Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Juha Nurmisen elämästä

Juha Nurmisen kuusi kuvaa
Juha Nurmisen kuusi kuvaa Kuva: Juha Nurmisen arkisto / Yle juha nurminen

Olen ylpeä suloisesta kääpiömerihevosen kuvastani, se on mun baby, virnistää merenkulkuneuvos Juha Nurminen esitellessään harvinaista otostaan. Hän on hurahtanut paitsi sukeltamiseen myös antiikkisiin maailmankarttoihin, joiden etsiminen on ollut joskus kuin Indiana Jonesin seikkailusta.

Neljännen polven yrittäjä Juha Nurminen sai kipinän mereen jo lapsena. Juhan mieleen ovat jääneet purjehdukset isän kanssa ja reissut perhevarustamon laivoilla. Jännää oli, kun pääsi konehuoneeseen tai ohjaamaan isoa laivaa. Laivoja myös menetettiin. Vuonna 1946 laiva ajoi miinaan ja tuhoutui, kuten myös vuonna -51. Juha muistaa kuinka kotiin tuli soittoja onnettomuudesta. Kaikissa perheissä ei tuolloin ollut puhelinta, mutta Juhan laivanvarustajaisä hoiti työtään myös kotona.

Sukellan niin kauan kuin henki pihisee.

Varustamon historia alkaa vuodesta 1891, jolloin Juhan isoisän isä Johan Nurminen rakennutti Raumalla kuunari Uljaan. John Nurminen-varustamon rinnalle syntyi myöhemmin huolinta-ja logistiikkatoimintaa. Juha aloitti uransa heti koulun jälkeen harjoittelijana perheyrityksessä ja on jatkanut siitä eteenpäin. Juhan pitäisi olla jo eläkkeellä, mutta päivät kuluvat John Nurminen Säätiössä, jonka hän perusti v.1992 vaalimaan merikulttuuria.

Merensuojeluun Juha Nurminen havahtui, kun oli lähdössä veneilemään poikansa kanssa v.1997. Hän järkyttyi nähdessään sinilevälautat ja ajatteli, että jotain on tehtävä. Myöhemmin John Nurminen Säätiö alkoi tehdä työtä Itämeren kunnon parantamiseksi. Merkittävä etappi oli v.2012 kemiallisen fosforinpoiston aloittaminen Pietarin jätevedenpuhdistamoilla, minkä ansioista merivedet ovat alkaneet kirkastua. Aikomuksena on puhdistaa myös muiden rannikkomaiden esim.Puolan vessavesiä ja vähentää Suomen rannikon maatalouden päästöjä.

Itämeren suojelussa on kyse vessavesien putsaamisesta.

Minkälaisen mallin Juha sai isältään yrittäjyydestä? Mikä antiikkikartoissa ja sukeltamisessa kiehtoo? Miltä Itämeren tulevaisuus näyttää? Merekulkuneuvos Juha Nurminen valitsee elämänsä kuvat ja kertoo niihin liittyviä tarinoita. Toimittajana Minna Korhonen.