Hyppää pääsisältöön

Danny: Artistin oltava itsensä paras kaveri

Danny
Danny Kuva: Yle/ Miikka Varila seinäjoen tangomarkkinat 2015

Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsasen osallistuminen tangotuomaristoon herättänyt osassa yleisöstä jonkin verran ihmetystä ja epäilyjä. Dannyhan tunnetaan urastaan nimenomaan pop-musiikin parissa. Jotkut olisivat kenties kaivanneet hänen tilalleen tuomaristoon nimenomaan vanhan tanssimusiikin legendaa. Danny kuitenkin muistuttaa, että ennen vanhaan popin ja vanhan tanssimusiikin välillä oli jyrkkä kahtiajako. Nykyään pop ja iskelmä, - mukaan lukien tango ja muu tanssimusiikki, ovat hyvin lähellä toisiaan.

— Loppujen lopuksi laulaja on aina säveltäjän, tekstintekijän ja sovittajan tulkki. Solistin pitää ymmärtää, että hän toteuttaa paikkaansa musiikillisessa kokonaisuudessa musiikkityylistä riippumatta. Oma ego on pidettävä kurissa.

Danny itse on tehnyt suuret hittinsä legendaaristen suomalaisten säveltäjien, sovittajien ja sanoittajien kanssa.

Laulaja on aina säveltäjän, tekstintekijän ja sovittajan tulkki.

— Minun korkein arvosanani oli, kun Jaakko Salo sanoi, että Danny on hänen luottolaulajansa. Jaakko Salo käytti minua kuin instrumenttia: hän antoi hyvin tarkat ohjeet siitä, miten mikin kohta piti laulaa, että kokonaisuus olisi paras mahdollinen.

Tangotuomareiden tärkein tehtävä on Dannyn mukaan kilpailijoiden neuvominen ja opastaminen.

— Yritimme tuomareina löytää oikeat ohjeet kilpailijoille, joilla on saattanut olla vaikeuksia löytää asiantuntevaa opastusta ennen kilpailua.

Vain yksi kilpailija voi voittaa, mutta muiden suoritus ei kuitenkaan häviämisen takia huonone. Tangomarkkinat laulukilpailun konsepti on Dannyn mukaan laulajille monia muita laulukilpailuita lohdullisempi, koska siihen voi osallistua monta kertaa. Myös tämän takia tuomareiden palautteella voi olla hävinneellekin kilpailijalle suuri merkitys.

Pelkästään menestystä tavoitellakseen ei lauluja kannata ohjelmistoon valita.

— Hävinnyt kilpailija voi kehittää tänä vuonna havaittuja heikkoja kohtia ja osallistua paremmin valmentautuneena ensi vuonna uudelleen.

Danny korostaa myös laulajan luonteen ja itsetuntemuksen tärkeyttä alalla menestymisen avaintekijänä.

-— En tiedä ketään laulajaa, joka olisi pysynyt pinnalla ikuisesti. Jotta artisti pysyisi terveenä ja mielenterveydellisesti mukana tässä vaativassa hommassa, hänen pitää olla itsensä paras kaveri ja laulaa sellaista musiikkia ja kappaleita josta itse pitää ja josta yleisö pitää. Pelkästään menestystä tavoitellakseen ei lauluja kannata ohjelmistoon valita.

Kommentit
 • Danny: Artistin oltava itsensä paras kaveri

  Tangotuomarin tärkein tehtävä opastaa eteenpäin

  Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsasen osallistuminen tangotuomaristoon herättänyt osassa yleisöstä jonkin verran ihmetystä ja epäilyjä. Dannyhan tunnetaan urastaan nimenomaan pop-musiikin parissa. Jotkut olisivat kenties kaivanneet hänen tilalleen tuomaristoon nimenomaan vanhan tanssimusiikin legendaa. Danny kuitenkin muistuttaa, että nykyään pop ja iskelmä, - mukaan lukien tango ja muu tanssimusiikki, ovat hyvin lähellä toisiaan.

 • Tämän vuoden tangokuningas on Aki Samuli

  Kisan ensikertalainen hurmasi bassollaan tuomarit ja yleisön

  Tämän vuoden tangokuninkaasta sekä tuomaristo, alueraadit että yleisö olivat harvinaisen samaa mieltä. Aki Samuli oli mukana tangokisassa ensimmäistä kertaa, mutta hurmasi syvällä bassollaan niin yleisön kuin tuomaristonkin. Aki Samuli voitti jo aiemmin tangoviikolla päättyneen Yleisön suosikki –äänestyksen. Hän myös keräsi sekä tuomareilta että alueraadeilta suurimmat mahdolliset pisteet.

 • Tangotuomarit oman maratoninsa loppusuoralla

  Pelkkä finaaliesitys ei ratkaise voittajaa

  Tangotuomareiden työstä näkyy TV-ruudussa vain murto-osa. Tuomaristo on seurannut kilpailijoiden esityksiä Turun Tangomaratonilta lähtien kymmeniä tunteja. Laulaminen ja esiintyminen ovat tärkeimpiä kriteereitä kuninkaallisen valinnassa, mutta myös lavan takana tapahtuvilla asioilla on oma merkityksensä.