Hyppää pääsisältöön

Luuletko kärsiväsi kylmästä kesästä? Linnuilla vasta onkin vaikeaa

Lintujen poikasilla on menossa selviytymistaistelu: riittääkö ruokaa ja pesässä lämpöä? YleX listasi kuusi asiaa: näin kylmä ja sateinen kesä vaikuttaa lintujen ja siilien elämään.

Peippojen pesä on altis sateille.

Tänä kesänä on ollut vain muutama hellerajan ylittävä päivä. Kaapista on saanut kaivaa esille villatakkia ja viluisimmat ovat vetäneet jalkaansa villasukat. Suomen kesä on muutenkin niin lyhyt, että harmittaahan se, kun ei ole lämmintä. Mutta luonnossa sen sijaan käydään todellista selviytymistaistelua.

YleX:n listaus kertoo, miten monella tavalla kylmä kesä vaikeuttaa lintujen hengissä pysymistä.

1. Missä ne hyttyset on? Hirveä nälkä!

Kylmä ja sateinen sää vaikuttaa siihen, että hyönteisiä ei lennä ja niiden saalistaminen on hankalampaa.

Pesueet jäävät pieniksi ja poikasia on jopa kuollut pönttöihin ruuanpuutteeseen ja kylmyyteen.

Emo joutuu käyttämään suhteessa enemmän aikaa ruuan hankintaan, eikä ehdi tarpeeksi lämmittämään poikasia, kertoo BirdLife Suomen hankintakordinaattori Timo Metsänen.

Reeta on kuvannut nälkäisiä linnunpoikasia. Toivottavasti ne saavat pian ruokaa.

2. Sadevesi suoraan yksiöön

Avopesijät, kuten västäräkki, pajulintu ja peippo tekevät pesän, joka helposti altistuu sateelle. Sade kastelee ja kylmettää poikasia.

Tiaiset ja kirjosiepot ovat kolopesijöitä ja niillä on pesä suojassa sateelta, mutta kesän kylmyys vaikuttaa pesän lämpötilaan.

3. Milloin sää sallisi pesimisen?

Kylmän kesän vuoksi linnut pesivät myöhemmin ja odottavat lämpimämpiä kelejä.

Varsinkin saaristolintujen on havaittu aloittavan pesinnät myöhemmin kuin tavallisesti. On oletettavissa, että elokuussa on vielä poikasia maastossa.

Näiden pienten poikasten pesä näyttää aika mukavalta ja kuivalta.

4. Poikasten kehitys viivästyy

Ruuan vähyys viivästyttää poikasten kehittymistä. Pesueet ovat pienempiä ja osa poikasista menehtyy.

5. Muuttaakaan ei saa hyvän sään aikana

Muuttokausi on arktisilla kahlaajillalinnuilla käynnistynyt. Sateinen sää ja vastatuuli vaikeuttaa matkaa ja vaikuttaa muuttokäyttäytymiseen.

Hyvällä ilmalla kahlaajia ei Suomessa juuri tavattaisi, mutta huono keli on onnenpotku lintubongareille: nyt on erinomainen tilaisuus nähdä kahlaaja.

Tämä pesä on tehty aika suojaisaan paikkaan. Toivottavasti poikaset kasvavat isoiksi.

6. Myös siilinpoikasille sade voi olla kohtalokas

Korkeasaaren Villieläinsairaalassa on tällä hetkellä muun muassa  lokkeja, oravia, siilejä, haapanoita, sinisorsia, sini- ja talitiaisia, valkoposkihanhia, varpunen, naakka ja sarvipöllö.

Siilit syövät hyönteisten lisäksi myös matoja ja nilviäisiä, joten kylmä kesä ei ole siileille niin iso ongelma kuin linnuille.

Tällä hetkellä Korkeasaaren Villieläinsairaalassa on paljon orpoja tai eksyneitä siilinpoikasia. Hirvosen mukaan nyt on ohitettu hetki, jolloin siilinpoikaset kuolisivat pesään kosteuden vuoksi. Siilinpoikaset ovat nyt pariviikkoisia ja isompia.

- Emo voi siirtää pesän kutsumalla poikasia: nyt mennään tännepäin, Hirvonen sanoo.

Listausta varten on haastateltu BirdLife Suomen hankekordinaattori Timo Metsästä ja Korkeasaaren Villieläinsairaalan eläintenhoitaja Anne Hirvosta.