Hyppää pääsisältöön

Pizzastipendiaatti pianisti Raili Peltonen on heittäytyjä

Raili Peltonen
Raili Peltonen Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen raili peltonen

Näyttelijä Laura Jurkka halusi antaa 10 euron pizzastipendin seinäjokelaiselle pianistille, piano-opettajalle ja säestäjälle Raili Peltoselle. Raili on Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston pianonsoiton opettaja ja säestäjä, mutta ehtii päätyönsä ohessa mukaan mitä moninaisimpiin musiikkihankkeisiin.

Laura Jurkka kirjoittaa pizzastipendin perusteluissaan näin:
- Raili työskentelee hyvin laaja-alaisesti laulajien ja instrumentalistien säestäjänä, kamarimusiikkikokoonpanoissa ja orkesterissa. Hän innostuu poikkitaiteellisista kokeiluista yhtä hyvin kuin klassisen musiikin perusohjelmistosta. Raili työskentelee sekä ammattilaisten, opiskelijoiden että amatöörien kanssa rakkaudesta musiikkiin.

Stipendin saaja haukkoo henkeään.
- Mitä se Laura on mennyt tekemään!
- Tunnetteko toisenne?
- Kyllä vaan! Laura teki Seinäjoen kaupunginteatterin Hello Dollyna roolien roolin, hän oli aivan mahtava! Tutustuimme musikaalin harjoituksissa. Hyppäsin orkesterimonttuun, kun orkesteriin tarvittiin pikaisesti pianistia.

Monessa mukana Seinäjoella

Seinäjoki on pieni paikkakunta Etelä-Pohjanmaalla kaukana kaikesta, mutta musiikkielämä on vilkasta, Raili kertoo.
- Kun katsoo konserttikalenteria vaikka loppukeväästä tai jouluna, ei osaa päättää minne mennä, tarjontaa on niin runsaasti.
- Keväällä oli Mozart-spektaakkeli; seurakunta ja kaupunginorkesteri valmistivat Requiemin ja teatterissa esitettiin Amadeus-näytelmä. Orkesteri ja teatteri tekevät siis yhteistyötä.

Tapaamme Raili Peltosen kanssa pizzeriassa Helsingin rautatieasemaa vastapäätä. Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston pianonsoiton opettaja ja säestäjä on tullut jälleen pistäytymään pääkaupungissa, koska isoäidin velvollisuudet kutsuvat. Raili valitsee listalta pizzan, jossa on täytteenä ananasta ja katkarapua.

Raili Peltonen
Raili Peltonen syö pizzaa vain harvoin: "On ajateltava linjoja!" Raili Peltonen Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen raili peltonen

- Meillä Seinäjoella yksittäiset ihmiset kokoontuvat vain yhteen ja päättävät järjestää tilaisuuksia. Tanssiyhdistys Valkean kääpiö järjesti keväällä pienimuotoisen tanssifestivaalin. Olin mukana Johanna Ikolan teoksessa, sekä soittamasa Mozartin pianosonaattia että improvisoimassa sen pohjalta. Tämä tanssiteos esitetään nyt heinäkuussa myös Kaskisten musiikkikesässä.
- Myöhemmin kesällä olen pianistina seurakunnan järjestämässä Sibeliuksen ja Wagnerin musiikille omistetussa resitaalissa, missä solistina laulaa Seinäjoelta kotoisin oleva sopraano Tiina-Maija Koskela. Muistan hyvin, kun Tiina-Maija oli 10-vuotias ja soitti fagottia. Sitten hän ryhtyi laulamaan.
- Meillä on oikein hyvä laulunopettaja Helena Porkka-Lintala. Hänen oppilaidensa ja kansanmusiikkiyhtyeen kanssa teimme juuri kansanlaulukavalkaadin, joka oli myös kevyesti näytelty. Ja muutama vuosi sitten teimme Cats-musikaalin, jossa oli kissapuvut ja kaikki!

