Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Juha Nurmisen elämästä

Juha Nurmisen kuusi kuvaa
Juha Nurmisen kuusi kuvaa Kuva: Juha Nurmisen arkisto / Yle juha nurminen

Olen ylpeä suloisesta kääpiömerihevosen kuvastani, se on mun baby, virnistää merenkulkuneuvos Juha Nurminen esitellessään harvinaista otostaan. Hän on hurahtanut paitsi sukeltamiseen myös antiikkisiin maailmankarttoihin, joiden etsiminen on ollut joskus kuin Indiana Jonesin seikkailusta.

Neljännen polven yrittäjä Juha Nurminen sai kipinän mereen jo lapsena. Juhan mieleen ovat jääneet purjehdukset isän kanssa ja reissut perhevarustamon laivoilla. Jännää oli, kun pääsi konehuoneeseen tai ohjaamaan isoa laivaa. Laivoja myös menetettiin. Vuonna 1946 laiva ajoi miinaan ja tuhoutui, kuten myös vuonna -51. Juha muistaa kuinka kotiin tuli soittoja onnettomuudesta. Kaikissa perheissä ei tuolloin ollut puhelinta, mutta Juhan laivanvarustajaisä hoiti työtään myös kotona.

Sukellan niin kauan kuin henki pihisee.

Varustamon historia alkaa vuodesta 1891, jolloin Juhan isoisän isä Johan Nurminen rakennutti Raumalla kuunari Uljaan. John Nurminen-varustamon rinnalle syntyi myöhemmin huolinta-ja logistiikkatoimintaa. Juha aloitti uransa heti koulun jälkeen harjoittelijana perheyrityksessä ja on jatkanut siitä eteenpäin. Juhan pitäisi olla jo eläkkeellä, mutta päivät kuluvat John Nurminen Säätiössä, jonka hän perusti v.1992 vaalimaan merikulttuuria.

Merensuojeluun Juha Nurminen havahtui, kun oli lähdössä veneilemään poikansa kanssa v.1997. Hän järkyttyi nähdessään sinilevälautat ja ajatteli, että jotain on tehtävä. Myöhemmin John Nurminen Säätiö alkoi tehdä työtä Itämeren kunnon parantamiseksi. Merkittävä etappi oli v.2012 kemiallisen fosforinpoiston aloittaminen Pietarin jätevedenpuhdistamoilla, minkä ansioista merivedet ovat alkaneet kirkastua. Aikomuksena on puhdistaa myös muiden rannikkomaiden esim.Puolan vessavesiä ja vähentää Suomen rannikon maatalouden päästöjä.

Itämeren suojelussa on kyse vessavesien putsaamisesta.

Minkälaisen mallin Juha sai isältään yrittäjyydestä? Mikä antiikkikartoissa ja sukeltamisessa kiehtoo? Miltä Itämeren tulevaisuus näyttää? Merekulkuneuvos Juha Nurminen valitsee elämänsä kuvat ja kertoo niihin liittyviä tarinoita. Toimittajana Minna Korhonen.

Kommentit
 • Keskustele luottamuksesta

  Mitä tarkoittaa luottamus työpaikalla?

  Mitä on luottamus työpaikalla? Miten esimies on vastuussa luottamuksellisen ilmapiirin luomisessa? Entä työntekijät? Miten epäluottamusta pitäisi lähteä korjaamaan?

 • Koululintsarista tuli kirjailija

  Eve Hietamiehen tarina kertoo sinnikyydestä

  Koululintsarista tuli kirjailija Kirjailija Eve Hietamies tunnetaan erityisesti Yösyöttö-trilogiastaan, joka kertoo yksinhuoltajaisä Antti Pasasen elämästä. Uusikin kirja on tekeillä. Even kirjailijatarina on tarina sinnikkyydestä: koulu meni penkin alle, mutta kotona oli kirjoituskone, jota Eve takoi teini-iästä lähtien.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele luottamuksesta

  Mitä tarkoittaa luottamus työpaikalla?

