Tangotuomareiden työstä näkyy TV-ruudussa vain murto-osa. Tuomaristo on seurannut kilpailijoiden esityksiä Turun Tangomaratonilta lähtien kymmeniä tunteja. Laulaminen ja esiintyminen ovat tärkeimpiä kriteereitä kuninkaallisen valinnassa, mutta myös lavan takana tapahtuvilla asioilla on oma merkityksensä.
Tangomarkkinat 2015 laulukilpailun tuomariston urakka alkoi Turun Tangomaratonilta. Silloin mukana oli 60 laulajaa, joista valittiin kahdella kilpailukierroksella 16 kilpailijaa Finaalin karsintaan.

— Ensin katsottiin ja kuunneltiin 60 esitystä. Sitten palaveerattiin ja valittiin kilpailijat Semifinaalin toiselle kierrokselle. Toisella kierroksella kuunneltiin 30 kilpailijaa vielä uudemman kerran ja heistä valittiin 16 Finaalin karsintaan. – Yhteensä 12 tuntia ja 90 tangoesitystä, kertaa Ile Vainio.
Finaalin karsinnassa tuomaristo perehtyi kilpailijoiden ruutukarismaan ja hermojen hallintaan TV-kameroiden edessä. Tuomaristo seurasi silloin myös harjoitukset ja valitsi 12 finalistia harjoitusten ja TV:ssä nähdyn esityksen perusteella.
Tauotonta tuomarointia Tangomarkkinaviikolla
Varsinainen rypistys myös tuomaristolle on Tangomarkkinaviikko Seinäjoella.
Aluksi, keskiviikkoaamuna, tuomaristo haastatteli jokaisen finalistin henkilökohtaisesti.
— Kyselimme kilpailijoilta ihan kaikesta. Selvitimme heidän taustojaan ja yritimme muodostaa käsitystä siitä onko kilpailijalla tahto ja valmiudet hoitaa tangokuninkaallisvuosi tehtävän edellyttämällä tavalla, kertoo Ile Vainio.

— Juu, varsinainen finalistien piinapenkki. Tuntuu, että monet kilpailijat jännittivät tuomarihaastattelua enemmän kuin esiintymisiä, pohtii Martti Haapamäki.
Sekä virallisia että epävirallisia tuomaripalavereita pidetään koko tangoviikon ajan monta kertaa päivässä. Paitsi esiintyminen ja laulaminen, voittajan valintaan vaikuttaa myös se, millaisen vaikutelman kilpailija antaa itsestään lavan ulkopuolella.
— Puimme palavereissa, mitä kullakin tuomarilla on jäänyt mistäkin kilpailijasta mieleen. Keskustelemme, miten kutakin kilpailijaa pitäisi sparrata. Pohdimme missä asioissa juuri hän tarvitsee opastusta, mihin hänen esiintymisessä, laulamisessa tai keikkapaikalla olemisessa pitäisi kiinnittää huomiota, kertoo Marita Taavitsainen.
Finalistien keikat syynissä

Harjoitusten seuraamisen lisäksi tuomareilla on velvollisuus seurata kilpailijoita tositoimissa eli yleisön edessä.
— Tangopaviljongin backstagella ollaan istuttu kolmena päivänä pitkälle yli puolen yön ja seurattu sitä, miten kilpailijat osaavat viihdyttää yleisöä ja miten he tulevat yleisön kanssa toimeen lavan ulkopuolella, kertoo Helena Lindgren.
Kilpailijoiden sparraamiseen on paneuduttava

Kaikki kilpailijat luonnollisesti harjoittelevat myös Finaalin toisen kierroksen ja Superfinaalin kappaleita. Kuningasfinaalin toisella kierroksella kilpailijat saavat esitettäväkseen Dannyn tunnetuksi tekemiä kappaleita. Tulkinnallinen sparraus lankesi tässä yhteydessä itseoikeutetusti hänelle.
— Huomasin, että monet yrittävät matkia samanlaista pehmeää laulutyyliä, millä minä ne olen aikoinaan laulanut. Sanoin kuningasfinalisteillle, että sovitus on nyt ihan erilainen, seuratkaa sitä älkääkä yrittäkö matkia. Tehkää laulusta itsenne näköinen ja sellainen, että se sopii tango-orkesterin sovitukseen, kertoo Danny.
Kuninkaallisen valintaan siis vaikuttavat monet muutkin seikat kuin TV-ohjelmassa nähty esitys.
— Tietysti ne asiat, mitkä tapahtuvat esiintymislavan ulkopuolella, vaikuttavat lopulliseen valintaan melko vähän, mutta nekin pitää tietää, että voidaan muodostaa kokonaiskuva siitä kuka on loppujen lopuksi paras. Laulu ja esiintyminen edellä mennään tuomaroinnissa ilman muuta, vakuuttaa Martti Haapamäki.
Marita Taavitsainen vertaa Tangolaulukilpailua sadan kilometrin juoksukilpailuun, jossa TV:ssä näytettävä Finaali on siitä viimeiset sata metriä.
– Mutta voi siinäkin kompastua, muistuttaa Martti Haapamäki.