Kansanmusiikista se alkoi

Raili kertoo olevansa kotoisin Seinäjoen naapurista Ilmajoelta.
- Aloitin pienellä Viola-haitarilla Pentti Nikkolan oppilaana. Vähän aikaa mietin jotain sporttista alaa, mutta sitten musiikki vei mukanaan. Nuorena tyttönä soitin viulua Peuralan pelimanneissa ja siellä kohtasin tulevan mieheni, joka soitti silloin kontrabassoa.

Aviomies Jussi Peltonen on Seinäjoen kaupunginorkesterin soolosellisti. Sisar Katri Nikkanen on yksi Tampereen kaupunginorkesterin konserttimestareista. Peltosten molemmat lapset ovat myös valinneet musiikin; tytär Anna-Mari Murdvee on valmistumassa Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi ja poika Samuli Peltonen on Helsingin kaupunginorkesterin sellisti.
- Samuli oli kevään Tanskan kuninkaallisen oopperan soolosellistinä ja kävin häntä Kööpenhaminassa tervehtimässäkin.

Musiikkiluokkien lopettaminen kirvelee yhä

Raili Peltosen kaltaisia innostuneita, ennakkoluulottomia ja energisiä ammattilaisia Seinäjoen musiikkielämä todella tarvitseekin. Seinäjoen kaupunki päätti helmikuussa lopettaa musiikkiluokkien toiminnan.
- Tuo päätös on vaikuttanut aivan älyttömästi tunnelmaan kaupungissa. Lapset ovat todella surullisia. Nyt jää paljon lapsia musiikin opetuksen ulkopuolelle, ei musiikkiopisto voi ottaa kaikkia oppilaikseen.
- Tällaisella päätöksellä on paljon vaikutusta Seinäjoen vetovoimaan. Jos lapsiperhe harkitsee muuttoa Seinäjoelle, niin kyllä päätökseen vaikuttaa se, mitä meillä on tarjota lapsille.
- Seinäjoella oli kauan vireillä myös virkamiestyönä tehty aloite kaupunginorkesterin ja teatterin yhdistämisestä saman hallinnon alle. Siitä onneksi luovuttiin - toistaiseksi.

espresso
espresso Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen espresso

Omat musiikkijuhlat Suomen pienimmässä kaupungissa

Raili Peltonen ei pidä lomaa musiikista kesälläkään.
- Kymmenisen vuotta sitten kävin sattumalta Suomen pienimmässä kaupungissa Kaskisissa ja siellä Bladhin talossa. Ihastuin puutalokaupunkiin, siellä kauniiseen vanhaan taloon ja ihanaan akustiikkaan. Vuodesta 2006 lähtien olemme järjestäneet siellä laulaja Pia Pajalan kanssa Kaskisen musiikkikesä -tapahtumaa vuorotellen erään rotterdamilaisen viulistin kanssa.
- Tänä kesänä on meidän vuoromme ja festivaali tapahtuu 16.-19. heinäkuuta. Luvassa on Bladhin talon lisäksi konsertteja majakkasaarella ja luotsitalossa. Juhlimme tietysti Sibeliusta ja omistamme hänelle kaksi konserttia, "Kello viiden tee Sibeliuksen seurassa" ja "Jannen syntymäpäivän", mikä on lapsille. Esiintymään on tulossa Samulin kanssa mm. viulutaiteilija Erkki Palola.

Vaan nyt on isoäidin kiiruhdettava jo tyttärentyttären luo.
- Kerro vielä miltä pizza maistui?
- Kiitos hyvältä! Varsinkin, kun en käy kovin usein pizzalla - kun on ajateltava linjoja!

Kuka on se muusikko, jota haluat kiittää ja kannustaa? Ilahduta häntä! Anna hänelle pizzastipendi! Tee näin: Kerro meille kuka olet ja kenelle haluat antaa 10 euron pizzastipendin. Kerro myös perustelusi, miksi haluat antaa pizzastipendin juuri hänelle. Lähetä ehdotuksesi ja yhteystietosi palautelomakkeen kautta. Kuka soittaja syö seuraavan pizzan?