Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö, että Suomessa saa harrastaa seksiä lemmikkinsä kanssa?

Suomen laki ei kiellä eläimiin sekaantumista. Muista EU-maista vain Unkari ja Romania sallivat Suomen tavoin eläinseksin.

Eläinseksi on Suomessa vielä sallittua. // Kuva: Yle/Markku Lyytinen

Totta se on. Suomessa saa harrastaa seksiä eläimen kanssa, jos eläintä ei vahingoiteta, kerrotaan Yle Uutisten artikkelissa.

Eläimen kanssa saa olla sukupuoliyhteydessä, jos ei voida näyttää toteen, että eläintä on käsitelty liian kovakouraisesti, julmasti tai tarpeetonta kärsimystä ja tuskaa aiheuttaen. Eläimiin sekaantumisella ei tarkoiteta pussaamista, halailua ja silittelyä vaan sukupuoliyhteyteen verrattavaa tekoa ihmisen ja eläimen välillä.

- Nykyään tiedetään, että sitä harrastetaan meilläkin paljon enemmän kuin yleisesti ajatellaan. Eläinseksi on tabu, eikä siitä haluta puhua. Keskustelu olisi kuitenkin tärkeää, Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Minna Ruotsalo kertoo.

Lainsäädännössä eläinseksiin suhtautuminen on mennyt ääripäästä toiseen. Vielä vuonna 1734 sekoituksesta järjettömien luontokappaleiden kanssa rangaistiin Ruotsi-Suomessa kuolemalla.

Eläinbordelliepäilyt saivat Tanskan kriminalisoimaan eläinseksin

Suomi laillisti eläinseksin vuonna 1971 muiden Euroopan maiden perässä. Yhtenä ajatuksena oli, että tekoon syyllistyivät yleensä nuoret, jotka olivat seksuaalisesti estyneitä, vajaamielisiä tai sitten vanhuuden tylsyyttä potevia. Katsottiin, ettei rikoslaki ole oikea keino puuttua sairaalloisena pidettyyn toimintaan. Eläinseksi oli Tanskassakin sallittua tämän vuoden heinäkuuhun asti.

- Tanska ei halunnut olla viimeinen Pohjoismaa, joka sallii eläinseksin ja lisäksi siellä oli vahvat epäilyt eläinbordelleista. Siksi siellä kriminalisoitiin eläinseksi, Ruotsalo toteaa.

Eläinseksi on kielletty sen aiemmin sallineissa maissa kuten Sveitsissä 2008, Hollannissa ja Norjassa 2010, Saksassa 2013 ja Ruotsissa 2014.

Eläinseksi on kielletty lähes kaikissa Euroopan maissa. // Kuva: Yle/Markku Lyytinen

Eläin kuolee usein vammoihin

Suomessa eläinseksiä ei ole tutkittu, mutta Ruotsalo kertoo, että Norjassa ja Ruotsissa siitä on tehty laajat kyselytutkimukset. Niissä nauta, hevonen, sika, lammas, koira ja kissa ovat yleisimmät eläinlajit, joita on käytetty seksuaalisesti hyväksi.

- Suurin osa tapauksista jää pimentoon. Sitä hävetään ja kaihdetaan. Sitä harjoittavat henkilöt ovat kuitenkin olleet meihin yhteydessä ja kertoneet olevansa huolissaan, jos eläinseksi kriminalisoidaan Suomessakin, Ruotsalo sanoo.

Norjalaisessa ja ruotsalaisessa tutkimuksessa on osoitettu, että suurimmassa osassa tapauksista eläimille aiheutui vakavia fyysisiä vammoja sekä ahdistusta ja pelkoa. Fyysisiä vammoja löytyi paitsi sukuelimistä myös muualta kehosta. Eläin kuoli usein saamiinsa vammoihin.

Suomi pohtii kieltoa

Suomen eläinsuojelulakia ollaan uudistamassa ja se on valmisteluvaiheessa. Uudistusta valmistellut ohjausryhmä on linjannut, että eläimiin sekaantuminen kriminalisoitaisiin kokonaan. Ruotsalon mukaan sitä on kuitenkin kritisoitu oikeusministeriöstä.

- Taustalla on moraalikriminalisointiajattelu. Rikosoikeudessa on suhtauduttu kielteisesti siihen, että jos johonkin suhtaudutaan moraalisesti paheksuen, niin se ei lähtökohtaisesti synnytä tarvetta kriminalisoida sitä.

Ruotsalo muistuttaa, että Ruotsissa ja Norjassa kuitenkin ajatellaan, ettei eläimen käyttäminen seksuaalisesti hyväksi lisää sen kunnioitusta vaan päinvastoin.

- Meilläkin halutaan nostaa lainsäädäntöön enemmän eläimen itseisarvoon perustuvaa kunnioitusta, ylitarkastaja Ruotsalo sanoo.

Lue myös:

Yle Uutisten artikkeli

Seksijuhlissa pätee samat säännöt kuin lastentarhassa: Älä käytä muiden leluja, älä mene muiden leikkien väliin

Minkälaista seksielämäsi on? Vertailukohteena muut suomalaiset