa, joista valittiin kahdella kilpailukierroksella 16 kilpailijaa Finaalin karsintaan.

Tuomaristo vetäytyy miettimään ketkä jatkavan Tangomaratonin toiselle kierrokselle.
Tuomarit Tangomaratonin ensimmäisen kierroksen jälkeen Tuomaristo vetäytyy miettimään ketkä jatkavan Tangomaratonin toiselle kierrokselle. Kuva: Yle/ Miikka Varila seinäjoen tangomarkkinat 2015

— Ensin katsottiin ja kuunneltiin 60 esitystä. Sitten palaveerattiin ja valittiin kilpailijat Semifinaalin toiselle kierrokselle. Toisella kierroksella kuunneltiin 30 kilpailijaa vielä uudemman kerran ja heistä valittiin 16 Finaalin karsintaan. – Yhteensä 12 tuntia ja 90 tangoesitystä, kertaa Ile Vainio.

Finaalin karsinnassa tuomaristo perehtyi kilpailijoiden ruutukarismaan ja hermojen hallintaan TV-kameroiden edessä. Tuomaristo seurasi silloin myös harjoitukset ja valitsi 12 finalistia harjoitusten ja TV:ssä nähdyn esityksen perusteella.

Tauotonta tuomarointia Tangomarkkinaviikolla

Varsinainen rypistys myös tuomaristolle on Tangomarkkinaviikko Seinäjoella.

Aluksi, keskiviikkoaamuna, tuomaristo haastatteli jokaisen finalistin henkilökohtaisesti.

— Kyselimme kilpailijoilta ihan kaikesta. Selvitimme heidän taustojaan ja yritimme muodostaa käsitystä siitä onko kilpailijalla tahto ja valmiudet hoitaa tangokuninkaallisvuosi tehtävän edellyttämällä tavalla, kertoo Ile Vainio.

Pikapalaveri Tango Paviljongin ovella.
Pikapalaveri Tango Paviljongin ovella. Pikapalaveri Tango Paviljongin ovella. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen helena lindgren

— Juu, varsinainen finalistien piinapenkki. Tuntuu, että monet kilpailijat jännittivät tuomarihaastattelua enemmän kuin esiintymisiä, pohtii Martti Haapamäki.

Sekä virallisia että epävirallisia tuomaripalavereita pidetään koko tangoviikon ajan monta kertaa päivässä. Paitsi esiintyminen ja laulaminen, voittajan valintaan vaikuttaa myös se, millaisen vaikutelman kilpailija antaa itsestään lavan ulkopuolella.

— Puimme palavereissa, mitä kullakin tuomarilla on jäänyt mistäkin kilpailijasta mieleen. Keskustelemme, miten kutakin kilpailijaa pitäisi sparrata. Pohdimme missä asioissa juuri hän tarvitsee opastusta, mihin hänen esiintymisessä, laulamisessa tai keikkapaikalla olemisessa pitäisi kiinnittää huomiota, kertoo Marita Taavitsainen.

Finalistien keikat syynissä

Tuomarit seuraavat kuningatarfinalistien esityksiä Tango Paviljongilla
Tuomaristo kuningatarfinalistien keikalla Tuomarit seuraavat kuningatarfinalistien esityksiä Tango Paviljongilla Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen seinäjoen tangomarkkinat 2015

Harjoitusten seuraamisen lisäksi tuomareilla on velvollisuus seurata kilpailijoita tositoimissa eli yleisön edessä.

— Tangopaviljongin backstagella ollaan istuttu kolmena päivänä pitkälle yli puolen yön ja seurattu sitä, miten kilpailijat osaavat viihdyttää yleisöä ja miten he tulevat yleisön kanssa toimeen lavan ulkopuolella, kertoo Helena Lindgren.


Kilpailijoiden sparraamiseen on paneuduttava

Martti Haapamäki ja Marita Taavitsainen antavat palautetta Benjamin Enrothille
Marrti Haapamäki ja Marita Taavitsainen antavat palautetta Benjamin Enrothille Martti Haapamäki ja Marita Taavitsainen antavat palautetta Benjamin Enrothille Kuva: Yle/ Miikka Varila benjamin enroth

Kaikki kilpailijat luonnollisesti harjoittelevat myös Finaalin toisen kierroksen ja Superfinaalin kappaleita. Kuningasfinaalin toisella kierroksella kilpailijat saavat esitettäväkseen Dannyn tunnetuksi tekemiä kappaleita. Tulkinnallinen sparraus lankesi tässä yhteydessä itseoikeutetusti hänelle.

— Huomasin, että monet yrittävät matkia samanlaista pehmeää laulutyyliä, millä minä ne olen aikoinaan laulanut. Sanoin kuningasfinalisteillle, että sovitus on nyt ihan erilainen, seuratkaa sitä älkääkä yrittäkö matkia. Tehkää laulusta itsenne näköinen ja sellainen, että se sopii tango-orkesterin sovitukseen, kertoo Danny.

Kuninkaallisen valintaan siis vaikuttavat monet muutkin seikat kuin TV-ohjelmassa nähty esitys.

— Tietysti ne asiat, mitkä tapahtuvat esiintymislavan ulkopuolella, vaikuttavat lopulliseen valintaan melko vähän, mutta nekin pitää tietää, että voidaan muodostaa kokonaiskuva siitä kuka on loppujen lopuksi paras. Laulu ja esiintyminen edellä mennään tuomaroinnissa ilman muuta, vakuuttaa Martti Haapamäki.

Marita Taavitsainen vertaa Tangolaulukilpailua sadan kilometrin juoksukilpailuun, jossa TV:ssä näytettävä Finaali on siitä viimeiset sata metriä.

– Mutta voi siinäkin kompastua, muistuttaa Martti Haapamäki.

Kommentit
 • Danny: Artistin oltava itsensä paras kaveri

  Tangotuomarin tärkein tehtävä opastaa eteenpäin

  Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsasen osallistuminen tangotuomaristoon herättänyt osassa yleisöstä jonkin verran ihmetystä ja epäilyjä. Dannyhan tunnetaan urastaan nimenomaan pop-musiikin parissa. Jotkut olisivat kenties kaivanneet hänen tilalleen tuomaristoon nimenomaan vanhan tanssimusiikin legendaa. Danny kuitenkin muistuttaa, että nykyään pop ja iskelmä, - mukaan lukien tango ja muu tanssimusiikki, ovat hyvin lähellä toisiaan.

 • Tämän vuoden tangokuningas on Aki Samuli

  Kisan ensikertalainen hurmasi bassollaan tuomarit ja yleisön

  Tämän vuoden tangokuninkaasta sekä tuomaristo, alueraadit että yleisö olivat harvinaisen samaa mieltä. Aki Samuli oli mukana tangokisassa ensimmäistä kertaa, mutta hurmasi syvällä bassollaan niin yleisön kuin tuomaristonkin. Aki Samuli voitti jo aiemmin tangoviikolla päättyneen Yleisön suosikki –äänestyksen. Hän myös keräsi sekä tuomareilta että alueraadeilta suurimmat mahdolliset pisteet.

 • Tangotuomarit oman maratoninsa loppusuoralla

  Pelkkä finaaliesitys ei ratkaise voittajaa

  Tangotuomareiden työstä näkyy TV-ruudussa vain murto-osa. Tuomaristo on seurannut kilpailijoiden esityksiä Turun Tangomaratonilta lähtien kymmeniä tunteja. Laulaminen ja esiintyminen ovat tärkeimpiä kriteereitä kuninkaallisen valinnassa, mutta myös lavan takana tapahtuvilla asioilla on oma merkityksensä.