  Mitä on luottamus työpaikalla? Miten esimies on vastuussa luottamuksellisen ilmapiirin luomisessa? Entä työntekijät? Miten epäluottamusta pitäisi lähteä korjaamaan?

 • Koululintsarista tuli kirjailija

  Eve Hietamiehen tarina kertoo sinnikyydestä

  Koululintsarista tuli kirjailija Kirjailija Eve Hietamies tunnetaan erityisesti Yösyöttö-trilogiastaan, joka kertoo yksinhuoltajaisä Antti Pasasen elämästä. Uusikin kirja on tekeillä. Even kirjailijatarina on tarina sinnikkyydestä: koulu meni penkin alle, mutta kotona oli kirjoituskone, jota Eve takoi teini-iästä lähtien.

 • 13 kertaa Matti Nykänen

  Miten urheilijat ja urheilun tuntijat näkevät Matti Nykäsen.

  Matti Nykänen oli yksi monista Ylen Urheilu-Suomen haastateltavista kaksi vuotta sitten. Helmikuun 15. päivänä 2017 tehdyssä haastattelussa Nykänen puhui avoimesti ja hyväntuulisesti urastaan ja repaleisesta elämästään. "Kyllä on ollut ihan kaaosta. Juttuja on tehty kynällä ja värittämällä aika perkeleesti, mutta ei se mulla helppoa ole ollut.

 • Keskustele täällä nuorten taloustaidoista!

  Nuorten taloustaidot kuntoon

  Opettajat ovat huolissaan nuorten huonoista taloustaidoista, kertoo Taloudellisen tiedotustoimiston raportti. Miksi taidot ovat huonot ja miten asiaa voisi korjata? Juho-Pekka Rantalan vieraina TAT:n raportin kirjoittanut asiantuntija Eija Seppänen ja Suomen Opiskelija-allianssi OSKU:n puheenjohtaja Emmi Pentikäinen, joka on itsekin kantapään kautta oppinut taloudenpidon aakkoset.

 • Keskustele täällä hyvinvointivaltiosta!

  Pitäisikö hyvinvointivaltioaate päivittää?

  Hyvinvointivaltio passivoi ihmisiä, luo kannustinloukkuja ja lisää ihmisten piittaamattomuutta. Se on tehnyt toisten kustannuksella elämisestä yhteiskuntamoraalisen kansantaudin. Tätä mieltä on kulttuurin tutkija, sosiologian dosentti Jari Ehrnrooth.

 • Jukka Petäjän elämän eurooppalais-amerikkalaiset tuulet

  Jukka Petäjän elämän eurooppalais-amerikkalaiset tuulet

  Jukka Petäjä, Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen tuottaja ja kirjallisuuskriitikko, on kirjoittanut maamme ykköspäivälehteen vuodesta 1988. Ennen tuottajuuttaan hän toimi 10 vuotta lehden kulttuuritoimituksen päällikkönä. Kokenut journalisti vainuaa herkästi maailman intellektuellien viimeisimmät liikkeet. Henkilökohtaamisten kautta hän tarjoilee ne taitavasti lukijoiden nautittaviksi. Kriitikko Petäjä kirjoittaa aina terävän, silti humaanin näkemyksen sekä eurooppalaisen – erityisesti italialaisen – että amerikkalaisen kirjallisuuden uutuuksiin. Huolellisesti ja laajasti taustoitettuna, sillä se on luotettavan kriitikon tunnusmerkki. Kaiken pohjana on valtava tutkimustyö. Muukin kuin kirjallisuus puhuttelee Jukka Petäjää. Taiteissa aistii parhaiten ajan askelluksen ja hengen.

 • Keskustele täällä asuntokaupasta!

  Asuntomarkkinoiden näkymät

  Millainen asuntokauppavuosi tulee vuosi 2019 olemaan? Onko kaupankäynti hidastumassa? Onko asunto yhä hyvä sijoitus? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Maria-Elena Cowell Kiinteistövälitysalan keskusliitosta, kehitysjohtaja Pekka Ronkainen kiinteistövalitysyhtiö ReMax Suomesta ja pankinjohtaja Sami Vallinkoski asuntorahoittamiseen erikoistuneesta Hypo-pankista.