Hyppää pääsisältöön

Historia: Sotivat serkukset

historia: sotivat serkukset, yle tv1
Venäjän tsaari Nikolai II (vas.) ja Englannin kuningas Yrjö V olivat mahtivaltioiden hallitsijoita ja serkkuja. historia: sotivat serkukset, yle tv1 Kuva: © Top Foto historia: sotivat serkukset

TV1 maanantaisin 20. - 27.7.2015 klo 19.00 - 20.00
Yle Areenassa 7 päivää

Ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä Euroopan mahtavimpia valtioita hallitsi kolme serkusta: Venäjän tsaari Nikolai II, Saksan keisari Vilhelm II ja Englannin kuningas Yrjö V.

Kuinka Nikolai, Vilhelm ja Yrjö reagoivat sodan syttymiseen vuonna 1914? Minkälaisiksi hallitsijaserkusten välit muodostuivat?

Mahtivaltioiden tanskalaisprinsessat

Kaksiosaisen dokumentin ensimmäisessä osassa selvitetään eurooppalaisten kruunupäiden mutkikkaita valta- ja perhesuhteita.

Nikolai II:n ja Yrjö V:n äidit olivat alkujaan Tanskan prinsessoja, sisarukset Dagmar ja Alexandra. Dagmar avioitui Venäjän keisari Aleksanteri III:n kanssa. Alexandra avioitui puolestaan Englannin kuninkaan Edvard VII:n kanssa.

Sisaret olivat kiihkeän saksalaisvastaisia Preussin vallattua Tanskalta Schleswig-Holsteinin. Aikalaiset enteilivät vahvaa saksalaisvastaista rintamaa ensimmäisessä maailmansodassa.

Vilhelmin hankala äiti-suhde

Saksan keisari Vilhelmillä oli hankala suhde äitiinsä Vickyyn, joka oli Englannin kuningatar Viktorian tytär.

Vicky-äiti kasvatti rampaa poikaansa tiukkojen periaatteiden mukaisesti. Perhesuhteet heijastuivat myös Saksan ulkopolitiikkaan.

Sarjan toinen osa keskittyy ensimmäisen maailmansodan syttymiseen. Euroopassa syntyi useita liittoutumia sen jälkeen, kun kuningatar Viktoria vuonna 1901 kuoli.

Cousins at War. Tuotanto: Blakeway Productions/BBC, Iso-Britannia, 2014. Dokumenttisarja on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2014.

Muualla verkossa:
Historia: Yrjö V ja kuningatar Mary

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.