Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Juha Nurmisen elämästä

Juha Nurmisen kuusi kuvaa
Juha Nurmisen kuusi kuvaa Kuva: Juha Nurmisen arkisto / Yle juha nurminen

Olen ylpeä suloisesta kääpiömerihevosen kuvastani, se on mun baby, virnistää merenkulkuneuvos Juha Nurminen esitellessään harvinaista otostaan. Hän on hurahtanut paitsi sukeltamiseen myös antiikkisiin maailmankarttoihin, joiden etsiminen on ollut joskus kuin Indiana Jonesin seikkailusta.

Neljännen polven yrittäjä Juha Nurminen sai kipinän mereen jo lapsena. Juhan mieleen ovat jääneet purjehdukset isän kanssa ja reissut perhevarustamon laivoilla. Jännää oli, kun pääsi konehuoneeseen tai ohjaamaan isoa laivaa. Laivoja myös menetettiin. Vuonna 1946 laiva ajoi miinaan ja tuhoutui, kuten myös vuonna -51. Juha muistaa kuinka kotiin tuli soittoja onnettomuudesta. Kaikissa perheissä ei tuolloin ollut puhelinta, mutta Juhan laivanvarustajaisä hoiti työtään myös kotona.

Sukellan niin kauan kuin henki pihisee.

Varustamon historia alkaa vuodesta 1891, jolloin Juhan isoisän isä Johan Nurminen rakennutti Raumalla kuunari Uljaan. John Nurminen-varustamon rinnalle syntyi myöhemmin huolinta-ja logistiikkatoimintaa. Juha aloitti uransa heti koulun jälkeen harjoittelijana perheyrityksessä ja on jatkanut siitä eteenpäin. Juhan pitäisi olla jo eläkkeellä, mutta päivät kuluvat John Nurminen Säätiössä, jonka hän perusti v.1992 vaalimaan merikulttuuria.

Merensuojeluun Juha Nurminen havahtui, kun oli lähdössä veneilemään poikansa kanssa v.1997. Hän järkyttyi nähdessään sinilevälautat ja ajatteli, että jotain on tehtävä. Myöhemmin John Nurminen Säätiö alkoi tehdä työtä Itämeren kunnon parantamiseksi. Merkittävä etappi oli v.2012 kemiallisen fosforinpoiston aloittaminen Pietarin jätevedenpuhdistamoilla, minkä ansioista merivedet ovat alkaneet kirkastua. Aikomuksena on puhdistaa myös muiden rannikkomaiden esim.Puolan vessavesiä ja vähentää Suomen rannikon maatalouden päästöjä.

Itämeren suojelussa on kyse vessavesien putsaamisesta.

Minkälaisen mallin Juha sai isältään yrittäjyydestä? Mikä antiikkikartoissa ja sukeltamisessa kiehtoo? Miltä Itämeren tulevaisuus näyttää? Merekulkuneuvos Juha Nurminen valitsee elämänsä kuvat ja kertoo niihin liittyviä tarinoita. Toimittajana Minna Korhonen.

 • Näyttelijä Pirkko Mannolan ura on ollut tuhkimotarina

  Näyttelijä Pirkko Mannola kertoo urastaan.

  Pirkko Mannola ei koskaan pyrkinyt mihinkään tuotantoon, vaan hänelle soitettiin ja häntä pyydettiin joko levyttämään musiikkia tai näyttelemään teatteri- ja elokuvarooleja. Pirkko Mannolan elämä estradeilla on jatkunut jo 60 vuotta, ja jatkuu edelleen.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Tässä esitellään kootusti Kuusi kuvaa -ohjelman valokuvia.

  Yle Radio 1:n ohjelmassa Kuusi kuvaa jututetaan kiinnostavia kulttuuripersoonia heidän kotialbumikuviensa kautta. Tälle sivulle on koottu ohjelmat ja niihin liittyvät kuvat. Kuvagallerioiden yhteydestä löytyvät myös linkit haastatteluista kirjoitettuihin artikkeleihin.

 • Kuvanveistäjä Kari Alosen intohimona on kiven ja valon yhdistäminen

  Kuvanveistäjällä on kova kivinen kutsumus.

  Kiviä hakkaamalla uransa aloittanut jyväskyläläinen kuvanveistäjä Kari Alonen haluaa edelleen työskennellä kiven kanssa. Viime vuosina hän on syventynyt siihen, miten yhdistää valo kiveen. Jyväskylän Pykälistöön syntyy vähitellen valoa ja kiveä yhdistävien teosten mielenkiintoinen puistokokonaisuus.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele tässä pörssisijoittamisesta!

  Kurkistus pörssiin

  Maailman pörssikurssit ovat nousseet vuosikaudet ja nyt niitä heiluttelee koronavirus. Mikä on tuleva suunta? Puhetta pörssistä, kun käsittelyssä kaksi kirjaa sijoittamisesta: alan grand old manin Seppo Saarion 17. laitos teoksesta ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin” ja nuoren Heikki Keskivälin esikoisteos ”Tähtäimessä osakkeet”. Studiossa Juho-Pekka Rantalan kanssa molemmat kirjoittajat.

 • Näyttelijä Pirkko Mannolan ura on ollut tuhkimotarina

  Näyttelijä Pirkko Mannola kertoo urastaan.

  Pirkko Mannola ei koskaan pyrkinyt mihinkään tuotantoon, vaan hänelle soitettiin ja häntä pyydettiin joko levyttämään musiikkia tai näyttelemään teatteri- ja elokuvarooleja. Pirkko Mannolan elämä estradeilla on jatkunut jo 60 vuotta, ja jatkuu edelleen.

 • Testaa millainen matkakumppani sinulle sopisi!

  Kenen kanssa kannattaa lähteä matkalle.

  Etsitkö elämyksiä betoniviidakosta vai haluatko latautua auringossa lähellä puhdasta uima-allasta? Lähdetkö mieluummin eväsretkelle kaukaisimmalle rannalle vai haluatko syödä tuoretta lähiruokaa promenadin parhaassa ravintolassa?

 • Keskustele tässä vaikuttajamarkkinoinnista

  Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

  Kun vaikkapa bloginpitäjä kiittelee jonkun kauneudenhoitofirman erinomaista huulipunaa, kyse saattaa olla vaikuttajamarkkinoinnista. Miten vaikuttajamarkkinointi oikein toimii – ketkä sitä käyttävät ja keitä ovat vaikuttajat? J uho-Pekka Rantalan vieraaksi saapuu vaikuttajamarkkinointiin perehtynyt Misme Halonen.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Tässä esitellään kootusti Kuusi kuvaa -ohjelman valokuvia.

  Yle Radio 1:n ohjelmassa Kuusi kuvaa jututetaan kiinnostavia kulttuuripersoonia heidän kotialbumikuviensa kautta. Tälle sivulle on koottu ohjelmat ja niihin liittyvät kuvat. Kuvagallerioiden yhteydestä löytyvät myös linkit haastatteluista kirjoitettuihin artikkeleihin.

 • Kuvanveistäjä Kari Alosen intohimona on kiven ja valon yhdistäminen

  Kuvanveistäjällä on kova kivinen kutsumus.

  Kiviä hakkaamalla uransa aloittanut jyväskyläläinen kuvanveistäjä Kari Alonen haluaa edelleen työskennellä kiven kanssa. Viime vuosina hän on syventynyt siihen, miten yhdistää valo kiveen. Jyväskylän Pykälistöön syntyy vähitellen valoa ja kiveä yhdistävien teosten mielenkiintoinen puistokokonaisuus.

 • Keskustele tässä taloustaidoista!

  Taloustaidot kunniaan

  Suomalaisten kotitalousten velka-aste on nyt korkeimmillaan. Samaan aikaan maksuhäiriömerkintöjä on lähes 400 000 ihmisellä. Missä kunnossa ovat suomalaisten taloustaidot ja miten niitä kohennetaan? Vieraina Suomen Pankissa suomalaisten talousosaamishanketta vetävä Anu Raijas ja aihepiiriä tutkinut Pellervon tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.

 • Nainen ja rikoselokuva – mikä tässä on niin vaikeata?

  10 elokuvahistorian parasta gangsterielokuvaa.

  Oscar-ehdokas Irishman on yksi kaikkien aikojen rikoselokuvista, mutta mikä siitä jää vahvimmin mieleen? Toimittaja J.P. Pulkkinen pohtii naisen paikkaa rikoselokuvissa. Hän on Anna Möttölän kanssa kommentaattorina tämän vuoden Oscar-gaalan suorassa lähetyksessä, joka nähdään Yle Teemalla ja Areenassa aamuyöllä 10.

 • Keskustele tässä osakesäästötileistä!

  Osakesäästötilillä kansankapitalismiin?

  Uusi laki on mahdollistanut osakesäästötilin avaamisen osakesijoittajille tämän vuoden alusta. Tilejä on jo avattu kymmeniä tuhansia. Miten ne käytännössä toimivat ja ketä ne lopulta palvelevat? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat sijoituspankki Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen ja Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.